fbpx

Land Cruiser najbrži SUV na planeti

Ne koristi nikome, ali dobro zvuči. Toyota je napravila najbrži SUV na planeti, odnela ga u pustinju Mojave, dala ga u ruke Carlu Edwardsu bivšem NASCAR vozaču koji je veliki Land Cruiser poterao do 370 km/h.

Osnova za ovu gromadu od jurilice bio je serijski Land Cruiser, ali pre nego što je postao Land Speed Cruiser, malo toga je ostalo serijsko. Za početak, 5.7-litarski 3UR-FE V8 motor je dobio par Garret turbo kompresora sa nadpritiskom punjenja od 3,7 bara. Naravno, sami po sebi kompresori nisu mogli postići dovoljno, pa je dodata specijalna usisna grana, klipovi i klipnjače, a jasno je i da Toyota Motorsports Technical Center baš i neće sve da otkrije, obzirom da je tu sigurno bilo i mnogo trkačkih rešenja koja treba sakriti od konkurencije. Šta god da su uradili, veliki V8 je stigao do 2000 KS, a za prenos snage do točkova poslužio je standardni tkački menjač.


Međutim, nagurati snagu agregatu je manji problem, kockasti i visoki SUV baš i nije predviđen za brzine preko 300 km/h, pa je mnogo što šta moralo biti dorađeno kako bi bile savladane ogromne aerodinamičke sile pri takvim brzinama. Pre svega, niko od ovoh LC nije očekivao da će ići na teren, ka je spušten gotovo do zemlje, kako ne bi poleteo zbog turbulentnog vazduha koji se gomila ispod vozila. Šasija je ojačana, a trag točkova proširen.


Samo je još nedostajala lokacija za pokušaj postavljanja brzinskog rekorda. Famozni Air and Space Port aerodrom u pustinji Mojave u Arizoni, sa kojeg poleću najčudnije letilice na svetu i njegova 4 km duga pista poslužili su svrsi. Carl Edwards, nakon par probnih prolaza, uspeo je da potera ovj “SUV” do 230 mph, odnosno nama poznatiji 370,1 km/h. Priznao je da su stvari postle malo čudne i drhtave pri 360 km/h, ali da se moglo dalje, i da bi Land Speed Cruiser mogao i brže, da je bilo još piste, pre svega da bi se bezbedno zaustavio.

Kako bilo, rekord je postavljen, stari rekord u SUV klasi poboljšan za nekih 30 km/h. Da vidimo ko je sledeći na redu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota Camry – može li Amerikanac proći u Evropi?

Toyota Camry u Evropi? Često nismo razumeli poteze Toyote po pitanju modelne ponude, pa  ...

Na prodaju nov novcijat McLaren F1 iz 1997.

Očekuje se da će ovaj nov, nikada registrovan primerak McLaren-a F1 oboriti sve dosadašnje ...

Muzika na struju iz Škode

Škoda ima velike planove u domenu električnih vozila, pa će u narednih par godina ...

VW najavio budući Microbus

Volkswagen će proizvoditi serijsku verziju I.D. Buzz koncepta, izjajvio je šef VW-a Herbert Diess ...

Za sve koji fotografišu automobile telefonima

Porsche je ponudio zanimljiv video sa osnovama fotografisanja automobila mobilnim telefonom Porsche je u ...

Alpine A110 R predstavljen olakšan i ubrzan

Alpine A110 R predstavljen je najbržem izdanju do sada sa boljim performansama koje nisu ...