fbpx

BYD uzvraća udarac Ajkulom, velikim pick-upom sa PHEV pogonom, koji će proizvoditi u Meksiku a prodavati širom sveta

BYD Shark / Foto BYD

BYD uzvraća udarac Ajkulom, velikim pick-upom sa PHEV pogonom, koji će proizvoditi u Meksiku, u „komšiliku“ najvećeg svetskog tržišta za takva vozila. BYD Co., lider u proizvodnji električnih vozila u Kini, predstavio je Shark (Ajkula) svoj prvi full size pick-up truck, u Meksiku, praktično u komšiluku SAD najvećeg svetskog tržišta kamioneta. BYD je predstavio Shark plug-in hibridni pick-up truck u utorak na događaju u Meksiko Sitiju. Iako je BYD ranije rekao da će se Shark distribuirati širom sveta, proizvođač automobila trenutno nema planove za prodaju u SAD, najvećem tržištu za pick-up truckove.

BYD Shark / Foto BYD

Cene će startovati od 899.980 pezosa (oko 53.400 dolara). BYD očekuje da će izabrati lokaciju za izgradnju fabrike u Meksiku, gde će proizvoditi do 150.000 automobila godišnje, do kraja 2024. godine, rekao je u utorak direktor kompanije u Americi. Fabrika će biti izgrađena u centralnom Meksiku, rekla je šefica za Ameriku Stela Li u intervjuu Rojtersu. Trebalo bi da prođe dve do tri godine dok se pogon otvori, dodala je ona. Debi modela BYD Shark je prvi put da je najveći svetski proizvođač električnih vozila lansirao novi proizvod van svoje matične zemlje.
BYD je izabrao Meksiko zbog brzog rasta potražnje za pick-up truckovima u zemlji, rekao je Li. Model treba da se pozabavi uobičajenim nedostacima pikapa, kao što su velika potrošnja goriva, kao i loše vozne osobine, dodao je Li. Lansiranje pikapa Shark dolazi kada je tržišni udeo kineskih automobilskih brendova porastao u Meksiku i u vreme kada je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena učetvorostručila carine na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini. Kineski brendovi čine oko 87 odsto prodaje električnih vozila u Južnoj Americi i 20 odsto u Meksiku, prema BloombergNEF-u.

BYD Shark / Foto BYD

Dok BYD putnička vozila trenutno nisu dostupna u SAD, proizvođač automobila se gura na tržišta širom Azije, uključujući Australiju i Latinsku Ameriku, gde su pikapi popularni. Prodajom kamioneta u tim regionima dominiraju modeli kao što su Toyota Hilux i Ford Ranger, koji takođe nude hibridne verzije na nekim tržištima. Neobično je da kineski brend predstavlja novo vozilo van svog domaćeg tržišta, a ovaj potez pokazuje rastući značaj Meksika za BYD i druge proizvođače automobila sa sedištem u Kini, gde je rast usporen, pa se kineske marke moraju posvetiti tržištima van Kine. EV gigant sa sedištem u Šenženu proizvodi širok spektar modela za masovno tržište, uključujući EV za manje od 10.000 dolara i potpuno električni superautomobil za više od 1,68 miliona juana (232,000 dolara). BYD dominira kineskim tržištem električnih vozila i nakratko je postao najveći prodavac električnih vozila na svetu, pretekavši Tesla Inc., u četvrtom kvartalu 2023.

BYD Shark / Foto BYD

BYD Shark dužine 5.5 metara donosi dosta originalnih rešenja. Pogon je sačinjen od malog 1.5 benzinskog turbo motora i elektromotora, a zejednički točkovima isporučuju 436 KS i oko 600 Nm. Veliki i teški pick-up do 100 km/h stiže za samo 5.7 sekundi, a uz bateriju od oko 30 kWh na struju se može voziti do 100 kilometara, što je doduše podatak prema zastarelom NEDC standardu merenja koji se više ne koristi. Sa punom baterijom i rezervoarom benzinca, autonomija je 840 kilometara, a nosivost vozila 835 kilograma. Vlasnici velikih glisera, koji često koriste pick-upove za vuču, biće pomalo razočarani, obzirom da BYD Shark moće povući prikolicu od samo 2.500 kilograma, obzirom da je standard u segmentu 3.500 kilograma.

BYD Shark / Foto BYD

U kabini vlada popriličan luiksuz, koji uključuje digitalnu instrument tablu i veliki višenamenski ekran, a kuriozitet je mikrofon uz koji se u toku vožnje može zabavljati kaoraoke pevanjem.
Obzirom da su kineska vozila uz ogromne carine postala nekonkurentna u SAD, pitanje je da li će BYD zaista Shark prodavati svugde u svetu osim u SAD, ili će naći načina da se ubaci na najveće pick-up tržište.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Infiniti Q Inspiration Concept otkriven neposredno pred Detroit

Novi koncept automobil, koji će Infiniti otkriti u Detroitu, ukazuje na novi pristup dizajnu ...

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je kupe dvosed

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato je predstavljena kao sportski kupe dvosed a bazirana je ...

Formula 1 – Masi dobio otkaz sa mesta direktora trke

FIA je zvanično saopštila da je Michael Masi dobio otkaz sa mesta direktora trke ...

Audi e-tron trotinet stiže sledeće godine

Audi planira da sledeće godine proširi svoju e-tron oznaku u svet trotineta, kada počne ...

Test BMW iX xDrive50

BMW iX xDrive50 tek drugi je model iz Minhena nastao na namenskoj električnoj platformi ...