fbpx

Formula 1 – Newey zbog Renaulta zamalo u Ferrariju

Formula 1 smatra Adriana Neweya za jednog od najboljih dizajnera automobila a on priznaje da je zbog Renaulta zamalo završio u Ferrariju

Foto: Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202107020243 // Usage for editorial use only //

Formula 1 smatra Adriana Neweya za jednog od, ako ne i naboljeg dizajnera bolida. Osvojio je titule sa čak tri tima Formule 1 – Williams, McLaren i Red Bull, a nedavno je priznao da zbog slabih motora koje je Renault počeo da isporučuje na početku V6 trubo ere, zamalo iz Red Bulla nije prešao u tim Ferrari. Bilo je opšte poznato da Ferrari žarko želi da u svoje redove dovede Neweya. Tri puta su ga zvanično pozivali, a poslednji put 2014. kada je Red Bull titulu prepustio timu Mercedes-AMG. Newey je sam priznao da je uz poslednji poziv išao i ček koji je bio neverovatno velik, dva puta većeg od čeka kojim ga je plaćao Red Bull.
„Bila je to ponuda o kojoj sam ozbiljno razmišljao, ne zbog Red Bulla, nego zbog Renaulta i njihovog slabog V6 turbo motora. U to vreme, 2014. bio sam prilično izgubljen i iskreno skoro sam prešao u Ferrari, ali nisam, a razlog za to je što sam u Red Bullu bio srećan i nisam želeo da menjam tim. Jedino što me je guralo unapred i teralo da razmišljam o Ferrariju bila ne činjenica da smo se zaglavili sa nekonkurentnim motorom“, kaže Newey.
„Kada imate dobavljača motora koji vam isporučuje mnogo slabiju pogonsku jedinicu od konkurencije, ali pokazuje napore i volju da popravi stvar i krene napred, to je prihvatljivo. Ali kada imate dobavljača koji neće da prizna da je motor slabiji od drugih, i nema interesa da nešto promeni, mnogo je teže. Zbog toga sam gubio motivaciju. Formulu 1 jako volim, ali ne baš toliko“, kaže čuveni aerodinamičar.
Newey ipak nije otišao iz Red Bulla, a mentalni oporavak našao je u projektu jedrilice za America’s Cup koji je radio sa Benom Ainsliem, kao i radu na hiperautomobilu Valkyrie za Aston Martin. „Nisam želeo da menjam tim, a projekat drumskog automobila Valkyrie stigao je u pravom trenutku i to me je držalo motivisanim neko vreme, a kada smo potpisali ugovor sa Hondom, pomislio sam, OK, to još nije to, ali vratila se motivacija“, kaže Newey.

Photo by James Bearne/Getty Images // SI202107110297 // Usage for editorial use only //

Obzirom da ima 63 godine, postavlja se pitanje kada planira da se povuče iz Formule 1, ali tehnički šef Red Bulla kaže da uživa u dizajniranju trkačkih automobila. „Dizajniranje i takmičenje su veći deo moje karijere, u tome uživam, ali to svakako donosi i određeni pritisak. Imam 63 godine i dosađivao bi se kada bi prestao i ne bi ništa radio. Oduvek sa kao svoj hobi video restauraciju motocikla, il tako nešto. Mislim da ni me to okupiralo jedno vreme, ali bi mi na kraju dosadilo. Možda je nadzorna pozicija kakvu ima Rory Byrn u Ferrariju lepo mesto, sve dok možete imati dobar uticaj na stvari oko sebe. Mrzeo bi da postanem smetnja. Kada bude počelo da se govori „O, Adrian danas dolazi“ to će značiti da sam uzde predao nekom drugom i da ću u timu biti samo dok od mene budu imali koristi.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin bi bio u problemu bez Mercedesa

Aston Martin bi bio u problemu bez Mercedesa čije motore i druge tehnologije ugrađuje ...

Nissan predstavio I2V tehnologiju

Tehnologija povezanog automobila budućnosti spaja stvarni i virtualni svet i omogućuje vozačima da „vide ...

BMW M8 pri kraju razvoja

Iako je u izvesnoj fazi promocije nove Serije 8 BMW navodio da M8 nije ...

Toyota FT-Se najavljuje električnog sportistu

Toyota FT-Se najavljuje električnog sportistu u bliskoj budućnosti najvećeg proizvođača automobila na planeti Toyota ...

Alfa Romeo tvrdi da ne žele svi džinovske ekrane

Alfa Romeo tvrdi da ne žele svi džinovske ekrane niti tronedeljnu vremensku prognozu u ...

British Motors predstavio Jaguar I-Pace u Srbiji

Dok su drugi najavljivali, Jaguar je kupcima ponudio električni SUV i pokupio brojne nagrade, ...