Par vrlo retkih L88 Chevrolet Corvette ide na aukciju

Činjenica da će Mecum na svojoj aukciji ponuditi kupe i kabrio verziju vrlo retke L88 verzije Corvette će obradovati mnoge 

Foto: Mecum

Corvette sa big-block pogonom uvek donose pozamašne sume novca na aukcijama za klasične automobile. Poznata aukcijska kuća, Mecum, ponudiće par C3 Corvette sa L88 agregatima na predstojećoj Kissimmee aukciji na Floridi, 11. januara. Corvette kupe iz 1969., kao i Corvette kabriolet iz 1969., sa originalnim L88 big-block agregatima, će biti prodati kao par na aukciji. Činjenica je da su L88 Corvette vrlo retke “zverke”, pogotovo kada se uzme u obzir da je napravljeno samo 216 primeraka između 1967. i 1969. godine.

Foto: Mecum

Ovi automobili su bili trkačke mašine u “odeći” za javni saobraćaj. Stvaralac Corvette, Zora-Arkus Duntov, stvorio je L88 paket kako bi zaobišao, tadašnju, General Motorsovu zabranu na auto sportove. Oznaka “L88” je značila V8 agregat zapremine 427 kubnih inča, tj. 7.0 litara, snage 430 KS, s tim da su kasnija merenja dinamometrom pokazala da agregat proizvodi znatno više od 500 KS.

Oba automobila karakterišu Muncie M22 četvorostepeni manuelni menjači i znadnje osovine sa Positraction diferencijalom (diferencijal sa ograničenim proklizavanjem). Očekivano, radio, klima uređaj, i elektro pomični prozori, koji bi se našli u drugim verzijama Corvette, izostaju. Zanimljivo je i da modeli L88 Corvette nisu imali oplatu oko ventilatora hladnjaka agregata, što je garantovalo pregrevanje tokom “sedenja” u gradskoj gužvi.

Foto: Mecum

Kada se doda i da je ovaj paket koštao dodatnih 1,000 dolara na baznu cenu automobila od 4,420 dolara, ali i da je zahtevao benzin od 103 oktana, dođe se i do zaključka zašto ovi L88 modeli nisu bili popularni u svoje vreme.

Corvette L88 kupe prešao je samo 2,000 milja, nakon čega je proveo decenije u skladištima. Automobil je restauriran 2000. godine, i dobio je nekoliko “Bloomington Gold” nagrada. Prvi vlasnik Corvette kabrioleta je bio Tony DeLorenzo, uticajni SCCA trkač Corvette  iz tog vremena.

Foto: Mecum

Kabriolet je takođe restauriran u slično vreme kao i kupe, od strane iste firme, a i on je “pokupio” nekoliko “Bloomington Gold” nagrada. Ljubitelji Corvette već znaju da će morati da izdvoje pozamašnu sumu za ovaj L88 par. Mecum predviđa da će dva automobila doneti preko 1.1 miliona dolara, pa čak možda i 1,35 miliona.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li su auto saloni na veštačkim plućima?

Da velikim auto salonima pada popularnost kod proizvođača znamo odavno. Ford je potvrdio odsustvo ...

Hyundai Kona i Kona Electric CUV dobitnici prestižne nagrade

Hyundai Kona i Kona Electric CUV su zajedno ponele nagradu “North American Utility Vehicle ...

Musk obećao Tesla Model 3 stigao

Kako što je i obećao CEO Tesle Elon Musk, upravo su isporučeni prvi primerci ...

Exxon Mobil spreman za Red Bull i Hondu

Dobavljači goriva i maziva u Formuli 1 najčešće su u drugom planu, a publika ...

Novi Ford Focus ST debitovao u benzinskoj i dizel verziji

Ford je predstavio novi Focus ST, koji će pored 2.3 litarskog turbo benzinca moći ...

Ključ uspeha Tesla Modela 3 sedi u Nemačkoj

Nije tajna da se Tesla suočava sa ozbiljnim problemima u proizvodnji Modela 3, ali ...