fbpx

Koncept Mini E – najava serijskog modela za 2019.

Nije tajna da će se i Mini elektrifikovati serijskim modelom. Do 2019. za kada je najavljena serijska proizvodnja, Mini je upravo prikazao koncept budućeg elektro mališana.

Foto: Mini

Na salonu u Frankfurtu, Mini će predstaviti koncept Mini E, kojim se potvđuju najave da će od 2019. Mini imati serijski potpuno električni model. I ako se radi o konceptu koji poslovično dozvoljava malo više kreativne slobode neko što će se naći na serijskom modelu, dosta toga je već jasno. Osnova je definitivno aktuelni Mini, ali obzirom da elektro motor i baterije traže mnogo skromniji rashladni sistem, koncept ima čistiju aerodinamiku, pa čak i odsustvo klasičnog grila hladnjaka. Šta više, cela karoserija, ako se zanemare estetski dodaci, ima brojne aerodinake elemente, koji treba da značajno smanje otpor vazduha, koji kod klasičnog Minija nije mali. Naprotiv, kratka i kutijasta karoserija je sve ono što vazduh ne voli. Kod Mini E koncepta čak su i naplatci posebnom tehnologijom 3D otiska stavljeni u funkciju redukovanja aerodinačkih otpora. Istu ulogu imaju i uvodnici vazduha na prednjem odbojniku i “suknjice” na pragovima, koje imaju ulogu da vazduh sa sšto manje turbulencije sprovode iza vozila. 3D “štampa” je iskorišćena i za proizvodnju brojnih delova dodatne oplate vozila, tako da su izrađena od stakloplastike.

Foto: Mini

Zanimljivo je da se za sada ništa ne govori o pogonu za Mini E. Poznato je da će se proizvoditi u Engleskoj u pogonu u Oxfordu, i da će pogonska jedinica stizati iz nemačke spremna za ugradnju. Jedino što su zvaničnici BMW-a saopštili je da će pogon za Mini E biti nova generacija eletro motora, ali i nove baterije velikog kapaciteta, koje će stati u mali automobil, ali bez kompromitovanja autonomije vožnje, koja takođe ni u naznaci nije saopštena.

Foto: Mini
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Audi RS 6 Avant je „Tamna strana Sile“

Samo što se pojavio, novi Audi RS 6 već je povezan sa čuvenim filmskim ...

Mercedes-Benz dobio odobrenje za Level 3 autonomnu vožnju

Mercedes-Benz je dobio odobrenje od regulatornih tela Nemačke za Drive Pilot sistem autonomne vožnje ...

Možda jesta a možda i nije Audi Q8

Nakon što je Audi objavio siluetu novog SUV-a na FB profilu nismo ništa pametniji, ...

BMW i8 – malo ali efikasno

Obilazih auto salone više od 20 godina i videh beskonačan niz koncepata koji su ...

Dakar reli 2024 – Loeb i Van Beveren pobednici maratona

Dakar reli 2024 – Loeb i Van Beveren pobednici dvodnevnog maratona koji je uz ...

Renault Talisman osvežen za 2020. godinu

Renault je osvežio model Talisman blagim dizajnerskim izmenama, ali i uvođenjem novih tehnologija Najveće ...