fbpx

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu u delimičnoj WRC sezoni sa dominantnim učinkom u Letoniji

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu u delimičnoj sezoni za Svetsko prvenstvo u reliju sa dominantnim učinkom u Letoniji dok je baltička nacija debitovala u WRC kalendaru. Dvostruki svetski šampioni Rovanpera i suvozač Jonne Halttunen retko su bili izazvani kroz 20 etapa pretežno voženih na makadamu da bi na kraju zabeležili komfornu pobedu sa 39,2 sekundi prednosti. Rovanpera je odneo pobedu ispred timskih kolega iz Toyote Sebastijena Ogija i Vinsenta Landaisa koji su se vratili na stazu nakon povlačenja iz Poljske. Treće mesto na podijumu osvojio je Hyundai Ott Tanak, koji je u završnoj fazi oteo poziciju [+1m04.5s] od lokalnih heroja Martinsa Seksa i Renarsa Francisa, nakon što je ovaj drugi dvojac napravio veoma impresivan takmičarski debi vozeći Rally1 automobil na domaćem tlu. Startna pozicija je uvek bio kritičan faktor, a Rovanpera ne samo da je maksimalno iskoristio startnu poziciju sa šestog mesta, već je isporučivao konstantno veliku brzinu i donosio pametne odluke o gumama kako bi zapečatio pobedu.

WRC – Kale Rovanpera je ostvario svoju treću pobedu // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRT

Finac je imao koristi od svog izbora mekih pneumatika da preuzme vođstvo pobedom u Bikernieki super specijalu u četvrtak uveče. Jednom u vođstvu, Rovanpera više ga nije ispuštao i završio je petak sa 15,7 sekundi prednosti u odnosu na impresivnog Seksa u petak uveče, nakon pobede u četiri od sedam testova.
M-Sport-ov Sesks izazvao je mnogo pažnje nakon što je 24-godišnji novajlija osvojio prvu etapnu pobedu u WRC konkurenciji u karijeri, a što je ponovio i na četvrtom brzincu. Rovanpera, koji je svoju reli karijeru započeo na makadamskim putevima Letonije, bio je najbrži u šest od osam subotnjih testova, uključujući svoju 200. WRC etapu u samo 50 startova, da bi povećao prednost na 42,5 sekundi u odnosu na Ogiera, koji je prešao Seksa na drugo mesto za 4,7 s. Sa Supernedeljnim bodovima u ponudi, Rovanpera je nastavio da napreduje, završio je na trećem mestu u nedeljnoj klasifikaciji i dodao pet bodova svom zbiru od 18 poena od subote i završio dominantnu pobedu. Ogier je savladao Rovanperu u nedeljnom takmičenju i iskoristio svoje iskustvo da postigne dodatne poene za Toyotin tim i zadrži Šeska u borbi za mesto na podijumu. Šesks je pokušao da se drži za podijum, ali je mehanički problem sa njegovom Pumom u nedelju uskratio Letoncu ono što bi bilo zasluženi podijum. Minut i 45 sekundi zaostatka ga je gurnulo na sedmo mesto u ukupnom poretku.

Ott Tanak / Foto Hyundai Motorsport Media

Ott Tanak iz Hyundaija je izdržao reli sa dosta događaja, ali je stigao do cilja ispred svog rivala za titulu Elfina Evansa i lidera šampionata Tierriya Neuvillea. Tanak je trebao da bude zvezda relija, ali se borio za samopouzdanje za volanom svog i20 N, završio je u petak na šestom mestu. Tanak je u subotu podneo prigovor za osvajanje četvrtog mesta, gde je ostao uprkos tome što je zaustavljen kada je na stazu pao reklamni luk na naduvavanje na 14. brzincu. Pored toga, Tanaku je pukla i poluosovina kada je na 16. brzincu naleteo na balu sena.
Frustriran što je u petak izgubio 1m23.3s zato što je bio prvi na stazi i etapama koje se nisu ponavljale, nade za podijume nade Neuvillea za pobedu su propale. Lider šampionata je u subotu uspeo da završi na osmom mestu i osvoji tri boda. Belgijanac je pored toga sakupio tri supernedeljna boda i tri sa pawer stejdža da bi zadržao tanku prednost od osam bodova u šampionatu u odnosu na Tanaka, koji je prešao na drugo mesto na tabeli generalnog poretka WRC šampionata. Top 10 su kompletirali Gregoar Munster iz M-Sporta i Oliver Solberg, koji je zabeležio svoju drugu WRC2 pobedu u sezoni. Vozač tima Hyundai Esapekka Lappi povukao se sa 10. mesta nakon spore vožnje do cilja zbog sumnje na problem sa motorom. Lapi se i inače još od petka borio sa samopouzdanjen u svoj automobil.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Born in USA – Shelby American Super Snake Speedster

Postoje ljubitelji i oni koji su manje oduševljeni američkim automobilima, ali mora se priznati ...

Osvežen najprodavaniji Porsche, model Macan

Možda niste znali, ali najprodavaniji Porsche je model Macan, i upravo je predstavljen u ...

Terrafugia Transition leteći automobil već sledeće godine

Američka firma Terrafugia je objavila nekoliko novih detalja o svom Transition letećem automobilu, koji ...

Pre 90. godina, Fritz von Opel je postigao 238 km/h sa Rak 2

Opel danas slavi 90. godišnjicu modela Rak 2 „futurističkog trkačkog automobila“, jednog od najluđih ...

Novi Land Rover Defender u tri verzije

Procurele su vesti iz Land Rovera da će novi Defender proizvoditi u tri verzije ...

Toyota očekuje pobedu na Dakaru 2019.

Toyota Gazoo Racing South Africa očekuje da bi ovogodišnji Dakar reli mogao biti pobednički ...