fbpx

Magna odlazi iz Slovenije?

Magna International će preseliti u drugu državu investiciju vrednu 1,2 milijarde evra ukoliko Slovenija uskoro ne odobri prvu fazu izgradnje novog pogona

Magna pogon u Gracu – Foto: Magna

Kako je objavila agencija Reuters, zvaničnici Magna International izjavili su da će, ukoliko država Slovenija uskoro ne odobri početak prve faze radova na pogonu za sklapanje vozila, svoju investiciju vrednu 1,2 milijarde evra, premestiti u drugu državu. Kao alternative pominju se Hrvatska i Mađarska. Magna International je po veličini treći dobavljač auto industrije na svetu, a prema planu trebala bi da u Sloveniji počne sa igradnjom pogona u kojem bi trebalo biti zaposleno 6.000 radnika. Prva faza koja još nije počela da se provodi u delo znači izgradnji lakirnice u kojoj je trebalo da se otvori 400 radnih mesta. Međutim problem je nasto oko kupovine zemljišta na severoistoku Slovenije, koja još nije završena. Slovenački ministar ekonomije Aleš Cantarutti izjavio je da su šanse da prva faza bude odobrena bude 60-40%. Istoveremeno predstavnik za odnose sa javnošću Magne Rej Husetović izjavio je da Magna radi na planu B, ali da u ovom trenutku ne može da zalazi u detalje, iako Slovenija ostaje broj 1 na listi želja Magne, kao i da se nadaju da će posao krenuti napred. Husetović nije želeo da komentariše navode slovenačkih medija da su alternativne zemlje za ovu veliku investiciju Hrvatska i Mađarska, ukoliko Slovenija uskoro ne da zeleno svetlo za početak izgradnje pogona. Novi pogon bi trebao biti namenjen za sklapanje vozila po ugovoru sa jednom kanadskom kompanijom, za koju se trenuno radi u pogonu u Gracu.
Ministar Cantarutti je izjavio da Slovenija tokom jula planira da pokrene javnu debatu o ekološkim aspektima investicije Magne, a da se vlada Slovenije nada da će nakon toga biti dato zeleno svetlo za kupoviniu zemljišta i početak radova na gradnji pogona.
Inače, tokom decembra prošle godine slovenački parlament je predložio izmenu akona po kojem bi se ubrzao proces kupovine zemljišta za pogon, i da je veći deo ove kupovine već završen, a da bi do kraja ove nedelje trebao biti i kompletno završen.

Foto Magna
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Captur – Još uvek dobar paket

Renault je na vreme “namirisao” kuda će krenuti potražnja tržišta i lansirao Captur, koji ...

Poznati tjuner Porschea Gemballa sprema svoj super automobil

Nemački tjuner Gemballa je u poslu pravljenja brzih automobila još bržim od 1981. godine ...

Formula 1 – Velika nagrada Velike Britanije Sainzu

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije na stazi Silverstone pripala je Carlosu ...

Uz “Renauluciju” Renault mnogo toga menja

Luca de Meo, CEO Renault Grupe izneo je dugo očekivani plan, a u narednih ...

Kvalifikacije za Veliku nagradu Japana u nedelju

Kao što je bilo najavljeno, sve aktivnosti na stazi Suzuka su obustavljene zbog tajfuna ...

Maserati Grecale je konkurent Porsche Macanu

Maserati Grecale je konačno predstavljen, model je koji bi trebao konkurisati Porsche Macanu, a ...