fbpx

Formula 1 – već kazna za Ferrari i Leclerca

Formula 1 – Ferrari i Charles Leclerc će za narednu trku biti kažnjeni pomeranjem 10 mesta unazad na startu VN Saudijske Arabije

Foto: @Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 – Charles Leclerc vozač F1 tima Ferrari biće kažnjen pomeranjem 10 mesta unazad na startu trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije. Iako je potpuno neuobičajeno da jedan tim već u drugoj trci sezone Formule 1 bude kažnjen zbog ugradnje novih delova koje po propisima nema na raspolaganju, tim Ferrari će morati da odradi svoju kaznu. Naime, u Leclercov Ferrari SF-23 biće ugrađena treća elektronska kontrolna jedinca, a svaki tim za celu sezonu na raspolaganju ima samo dva ovakva sklopa, što automatski povlači kaznu pomeranja u strartnom poretku 10 mesta unazad u odnosu na ostvarni plasman u kvalifikacijama.
Poznato je da je u Leclercov Ferrari pred trku u Bahreinu građena druga elektronska kontrolna jedinica, međutim ispostaviće se da će i ona otkazati i primorati Leclerca da zaustavi bolid na stazi u 39. krugu trke, kada je bio na relativno sigurnom trećem mestu.
Šef Formula 1 tima Ferrari Fred Vasseur je objasnio da je tim mao dva problema. Prvi je nastao u nedelju ujutro kada je tim startovao motor Leclercovog bolida. Kada je otkriven problem sa prvim ECU, zamenjen je drugim, ali je i drugi otkazao tokom trke. Vasseur kaže da se ovakvi kvarovi u praksi nikada nisu događali i da se nada da je sada sve pod kontrolom. “Istražili smo uzrok kvara detaljno, a zbog kvara moraćemo da platimo na stazi u Džedi.
Kazna za Leclerca i Ferrari je dodatno gorka pilula obzirom da je opšte ubeđenje da će brza staza u Džedi odgovarati bolidima Ferrari, obzirom da nije toliko zahtevna po pneumatike, zbog čega se crveni tim mogao nadati dobrom rezultatu, nakon problematične prve trke u Bahreinu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pronađen ukradeni Aston Martin DB5 iz filma Goldfinger?

Aston Martin DB5 iz filma Godfinger, jedan od najpoznatijih automobila agenta 007 koji je ...

Daimler gradi fabriku litijumskih baterija

Nemačka i njena automobilska industrija mora mnogo da investira kako ne bi zaostala u ...

Lotus uskoro predstavlja novi model nazvan Emira

Lotus će početkom juna meseca nakon 12 godina predstaviti novi model Emira, uz koji ...

Bottasu pol pozicija u Spielbergu

Delovalo je da će Hamilton deklasirati konkurenciju na Red Bull ringu, ali ipak je ...

ZF E-Mobility gradi novu proizvodnu lokaciju u Pančevu!

Odeljenje kompanije ZF, E-Mobility, gradiće novu proizvodnu lokaciju u Pančevu, potvrđeno je 11. aprila ...