fbpx

Mini na Dakaru na dva fronta

Mini se ozbiljno priprema za Dakar 2018. i to ni manje ni više nego tako što će nastupiti u dve klase sa dva tipa vozila

Foto: Mini

Mini će na jubilarnom 40. Dakar reliju koji 6. januara 2018. startuje iz Lime u Peruu startovati sa dva tipa vozila – MINI John Cooper Works Rally i MINI John Cooper Works Buggy. Kako je zvanično saopšteno iz Minhena, Mini i X-Raid tim će na start izaći sa MINI John Cooper Works Rally sa pogonom na svim točkovima, koji je u svom prvom nastupu na Dakaru početkom ove godine stigao do 6. mesta u generalnom plasmanu. Međutim, ista kombinacija Mini i X-Raid team će iz glavnog grada Perua na najteži reli krenuti sa još jednim vozilom, MINI John Cooper Works Buggy, potpuno novim konceptom bagija sa pogonom samo za stražnjim točkovima.
Kako poručuju iz kompanije, Mini nikada odlučnije nije izašao na čuveni reli, takmičenje u kojem je ostvario sjajne rezultate. Naime, Mini je između 2012. i 2015. ostvario četiri uzastopne pobede u generalnom plasmanu.

Foto: Mini

Razlog za nastup i u kasi vozila sa stražnjim pogonom je jednostavan. Trenutna pravila za Dakar ovom tipu vozila donose određene prednosti, pa je menadžer X-raid Teama Sven Quandt u februaru ove godine doneo odluku da se razvije i vozilo za bagi klasu, što je, kako kažu, bio najveći projekat ikada u Miniju.

Foto: Mini

Pogon MINI John Cooper Works Buggya je redni šestocilindarski dizel od 3 litre, sa 340 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Pogon, prenos i turbopunjači i su bazirani na poznatoj BMW twin turbo tehnologiji. Na cevastu samonoseću karoseriju postavljeni su paneli izrađeni od karbonskih kompozita i kevlara, a bagi je prošao i kroz opsežna testiranja i razvoj u aerodinamičkom tunelu. Iako tokom programa testiranja u Maroku i Mađarskoj bagi nije imao ni jedan kvar, X-Raid tim ipak ostaje oprezan po pitanju rezultata.

Foto: Mini

Sa starta u Limi krenuće ukupno sedam Minija sa iskusnim posadama, od čega će tri biti u novom bagiju koji će voziti: Mikko Hirvonen (FIN), Bryce Menzies (USA) i Yazeed Al-Rajhi (KSA). Četiri MINI John Cooper Works Rally automobila sa pogonom na svim točkovima voziće: Orlando Terranova (ARG), Jakub Przygonski (POL), Joan “Nani” Roma (ESP) i Boris Garafulic (CHI). Cilj Dakar relija je 20. januara u Kordobi u Argentini.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lear se širi na GPS tehnologiju za autonomna vozila

Lear, poznati dobavljač automobilske elektronike i presvlaka za sedišta će preuzeti EXO Technologies, firmu ...

Audi RS Q8 i zvanično predstavljen u Los Anđelesu

Audi je i zvanično predstavio novi RS Q8 na Salonu automobila u Los Anđelesu ...

Pobeda Verstappenu u neizvesnoj trci Formule 1

Imola je ponovo donela neizvesnu trku Formule 1 sa prekidom i brojnim incidentima u ...

Papa Francis dobio Lamborghini na poklon

Papa Francis je dobio „opasna kolica“ u formi belog Lamborghinija, čijim gumama se ipak ...

BMW grupa pod istragom Komisije za hartije od vrednosti u SAD

BMW grupa je saopštila da se suočava sa istragom Komisije za hartije od vrednosti ...

Rimac C_Two u finalu pred Ženevu

Rimac je odavno najavo da će u Ženevu stići sa finalnom verzijom C_Two, i ...