fbpx

Mercedes-Benz dobio odobrenje za Level 3 autonomnu vožnju

Mercedes-Benz je dobio odobrenje od regulatornih tela Nemačke za Drive Pilot sistem autonomne vožnje Nivoa 3 koji će biti opcija u modelima S-Klase i EQS

Mercedes-Benz je dobio odobrenje od regulatornih tela nemačke za korišćenje sistema autonomne vožnje u modelu EQS. Drive Pilot sistem je odobren do Nivoa 3 autonomne vožnje i moći će se koristiti do brzine od 60 km/h na putnoj mreži Nemačke. Ovim odobrenjem koje dozvoljava da vozač radi nešto drugo dok vozilo autonomno učestvuje u saobraćaju Mercedes-Benz je izvojevao malu ali značajnu pobedu u odnosu na Teslu, koja i dalje ima odobrenje autonomne vožnje Nivoa 2.
Iako je za sada odobren za relativno malu brzinu, Drive Pilot paket vozaču dozvoljava da ne drži ruke na upravljaču, opusti se i posveti nečem drugom u toku vožnje, kao što je gledanje filma, ili komuniciranje.
Mercedesov sistem tek očekuju naredna odobrenja koja su isključivo na nacionalnom principu, a u Štutgartu veruju da će odmah po dobijanju odobrenja na tržištima kao što su SAD i Kina, S Klasa i EQS, koji će među opcijama imati Drive Pilot, biti više nego zainteresovana. Za sada Mercedes-Benz nije saopštio koliko će koštati ova opcija, ali svakako najveća prepreka bilo je odobrenje za korišćenje od strane Nemačke. U fabrčkom saopštenju stoji da se Drive Pilot može koristiti na putnoj mreži od 13.000 kilometara autoputeva i puteva u Nemačkoj, mada teško je zamisliti da će neko voziti autobahnom pri samo 60 km/h.
U trci ko će pre dobiti odobrenje za sistem autonomne vožnje, Tesla se našao u problemima sa evropskim zakonodavstvom, kada je u Nemačkoj sud doneo rešenje da kompanija pogrešno upućuje svoje kupce u mogućnosti sistema. Iako je Elon Musk još 2016. uveliko najavljivao potpuno operativan Level 3 sistem autonomne vožnje, ispostavilo se drugačije.
Za razliku od sistema koji koristi Tesla, a koji je baziran isključivo na kamerama, Mercedes-Benz svoj sistem, koji se uključuje prekidačem na upravljaču, bazira na kombinaciji kamera i LiDAR-a.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi je na punom gasu – najavljuje tri nove “Sphere”

Audi je poprilično iznenadio javnost – najvljuje tri potpuno nova modela, a konceptima daje ...

Rimac C_Two na stazi Nardo nastavlja testove

Rimac (za sada još uvek) C_Two nastavlja svoj razvoj, trenutno na stazi Nardo, gde ...

Alonso se nije kvalifikovao za Indy 500

Još jedna bruka za McLaren dogodila se još pre same trke. Fernando Alonso se ...

Formula 1 – ove sezone 22 F1 trke

Formula 1 je saopštila da će sezona 2022. ipak imati jednu trku manje od ...

Sledeći Mercedes-AMG A 45 sa preko 400 KS

Tokom proleća 2019. stići će Mercedes-AMG A 45, a nezvanično, fabrika potvrđuje da će ...