fbpx

Audi zatvara pogon u Briselu gde proizvodi Q8 e-Tron, moguć je scenario zbog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima

Audi zatvara pogon u Briselu? // Foto: Audi Newsroom

Audi zatvara pogon u Briselu gde proizvodi Q8 e-Tron, moguć je scenario zbog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima. Volkswagen grupa je upozorila da bi mogla zatvoriti proizvodni pogon svoje marke Audi u Briselu zbog oštrog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima koji je pogodio najvećeg evropskog proizvođača automobila, primoravajući ga da smanji ciljanu zaradu za tekuću godinu. VW nije zatvorio fabriku još od kada je zatvorio svoj pogon Westmoreland u Pensilvaniji, u SAD, daleke 1988. godine. Proizvođači automobila su ozbilno pogođeni potražnjom za električnim vozilima koja je niža od očekivane, a nakon što su uložili ogromna sredstva u razvoj kapaciteta i tehnologije. Audi je početkom ove godine upozorio da će njegova prodaja pasti tokom 2024. obzirom da je radio na uvođenju novih modela uz istovremeno smanjenje troškova.

Audi zatvara pogon u Briselu? // Foto: Audi Newsroom

VW je u saopštenju od 9. jula rekao da će troškovi pronalaženja alternativnog angažmana za fabriku u Briselu ili njenog zatvaranja, kao i drugi neplanirani troškovi, imati uticaja u ukupnom iznosu obrta od 2,6 milijardi evra u finansijskoj 2024. godini. VW grupa je snizila svoju prognozu zarade iz poslovanja na 6,5 – 7 % sa očekivanih 7-7,5 %, što je navelo Porsche, koji poseduje nešto manje od trećine VV Grupe ali drži većinu glasačkih prava, da smanji prognozu zarade na 3,5 milijardi evra sa 5,5 milijardi evra.
Potražnja za Audijevim Q8 E-tron, jedinim modelom koji se proizvodi u fabrici u Briselu, naglo je opala i proizvođač automobila je razmišljao o potpunom okončanju proizvodnje, a jedan izvor blizak kompaniji rekao je da bi se to moglo dogoditi 2025. Model je lansiran 2018.

Audi zatvara pogon u Briselu? // Foto: Audi Newsroom

Dugogodišnji izazovi
Pogon u Briselu, koji je prošle godine proizveo oko 50.000 automobila, takođe se suočava sa “dugogodišnjim strukturalnim izazovima”, uključujući poteškoće u promeni njegovog rasporeda zbog blizine grada i visokih logističkih troškova. Sada je počeo proces konsultacija za pronalaženje alternativnih rešenja za fabriku, koja zapošljava oko 3.000 ljudi. „Ovo može uključivati prekid proizvodnje ako se ne pronađe alternativa“, navodi se u saopštenju Audija.
Operativni profit VW-a u prvom kvartalu pao je za 20 %, delimično zbog kašnjenja isporuka dobavljača u Audiju, nakon što je fabrika u Briselu zatvorena na dve nedelje zbog nestašice komponenti u februaru. Portparol je tada rekao da Audi procenjuje opcije za ono što bi moglo da se proizvodi u fabrici. „Predstavnici zaposlenih u Audi AG pozivaju na perspektivu koja će biti dugoročno održiva za fabriku i zaposlene u Briselu“, kaže Rita Beck, portparol Audi komiteta u savetu radnika VW Grupe. Ostali neplanirani troškovi koji opterećuju VW grupu uključivali su gubitke kursa zbog dekonsolidacije Volkswagen Rus banke u njenom odeljenju za finansijske usluge i planirano zatvaranje poslovanja sa gasnim turbinama podružnice MAN Energy Solutions.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Najprodavaniji Opel modeli dostupni odmah za isporuku!

Sada možete da imate sve! Inovativne nemačke tehnologije, odvažan i čist dizajnerski potpis, komfor ...

Alfa Romeo Milano Made in Poland je jeftiniji

Alfa Romeo  Milano Made in Poland je jeftiniji, a CEO Stellantisa Carlos Tavares brani ...

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro

Aston Martin Valhalla stiže…uskoro i to skoro pet godina nakon što je predstavljena kao ...

Nova Kia Ceed i zvanično

Kia Motors je potpuno razotkrila novoi Ceed, koji će se javnosti premijerno predstaviti na ...

Formula 1 – kvalifikacije za VN Australije

Formula 1 – kvalifikacije za VN Australije nisu protekle prema predviđanjima, a Red Bull ...

Yugo 1.3 GVC Cabrio u Americi prodat za 12.100$

Na aukciji u Barrett-Jackson, jedne od najpoznatijih za storijske automobile, prodat je i nama ...