fbpx

Volkswagen i Ford definisali saradnju – za sada

Ono o čemu se govorilo, postalo je i zvanično. Volkswagen i Ford postali su partneri i potpisali dodatni memorandum o razumevanju

Volkswagen i Ford su u Detroitu ozvaničili ono o čemu se pričalo poslednjih nekoliko meseci, i objavili format buduće saradnje. Ovim je se pokazalo da su se iza spekulacija zaista nalazili ozbiljni pregovori. Za sada, nemački i američki gigant sarađivaće u narednoj generaciji pick-up-a koja će se pojaviti 2022. godine i zameniti sadašnje modele Amarok i Ranger.

Pored toga, Ford će biti zadužen za razvoj dostavnog vozila nosivosti do jedne tone. Nosiće ime Transit Custom, i kao takav se neće prodavati u Americi. VW će razviti manje gradsko dostavno vozilo, ali se nije izjasnio pod kojim komercijalnim nazivom. Biće ponuđeno sa benzinski i elektro pogonom, a kompanije su najavile da se neće raditi i jednom vozilu sa različitim amblemima, nego da će pod svakom markom imati svoje specifičnosti, pa i vozne osobine.

Foto: Volkswagen

Iako su obe kompanije najavile da nema ni govora o međusobnim preuzimanjima vlasničkih udela, jasno je i da se ova „prekookeanska“ alijansa neće zadržati samo na pomenutim vozilima. Čelnici kompanija Herbert Diess i Jim Hackett potpisali su i memorandum o razumevanju koji se odnosi na dalje mogućnosti kooperacije, a pre svega električna vozila, autonomnu vožnju i mobilne servise.
Šefovi obe kompanije deluju i prilično zainteresovano za saradnju na električnim putničkim vozilima, odnosno modelima Ford koji bi koristili Volkswagenovu MEB platformu, a koji bi se našli na tržištima Kine i Evrope. Međutim, za sada zvanično, kompanije još nisu spremne za diskusiju na temu saradnje na polju najprodavanijih segmenata velikoserijskih putničkih vozila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zbog kratkog spoja FCA US opoziva 4.8 miliona vozila

FCA US će u Americi opozvati 4.8 miliona vozila zbog problema sa tempomatima FCA ...

Kako je snimljena scena sa krađom sefa u filmu “Fast Five”?

“Fast and Furious” filmovi su oduvek bili puni neverovatnih kaskada i jurnjave, ali scena ...

Sainzu i druga etapna pobeda na Dakar Relju

Španski reli šampion je prvi vozač koji je na ovogodišnjem Dakar Reliju došao do ...

Michael Schumacher napunio 50 godina

Sedmostruki šampion sveta Formule 1, Michael Schumacher, napunio je 50 godina, a porodica je ...

Još malo pa Toyota Supra

Još malo pa će Toyota Supra biti prikazana u Ženevi, a do tada još ...

Izbor za Automobil godine 2020. u Srbiji u punom jeku

Žiriranje za Automobil godine 2020 u Srbiji je u punom jeku, a proteklog vikenda ...