fbpx

Lamborghini predstavio svoj LMDh prototip

Lamborghini se priključio proizvođačima koji su predstavili svoje LMDh bolide za trke izdržljivosti a V8 je po prvi put razvio u svojoj kući

Lamborghini je, razumljivo ne baš do poslednjeg detalja, predstavio svoj LMDh prototip prema tehničkim specifikacijama koje propisuje FIA World Endurance Championship i IMSA WeatherTech SportsCar Championship za GTP klasu.
Iako prototip još nema ni zvaničnu oznaku, uz ovaj jednosed ide i zanimljiv podatak da će ga pokretati V8 twin-turbo motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je prvi trkački agregat potpuno razvijen u Squadra Corse.
Prema tehničkim pravilima koje propisuju ACO i IMSA, Lamborghini jednosed će imati hibridni pogon koji čine motor sa unutrašnjim sagorevanjem i snažan ERS sistem za rekuperaciju energije, koji ukupno mogu da ostvare maksimalnih 500 kW odnosno 681 KS. Pored jednog ERS sistema koji ujedno čini i električni deo pogona jednoseda, V8 twin-turbo, čiju radnu zapreminu Lamborghini još nije otkrio, imaće ugao od 90° između cilindarskih redova i razvijen je u sportskom odeljenju marke.
Obzirom da će naredni drumski modeli marke Lamborghini biti elektrifikovani, ulazak na sportski teren je logičan potez, a trke, uključujući i 24 časa Lemana biće probni poligon za rešenja koja će svoju primenu naći u modelima koji će nasledti današnji Huracan i Aventador, što se potpuno uklapa u Cor Tauri strategiju kompanije iz Sant’Agata Bolognese.
Iako, Lamborghini Squadra Corse razvija motor sa unutrašnjim sagorevanjem, komponente ERS-a uključujući homologovani MGU čiji deo je i elektromotor razvija Bosch Motorsport. Menadžment energije i bateriju obezbediće Williams Advanced Engineering, dok će sedmostepeni P1359 hibridni menjač razviti i isporučivati Xtrac.
Osnova karoserije trkačkog jednoseda, tzv „kičma“, razvijena je u saradnji sa Ligier Automotive, a elementi od ugljeničnih kompozita proizvode se u Italiji, u HP Composites, koji je dugogodišnji partnera Lamborghini Squadra Corse za GT3 i Super Trofeo trkačke programe.
Svoj takmičarski debi Lamborghini LMDh prototip će imati 2024. godine to uporedo u WEC i IMSA šampionatima izdržljivosti. Proizvođač navodi da je maksimalna brzina jednoseda 340 km/h i da je masa vozila bez vozača i goriva prema pravilima 1030 kg. Sa svojih 5.100 mm dužine, 2.000 mm širine i međuosovinskim razmakom od 3.148 mm nova LMDh klasa donosi velike automobila, a pravila kažu da pogonska jedinica mora imati minimalnu masu od 180 kilograma.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Titulu “World Car of the Year 2021” dobio je VW ID.4

Prestižnu titulu “World Car of the Year 2021” dobio je električni Volkswagen ID.4, koji ...

Jeremy Clarkson (ponovo) preterao

Jeremy Clarkson poznati britanski voditelj emisija Top Gear i Grand tour (ponovo) je preterao ...

Ott Tanak osvojio WRC titulu za oproštaj se od Toyote

Ott Tanak je na Reliju Katalunja uradio tačno onoliko koliko mu je trebalo da ...

Peugeot predstavio 508 PSE svoj najjači model ikada

Uz proslavu 210 godina postojanja imena, Peugeot je predstavio i svoj najsnažniji serijski model ...

Nissan se vraća na velika vrata novim modelima

U ovom trenutku, Nissan ima relativno staru modelnu ponudu, ali to će se vrlo ...

Ko veruje prodavcima polovnjaka?

Istraživanja otkrivaju zemlje sa najvećim i najmanjim poverenjem u prodavce polovnih automobila Kad kupujete ...