fbpx

Nema više kamuflaže: Lamborghini Urus

Nakon dosta vremena provedenog pod kamuflažom, Lamborghini je konačno otkrio svoj drugi pokušaj u SUV segmentu, pod imenom Urus.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus je dobio ime po izumrloj vrsti bika, a od njega, kao Lamborghinijevog drugog SUV-a ikada se očekuje da će duplirati prodaju italijanskog proizvođača na preko 7.000 vozila godišnje, zahvaljujući trenutnoj popularnosti SUV segmenta.

Foto: Lamborghini

Za razliku od Lamborghinijevog prvog SUV-a, modela LM002, koji je dobio naziv „Rambo Lambo“ zbog svog „kockastog“, vojno inspirisanog dizajna, Urus karakterišu oštre i glatke linije koje se mogu videti na ostalim aktuelnim modelima Lamborghinija. Urus pokreće napred postavljeni 4.0 litarski benzinski V8 agregat sa dva turbo punjača koji proizvodi 650 KS pri 6.000 o/min i 850 Nm obrtnog momenta koji je dostupan između 2,250-4,500 o/min.

Foto: Lamborghini

Snaga se prenosi kroz osmostepeni automatski menjač, a tu je i deaktivacija cilindara za one koji brinu o količini izduvnih gasova. Do sto kilometara na čas stiže za samo 3.6 sekundi, do 200 km/h za 12.8 sekundi, a maksimalna brzina je neverovatnih (za SUV) 305 km/h, što ga po tvrdnji Lamborghinija čini najbržim SUV-om trenutno dostupnim.

Foto: Lamborghini

Urus dolazi sa šest različitih modova vožnje: Strada, Sport, Corsa, Sabbia, Terra i Neve, i svaki menja postavku diferencijala, zvuka, upravljanja, vazdušnog ogibljenja kao i odziv gasa i menjača. Karbon keramičke kočnice prečnika 440 mm napred i 370 mm straga dolaze u standardnoj opremi, a ujedno su i najveće na serijskom automobilu trenutno. Drugim rečima, Urusu je potrebno samo 33.7 metara da se zaustavi sa 100 km/h.

Foto: Lamborghini

Lamborghinijeva predložena cena za Urus je 171.429 evra bez poreza i taksi, a isporuka prvih jedinica zakazana je za proleće 2018.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kako do kampera za male pare

Želite slobodu koju donosi jedan kamper, a nemate dovoljno novca da ga sebi priuštite? ...

Zaustavljene porudžbine za Ferrari Purosangue

Zaustavljene su porudžbine za Ferrari Purosangue obzirom na rok isporuke koji je već sada ...

Aiways testira svoj U5 na maratonu

Aiways, koji planira da svoj električni SUV U5 počne da prodaje u Evropi aprila ...

Ženevski salon automobila – da ali ne u Ženevi

Ženevski salon automobila će biti – ali neće biti tamo gde je bio decenijama ...

Povratak Michaela Schumachera u Formulu 1 je bio greška

Povratak Michaela Schumachera 2010. u bolid Formule 1 obradovao je njegove navijače, ali prema ...

Novi horizonti za Bugatti pod komandom Mate Rimca

Neće se desiti preko noći, ali će se desiti uskoro – pod komandom Mate ...