fbpx

Alijansa Renault-Nissan broj 1 po prodaji u svetu

Alijansa Renault-Nissan broj 1 po prodaji lakih vozila na svetu u 2017. i sa trona je potisnula Volkswagen

Alijansa Alijansa Renault-Nissan pripajanjem Mitsubishi Motors, postala je svetski broj 1 po prodaji lakih vozila u 2017. čime je sa prvog mesta potisnula VW Grupu. Od ukupno 10.61 milion vozila koliko je prodala alijansa, Nissan je prodao rekordnih 5.82 miliona vozila, Renault 3.76 miliona, dok je do apsolutnog rekorda broj dopunio i Mitsubishi sa 1.03 miliona vozila prodatih širom sveta. Međutim, alijansa Renault Nissan Mitsubishi nije baš “potukla” konkurenciju. Na drugom mestu je VW Grupa, sa svojim markama Audi, Škoda, Seat i Porsche, koja je prodala rekordnih 10.53 miliona vozila u 2016. Drugoplasirana iz 2016. Toyota sada je na trećem mestu sa 10.2 mliona prodatih vozila 2017.
Većina proizvođača automobila pokušava da velikim volumenom proizvodnje i prodaje postigne ekonomiju obima i smanjenja troškova, uprkos ogromnim investicijama u tehnologije budućnosti kao što su električna vozila, autonomna vožnja i usluge transporta. Jedan od načina je udruživanje čak i sa manjim proizvođačima kao što je uradila alijansa Renault Nissan sa Mitsubishijem i Toyota sa Mazdom i Suzukijem, u naporima da smanje troškove razvoja novih tehnologija.
Alijansa Renault Nissan, prema planu predsednika Carlosa Ghosna bi povećanje prodaje na 14 miliona vozila godišnje do 2022. godine trebala postići uštedu od čak 10 milijardi evra.
Međutim ima i drugačijih strategija. Nekadašnji svetski broj 1 u primer za ukrupnjavanje, General Motors, postavlja stvari suprotno, i tvrdi da “veličina nije bitna”, što je dokazao na delu prodajom neprofitabilnih Opela i Vauxhalla PSA Grupi, kako bi zdrav kapital plasirao u isplativije poslove. Što je najzanimljivije, taktika GM-a, koji je usisao u sebe pa ugasio (Saab, Daewoo…) brojne marke, izgleda da radi. Ovaj američki gigant je ostvario profit od 6.8% od januara do septembra 2017. što je više nego što je uradio Nissan sa 5.0%, Renault sa 4.8% ili Mitsubishi sa 4.0%.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula E sve zanimljivija

Kao što smo najavili, predstavljen je novi bolid Formule E za sezonu 2018/19 i ...

Koenigsegg postavio još jedan rekord

Agera RS je postigla prosečnu izmerenu brzinu od 444,6 km/h, čime je postala najbrži ...

Mercedesima prvi red u Mađarskoj uz malo nefer borbe

Mercedesovim vozačima pripao je prvi startni red na trci Formule 1 za Veliku nagradu ...

Zbog vrućine uvedena ograničenja brzine na delovima Autobahna

Zahvaljujući suvim cirkulacionim atmosferskim masama, vrtoglave temperature iznad zapadne i srednje Evrope naterale su ...

Za nestrpljive DS 7 Crossback već u predprodaji

Iako će zvanično krenuti u prodaju tokom januara 2018. DS 7 Crossback već sada ...

3D crtanje: digitalna tehnika koja svaki crtež čini potpunim

Baš kao savremena industrija filma, videoigara i kartografije, automobilska industrija u poslednjih nekoliko decenija ...