fbpx

Audi Q6 E-Tron Sportback premijerno predstavljen

Audi Q6 E-Tron Sportback premijerno predstavljen sa opcijama sa jednim ili dva motora, veličinama baterija i pogona

Audi Q6 E-Tron SportbackAudi Q6 E-Tron Sportback premijerno predstavljen sa opcijama sa jednim ili dva motora, veličinama baterija i pogona. Osmišljen od strane BMW-a sa originalnim X6 (mada je bilo modela slične koncepcije i pre X6), SUV „maskiran“ u kupe ušao je i u električnu eru pre nekoliko godina. Audi već ima dva crossover električna modela u svom portfoliju, Q4 Sportback E-Tron i Q8 Sportback E-Tron. Za Salon automobila u Parizu 2024. koji počeo danas, Audi Rings je pripremio svoj srednji kupe crossover, Q6 E-Tron Sportback.

Audi Q6 E-Tron Sportback

Kao što mu ime govori, to je elegantnija iteracija modela Q6 E-Tron iz 2025. koji smo videli pre samo nekoliko meseci kao sestrinski model novog Porsche Macana. U poređenju sa konvencionalno oblikovanim električnim SUV-om, Sportbackova linija krova je spuštena za skoro 3 cm. To možda ne izgleda mnogo, ali blago povijeni krov nadole pomogao je Audiju da smanji koeficijent čeonog otpora sa 0,28 na 0,26. Luksuzni brend sa sedištem u Ingolštatu ide toliko daleko da kaže da krovna linija inspirisana kupeom podseća na onu prve generacije TT Coupea.

Audi Q6 E-Tron Sportback

Ponavljajući druge Audi modele na premium platformi Electric (PPE), kao što je A6 E-Tron, Q6 Sportback E-Tron ima podeljena prednja svetla. To je najlakši način na koji ga možete izdvojiti od manjeg Q4 Sportback E-Tron pošto su inače izuzetno slični. Malo više originalnosti i raznolikosti bilo lepo, pogotovo zato što ni budući benzinski Q5 Sportback neće biti mnogo drugačiji.

Audi Q6 E-Tron Sportback

Audi Q6 Sportback E-Tron najavljuje visoku funkcionalnost. Sa zadnjim sedištima na svom mestu, na raspolaganju vam je 511 litara prtlajžnika. Preklopite klupu i zapremina skače na 1.373 litara. S obzirom da prednji deo nije menjan, takozvani „frunk“ može da uskladišti dodatnih 64 litra. Dodatnih 25 litara prostora za odlaganje je raspoređeno po kabini.

Audi Q6 E-Tron Sportback

Unutrašnjost je u suštini preneta sa Q6 E-Tron, zajedno sa postavkom sa tri ekrana. Tu je 14,5-inčni infotainment ekran sa 11,9-inčnim ekranom instrument table i trećim 10,9-inčnim ekranom za putnika. Head-up ekran košta dodatno i dolazi zajedno sa tehnologijom proširene stvarnosti. Naći ćete identičnu postavku kao u A6 E-Tron-u gde su fizičke kontrole takođe svedene na minimum.

Audi Q6 E-Tron Sportback

Audi Q6 Sportback E-Tron se nudi u više vrsta. Kupci mogu da biraju između verzija sa pogonom na zadnje točkove sa jednim motorom ili modela opremljenih Quattro pogonom na svim točkovima sa postavkom sa dva motora. Dostupne su i dve veličine baterija, jedna sa neto kapacitetom od 75,8 kWh, a druga sa 94,9 kWh. Na vrhu ponude nalazi se SQ6 dostupan isključivo sa dva elektromotora i većom baterijom. Vrući SQ6 ima 489 KS za ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 4,0 sekundi. Zadovoljite se Q6 Sportback E-Tron sa Quattro-om i dobićete 387 KS za sprint od 5,9 sekundi. Idući dalje u liniji, Q6 Sportback E-Tron Performance sa pogonom na zadnje točkove ima snagu od 306 KS i dostiže 100 km/h za 6,6 sekundi. Osnovni model se snalazi sa 248 KS i potrebno mu je sedam sekundi za sprint. Ako vam je najveći mogući domet prioritet, Q6 Sportback E-Tron Performance sa pogonom na zadnje točkove je ono što ćete dobiti. Može da pređe do 656 kilometara sa jednim punjenjem u WLTP ciklusu sa većim paketom od 94,9 kVh. Jeftiniji model sa baterijom od 75,8 kWh može da putuje 545 kilometara.

Audi Q6 E-Tron Sportback

U zavisnosti od verzije koju izaberete, Audi kaže da njegov električni kupe SUV podržava punjenje do 270 kW, u kom slučaju je potrebno 22 minuta da se dopuni sa 10% na 80%. Provedite 10 minuta na stanici za punjenje i vratićete dovoljno energije u bateriju za novih 265 kilometara. Za razliku od manje sofisticiranog Q4 E-Tron Sportback-a koji se nalazi na MEB platformi, Audi Q6 Sportback E-Tron ima prilagodljivo vazdušno ogibljenje za svilenkasto glatku vožnju. Takođe ima koristi od električnog sistema od 800 volti, otuda i superiorna snaga punjenja. Unutra se nalazi Bang & Olufsen zvučni sistem sa ne manje od 20 zvučnika, uključujući četiri postavljena na prednjim naslonima za glavu. Nakon svog prvog izlaska na Salonu automobila u Parizu 2024., Audi Q6 E-Tron Sportback će se naći u prodaji u Evropi krajem ove godine ili početkom 2025.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Osnovna verzija Aurus Senata košta oko 244.000 evra

Novi ruski brend, Aurus, otvorio je knjige porudžbina za model Senat, civilnu verziju velikog, ...

CEO Tesle priznaje pogrešne korake u proizvodnji Modela 3

U intervjuu za „CBS This Morning“, šef Tesle, Elon Musk, je priznao da su ...

Petter Solberg želi svoj WRC tim

Petter Solberg, bivši je šampion sveta u WRC-u i drugim kategorijama, a sada želi ...

Uradi sam kit za konverziju VW Bube u pick-up je “bestseller”

Volkswagen je lansirao „Novu Bubu” 1998. i oduševio mnoge ljubitelje. Iako je ovom modelu ...

Mercedes-AMG priprema električni turbo kompresor

Nije tajna da AMG priprema elektrifikaciju svojih modela, a jedno rešenje na struju će ...

WRC – Rovanpera je pobednik pakla u Keniji

WRC – Rovanpera je pobednik pakla u Keniji koji je doneo Safari reli sa ...