fbpx

Koncept Mini E – najava serijskog modela za 2019.

Nije tajna da će se i Mini elektrifikovati serijskim modelom. Do 2019. za kada je najavljena serijska proizvodnja, Mini je upravo prikazao koncept budućeg elektro mališana.

Foto: Mini

Na salonu u Frankfurtu, Mini će predstaviti koncept Mini E, kojim se potvđuju najave da će od 2019. Mini imati serijski potpuno električni model. I ako se radi o konceptu koji poslovično dozvoljava malo više kreativne slobode neko što će se naći na serijskom modelu, dosta toga je već jasno. Osnova je definitivno aktuelni Mini, ali obzirom da elektro motor i baterije traže mnogo skromniji rashladni sistem, koncept ima čistiju aerodinamiku, pa čak i odsustvo klasičnog grila hladnjaka. Šta više, cela karoserija, ako se zanemare estetski dodaci, ima brojne aerodinake elemente, koji treba da značajno smanje otpor vazduha, koji kod klasičnog Minija nije mali. Naprotiv, kratka i kutijasta karoserija je sve ono što vazduh ne voli. Kod Mini E koncepta čak su i naplatci posebnom tehnologijom 3D otiska stavljeni u funkciju redukovanja aerodinačkih otpora. Istu ulogu imaju i uvodnici vazduha na prednjem odbojniku i “suknjice” na pragovima, koje imaju ulogu da vazduh sa sšto manje turbulencije sprovode iza vozila. 3D “štampa” je iskorišćena i za proizvodnju brojnih delova dodatne oplate vozila, tako da su izrađena od stakloplastike.

Foto: Mini

Zanimljivo je da se za sada ništa ne govori o pogonu za Mini E. Poznato je da će se proizvoditi u Engleskoj u pogonu u Oxfordu, i da će pogonska jedinica stizati iz nemačke spremna za ugradnju. Jedino što su zvaničnici BMW-a saopštili je da će pogon za Mini E biti nova generacija eletro motora, ali i nove baterije velikog kapaciteta, koje će stati u mali automobil, ali bez kompromitovanja autonomije vožnje, koja takođe ni u naznaci nije saopštena.

Foto: Mini
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tarraco je ime novog SUV-a iz Seata

Nakon što je fanovima omogućio da glasaju za ime novog SUV-a, Seat je saopštio ...

Honda stavila veto na nastup Alonsa

Fernando Alonso se možda javno pokajao za komentare na račun Honda motora u Formuli ...

Kia EV9 predstavljena u Srbiji

Kia EV9 predstavljena u Srbiji, trenutno najveći električni model sa tri reda sediša u ...

Megane RS se otkriva sloj po sloj

Novi Reanualt Megane RS biće otkriven na salonu u Frankfurtu u septembu, ali fabrika ...

Novi Nissan X-Trail stiže na novoj platformi

Novi Nissan X-Trail uskoro stiže na novoj CMF-C platformi i sa novim e-Power pogonskim ...

Seat Arona probila led

Seat Arona zapravo je prvi crossover koji je VW grupa postavila na MQB-A0 platformu. ...