fbpx

Prvih 40 godina Renaulta u Formuli 1

Renault proslavlja 40 godina u Formuli 1, i to sa punim pravom i sa statusom nekoga ko se ima čime pohvaliti.

Foto: Renault

Za početak obeležavanja jubileja Renault je odabrao upravo Monte Carlo, kako zbog istorijskog mesta u auto trkama, tako i zbog činjenice da uvek izaziva veliku pažnju i publike i medija.
Prvi nastup na F1 trci Renault, kao tim, imao je 1977. na Velikoj nagradi Britanije, i to sa prvim F1 bolidom sa turbo kompresorom. Jean-Pierre Jabouille je vozio RS01, a oni koji imaju dovoljno godina i dovoljno dugo prate Formulu 1, mogu se prisetiti koji je bio krajnji cilj Renault F1 projeta – osvojiti šampionat sa turbo motorom, kao francuski tim sa francuskim vozačem. A put je bio jako težak, mali 1.5 litarski turbo motor je imao neviđene porođajne muke, ali Renault nije odustao, i to do te mere, da je par godina kasnije počela tubo era u Formuli 1. A turbo koncept pokazao svoj pravi potencijal. Tada su motori u kvalifikacijama imali nadpritisak punjenja i do 3,5 bara, i dostizali 1200KS! Više nego danas.

Foto: Renault

Uz Jean-Pierre Jabouillea koji je provozao svoju formulu RS01 stazom u Monaku, našao se još jedan velikan – Alain Prost, za koga se vazuje još jedan značan deo renautove trkačke istorije. Prost je publiku podsetio kao je izgledao RE 40, prvi Renaultov monokok od ugljeničnih vlakana. Četvorostruki šampion sveta odneo je četiri pobede u ovom bolidu u sezoni 1983., a šampionska titula izmakla mu je za samo dva poena.

Foto: Renault

Kroz zvojih 40 godina istorije Renault F1 je imao što mnogo teških, ali i brilijantnih vremena. Iza francuskih turbo, V8 i V10 motora stoje bezbrojne pobede, a svakako ne sme se zaboraviti ni ne tako davna historija, kada je Fernando Alonso u Renaultu uspeo da zaustavi vladavinu Michaela Schumachera, i doneo u francusku fabriku dve titule za redom.

Foto: Renault

Savim zgodno, pa i prikladno, Renault je iskoristio i jubilej i ovogodišnju trku u maloj kneževini da napravi još jedan koristan posao. Stazom je nekoliko krugova napravio Nico Hülkenberg i to u novom Renault Megane RS, doduše još uvek dobro zakamufliranom, ali sada već izvesno sa oko 300 KS. Na, žalost, do kompletnih podataka moraćemo još malo da sačekamo, a slubena premijera Megane RS zakazana je za septembar i salon u Frankfurtu.

Foto: Renault
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ferrari poklonio dvostruku pobedu Mercedesu

Trka Formule 1 u Bahreinu je bila tipična postavka: dok jednom ne smrkne, drugom ...

Meksički kartel greškom poslao metamfetamin Fordovim dilerima

Umesto da isporuka metamfetamina iz Meksika stigne do ruku dilera droge, ona je završila ...

Aston Martin iz 1985. uhvaćen na snimanju novog James Bond filma

Snimanje novog nastavka James Bond franšize, za sada poznatog kao „Bond 25“, je u ...

Ferrari ponovo u formi

Ferrari je povratio formu kada mu je to najviše trebalo. Uz novi rekord staze, ...

Verstappen kažnjen, Ferrarju se namestile karte

Max Verstappen je kažnjen i oduzeta mu je pol pozicija zbog nepoštovanja žute zastave, ...

Renault Megane Conquest odličan na Euro NCAP testu

Osvajanjem maksimalnih 5 zvezdica na testiranju Euro NCAP-a novi Renault Mégane Conquest je ušao ...