fbpx

Ako je suditi prema izjavi prvog čoveka marke Volvo Hakana Samuelssona, švedski proizvođač automobila više neće razvijati dizel motore, barem kako stvari danas stoje.

Nakon ove izjave, isti zvaničnik je malo ublažio formulaciju i dodao da to još nije odluka, ali da se razmatra kao mogućnost, i da će u narednih par godina dizeli biti veoma bitni u ponudi vozila i naporima fabrike da ispuni uslove redukcije emisije ugljen dioksida, obzirom da su dizeli manji potrošači od benzinskih agregata. Kako kaže Samuelsson, Volvo je upravo lansirao novu generaciju i dizela i benzinaca. Uz određena unapređenja, ova paleta motora potrajaće do 2023. godine.
Međutim, šta je dovelo do izjave da se dizeli više neće razvijati? Samuelsson je objasnio da će do 2020. dizeli spunjavati EU norme o emisiji izduvnih gasova, ali da će tada na snagu stupiti nove regulative, a pravljenje dizela koji bi ispunili takve norme postaće neisplativo. Volvo će razvoj orijentisati ka električnim i hibridnim vozilima, a poznato je da će prvo potpuno električni Volvo na tržište stići 2019. Na činjenicu da su hibridna vozila još uvek skupa, Samuelsson je rekao da će novi dizeli, koji će moći da ispune ekološke norme, biti još skuplji i da se njihov razvoj više nikome neće isplatiti. Napraviti čist benzinac je već sada jeftinije za oko 1300 evra od dizela, a novi propisi će dodati oko 300 evra novih troškova da bi se uzduvni gasovi dizela posle 2020 održali na dozvoljenom nivou.
Ovu izjavu treba uzeti za ozbiljno, obzirom da se u Evropi trenutno prodaje 50 % dizela, a da Volvo prodaje 90% svog modela XC90 sa dizel motorima. Skandal sa nameštanjem rezultata VW-a podrazumeva i da će kontrole biti mnogo rigoroznije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – u Ostinu kvalifikacije Sainzu

Formula 1 – kvalifikacije u Ostinu pripale Sainzu pod senkom smrti Dietricha Mateschitza osnivača ...

Citroen u svom stilu u Frakfurtu

Uz C3 Aircross koji će definitivno model koji cilja velik volumen prodaje, Citroen ce ...

Član porodice Piech osnovao auto brend, planira sportski EV

Švajcarska firma Piech će na predstojećem salonu u Ženevi predstaviti Mark Zero koncept sportskog ...

Dyson će se ipak držati usisivača

James Dyson, britanski pronalazač (usisivača bez kese) odustao je od svog projekta električnog automobila ...

Održana obuka za medije za novi Mercedes-Benz EQS

Kompanija Star Import organizovala je obuku za medije za novi, potpuno električni Mercedes-Benz EQS ...

Honda će uskoro praviti nove delove za S2000

Iako su šanse za novom Hondom S2000 vrlo male, japanski proizvođač radi na tome ...