fbpx

Koncept Mini E – najava serijskog modela za 2019.

Nije tajna da će se i Mini elektrifikovati serijskim modelom. Do 2019. za kada je najavljena serijska proizvodnja, Mini je upravo prikazao koncept budućeg elektro mališana.

Foto: Mini

Na salonu u Frankfurtu, Mini će predstaviti koncept Mini E, kojim se potvđuju najave da će od 2019. Mini imati serijski potpuno električni model. I ako se radi o konceptu koji poslovično dozvoljava malo više kreativne slobode neko što će se naći na serijskom modelu, dosta toga je već jasno. Osnova je definitivno aktuelni Mini, ali obzirom da elektro motor i baterije traže mnogo skromniji rashladni sistem, koncept ima čistiju aerodinamiku, pa čak i odsustvo klasičnog grila hladnjaka. Šta više, cela karoserija, ako se zanemare estetski dodaci, ima brojne aerodinake elemente, koji treba da značajno smanje otpor vazduha, koji kod klasičnog Minija nije mali. Naprotiv, kratka i kutijasta karoserija je sve ono što vazduh ne voli. Kod Mini E koncepta čak su i naplatci posebnom tehnologijom 3D otiska stavljeni u funkciju redukovanja aerodinačkih otpora. Istu ulogu imaju i uvodnici vazduha na prednjem odbojniku i “suknjice” na pragovima, koje imaju ulogu da vazduh sa sšto manje turbulencije sprovode iza vozila. 3D “štampa” je iskorišćena i za proizvodnju brojnih delova dodatne oplate vozila, tako da su izrađena od stakloplastike.

Foto: Mini

Zanimljivo je da se za sada ništa ne govori o pogonu za Mini E. Poznato je da će se proizvoditi u Engleskoj u pogonu u Oxfordu, i da će pogonska jedinica stizati iz nemačke spremna za ugradnju. Jedino što su zvaničnici BMW-a saopštili je da će pogon za Mini E biti nova generacija eletro motora, ali i nove baterije velikog kapaciteta, koje će stati u mali automobil, ali bez kompromitovanja autonomije vožnje, koja takođe ni u naznaci nije saopštena.

Foto: Mini
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela proizvodnja Toyote Yaris u Francuskoj

Toyota Motor Manufacturing France pokrenula je proizvodnju nove generacije Toyote Yaris u svom proizvodnom ...

Alpine A110 krenuo u proizvodnju

Renault grupa je inaugurisala novu proizvodnu liniju za Alpine A110, u fabrici u Dieppeu. ...

Pickupovi dolaze na velika vrata

Za pojam kupca u Evropi pickup je glomazan, žedan i nepraktičan. Pa zbog čega ...

Novi Leon e-HYBRID – prvi Seat plug-in hybrid

Novi Seat Leon e-Hybrid prvi je španski model sa ovakvim pogonom, a do kupaca ...

Formula 1 – Predstavljen Mercedes-AMG W14

Formula 1 – predstavljen je Mercedes-AMG F1 W14 E Perfomance i otkrivena tajna da ...

Toyoti 1-2 na na prvoj trci WEC Šampionata

Vozačima Toyote pripale su prve dve pozicije na prvoj trci WEC šampionata 2018/19 Kao ...