fbpx

MotoGP – Aleix Espargaro se povlači

MotoGP – Aleix Espargaro će se povući na kraju sezone posle duge karijere MotoGP i osam godina provedenih u timu Aprilia

MotoGP – Aleix Espargaro // Foto Aprilia Racing Team Press Office

MotoGP – Aleix Espargaro će se povući na kraju sezone posle duge karijere MotoGP i osam godina provedenih u timu Aprilia. Aleix Espargaro će se povući na kraju sezone posle duge karijere MotoGP i osam godina provedenih u Aprilia Racing Espargaro je izabrao svoju domaću trku, u Barseloni, da objavi da se povlači iz MotoGP šampionata na kraju sezone 2024. Odabrao je ovu stazu jer je odrastao u Granoljersu, samo nekoliko kilometara udaljenom od staze, ali i zbog toga što je pre godinu dana on napisao jednu od najupečatljivijih stranica istorije Aprilia Racing-a sa dvostrukom pobedom sa Maverikom Vinalesom.

MotoGP – Aleix Espargaro // Foto Aprilia Racing Team Press Office

Aleixova karijera je usko povezana sa Aprilia Racing timom već osam sezona sa kojim se takmiči, obeleživši najlepše trenutke u svojoj novijoj istoriji. On ima osvojio tri pobede za Veliku nagradu (Argentina 2022, Silverstone i Barselona 2023), i sprint trke (Barselona 2023), osvojio je 3 pol pozicije i 10 podijuma. Međutim, priča se ovde ne završava. Još je duga sezona pred nama, počevši od Barselone gde su Aleix i Aprilia Racing uvek isporučivali izvanredne predstave.

MotoGP – Aleix Espargaro // Foto Aprilia Racing Team Press Office

Aleix Espargaro kaže: „Srećan sam što mogu da objavim da se povlačim kao vozač sa punim radnim vremenom. Bilo je divno 20 godina u ovom padoku i veoma sam srećan i ponosan na ono što smo postigli zajedno sa Aprilijom. Napravili smo istoriju i to se nikada neće zaboraviti. Imao sam tako mnogo zabave i stvorili smo neverovatnu grupu ljudi. Imamo veoma lep vikend je pred nama, na stazi koju volim i gde sam brz, a ima ih još dosta trka koje su ostale do Valensije da budem konkurentan.”
Maveric Vinales kaže: „Aleix je odličan saigrač. Proveli smo četiri godine zajedno i doživeli nezaboravne trenutke. Zajedno vodimo Apriliju na vrh, vežu me sjajne uspomene sa Aleixom. Imamo još godinu dana pred nama da zajedno podignemo Apriliju još više.”

MotoGP – Aleix Espargaro // Foto Aprilia Racing Team Press Office

Šef tima Aprilia Racing Massimo Rivola kaže: „Hvala Aleks, jer sa tobom smo izgradili neverovatnu priču. Hvala ti za neodustajanje u teškim trenucima, a što je svima nama veliki primer. Pobedio si i zaradio kapitensku traki na terenu i po zaslugama. Dao si nam prvi podijum, prvu pol pozicija, prvu pobedu ovde u Barseloni i prv dvostruku pobedu sa Maverikom. Vaš duh, sa vašim usponima i padovima, sa vašim karakterom, odražavaju energiju ovoga tima i cele fabrike Noale. Ne znam šta ćeš raditi u budućnosti, ali uvek ćeš ostati vozač Aprilije. Od danas se otvara nova stranica na tržištu vozača, a Aprilia Racing sigurno neće stajati skrštenih ruku. Sa našim stilom ćemo osigurajti sjajnu budućnost ovom timu, kojem si pomogao da napravi pravi vrhunski tim.”
Aleix Espargaro ima 34 godine, i za sada ne otkriva planove za dalje, osim što je napomenuo da razgovara sa svim timovima o eventualnom angažmanu kao test vozača, i povremenog “wild card” takmičara. Šta više, napominje da, ako uopšte bude vozio, to najverovatnije neće biti vezano za tim Aprilia. Espargaro kaže i da je dosta pričao sa Danijem Pedrosom na temu povlačenj. Test vozač KTM-a, koji se rano povukao mu je rekao: “Ako imaš ikakvih dilema kada krećeš na trku, bolje odmah prestabni. Biće sve gore i gore”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Cafe Racer iz Kawasakija

Kawasaki je u Milanu iznenadio još jednom verzijom motocikla inspirisanom modelom Z1 i 1970-ih, ...

Michael van der Mark zamena za Rossija

Od naredne trke u Aragonu, Michael van der Mark će voziti Yamahu YZF-M1 umesto ...

Marquez pobedom završio MotoGP sezonu 2019.

Marc Marquez je još jednim trijumfom završio sezonu u kojoj je sam pobedio sve ...

MotoGP – sprint trka u Indiji pripala Martinu

MotoGP – sprint trka prva ikada u Indiji na stazi Buddh pripala je Jorgeu ...

Isle of Man TT 2021 već otkazan zbog pandemije koronavirusa

Organizatori Isle of Man TT događaja saopštili su da je godišnja trka otkazana za ...

Yamaha MT-07 – za svaku ruku i tehniku vožnje

Yamaha MT-07 pojavila se 2014., a već za sezonu 2018. dobila je prvu evoluciju ...