fbpx

Koncept Mini E – najava serijskog modela za 2019.

Nije tajna da će se i Mini elektrifikovati serijskim modelom. Do 2019. za kada je najavljena serijska proizvodnja, Mini je upravo prikazao koncept budućeg elektro mališana.

Foto: Mini

Na salonu u Frankfurtu, Mini će predstaviti koncept Mini E, kojim se potvđuju najave da će od 2019. Mini imati serijski potpuno električni model. I ako se radi o konceptu koji poslovično dozvoljava malo više kreativne slobode neko što će se naći na serijskom modelu, dosta toga je već jasno. Osnova je definitivno aktuelni Mini, ali obzirom da elektro motor i baterije traže mnogo skromniji rashladni sistem, koncept ima čistiju aerodinamiku, pa čak i odsustvo klasičnog grila hladnjaka. Šta više, cela karoserija, ako se zanemare estetski dodaci, ima brojne aerodinake elemente, koji treba da značajno smanje otpor vazduha, koji kod klasičnog Minija nije mali. Naprotiv, kratka i kutijasta karoserija je sve ono što vazduh ne voli. Kod Mini E koncepta čak su i naplatci posebnom tehnologijom 3D otiska stavljeni u funkciju redukovanja aerodinačkih otpora. Istu ulogu imaju i uvodnici vazduha na prednjem odbojniku i “suknjice” na pragovima, koje imaju ulogu da vazduh sa sšto manje turbulencije sprovode iza vozila. 3D “štampa” je iskorišćena i za proizvodnju brojnih delova dodatne oplate vozila, tako da su izrađena od stakloplastike.

Foto: Mini

Zanimljivo je da se za sada ništa ne govori o pogonu za Mini E. Poznato je da će se proizvoditi u Engleskoj u pogonu u Oxfordu, i da će pogonska jedinica stizati iz nemačke spremna za ugradnju. Jedino što su zvaničnici BMW-a saopštili je da će pogon za Mini E biti nova generacija eletro motora, ali i nove baterije velikog kapaciteta, koje će stati u mali automobil, ali bez kompromitovanja autonomije vožnje, koja takođe ni u naznaci nije saopštena.

Foto: Mini
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volvo je odložio početak proizvodnje EX90

Volvo je odložio početka proizvodnje svog velikog električnog SUV-a EX90 za 2024. godinu Volvo ...

Volvo na DDOR BG CAR SHOW

Volvo na DDOR BG CAR SHOW donosi budućnost i puno pogodnosti Volvo na DDOR ...

Formula 1 – kalendar trka za sezonu 2024.

Formula 1 – kalendar trka za F1 sezonu 2024. je objavljen zajedno sa definisanim ...

Koenigsegg Gemera stigla kao četvorosed sa 1.700 KS

Koenigsegg je predstavio svoj prvi četvorosed, model Gemera koji, po ovu kompaniju, nije unikatan ...

Pariz-Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara

Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja, koji se takmičio na Pariz-Dakaru 1985. godine je ...

Predstavljen je BMW XM

Predstavljen je BMW XM prvi elektrifikovani i najsnažniji ikada model BMW M GmbH, a ...