fbpx

Priča prvog Suzuki automobila – Suzulight

1954. godine Suzuki Motor Co, Limited je formiran, a Michio Suzuki je dizajnirao i razvio svoj prvi automobil

Foto: Suzuki

1954. godine Suzuki Motor Co. Limited je formiran, a Michio Suzuki je dizajnirao i razvio svoj prvi automobil zajedno sa zetom, Shunzom, koji je vodio mladi inženjerski tim, u kojem su mnogi bili još u dvadesetim godinama života. Koristeći Suzukijev „Yaramaika“ princip („Uradimo to“) i njegovu odlučnost za napretkom, Shunzo je ubrzo počeo da istražuje vozila iz drugih država, što mu je omogućilo znanje da napravi prvi Suzuki automobil, poznat pod imenom Suzulight. Shunzo Suzuki je kao reper koristio nekoliko evropskih automobila, a između ostalog i Austin 7 iz Britanije, popularni model tog vremena dostupan po razumnoj ceni. Suzulight je bio kompaktno i lagano vozilo masom ispod 500 kg. Dizajniran je pre svega da se lako vozi i održava, ali ujedno da bude i jeftin. Pokretao ga je dvocilindarski dvotaktni motor zapremine 360 ccm, sa 16 KS, a zahvaljujući svom nezavisnom oslanjanju sa spiralnim oprugama i upravljanjem putem ozubljene letve, bio je ispred svog vremena. Zbog svojih minijaturnih dimenzija od 2.990 mm dužine, 1.295 mm širine i 1.400 mm visine, Suzulight je lagano ispunjavao japansku „Keijidosha“ kategoriju malih vozila.

Foto: Suzuki

Još u fazi razvoja prototipa, Suzulight je prešao dug put preko Hakone planinskog regiona između gradova Hamamatsu i Tokija, koji se pokazao vrlo zahtevnim zbog nedostatka asfaltiranih puteva u to vreme. A ovo putovanje bilo je veoma bitno. Iako su stigli kasno uveče, tim je prezentovao novi automobil predsedniku vladine kancelarije za saobraćaj. Predsednik je čekao da lično primi tim, a nakon toga je otišao da temeljno testira automobil. Vratio se vrlo impresiran i momentalno dao Shunzou i njegovom timu zeleno svetlo da počnu sa proizvodnjom automobila. Proizvodnje je počela u Oktobru 1955, a Shunzo je isporučio svoja prva dva automobila doktorima koji su svakodnevno koristili mali i lagan automobil. U početku, samo 3-4 automobila su proizvođena mesečno, ali je do početka 1956. mesečna proizvodnja porasla na 30 jedinica. Priča se da postoji samo jedan ili dva originalnih Suzulight modela, od kojih se jedan nalazi u Suzuki Plaza muzeju u Japanu.
Eto, kada se zna ova priča, nije ni čudo što je Suzuki specijalista za male automobile i dan danas.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Priprema vozila za leto i sezonu godišnjih odmora

Kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom, naučio sam, nekad i težim putem, da dugo putovanje ...

Ford Mustang Mach-E se obrukao na testu severnog jelena

Ford Mustang Mach-E se propisno obrukao na testu severnog jelena koji ne može da ...

Jeep predstavio novi biturbo šestocilindraš

Jeep je predstavio novi šestocilindarski biturbo benzinski motor koji zamenjuje dosadašnje osmocilindarske pogonske jedinice ...

VW želi da kvantni računari upravljaju saobraćajem

Volkswagen vidi budućnost u kojoj kvantni računari pomažu pri stvaranju efikasnih sistema menadžmenta saobraćaja ...

Novi Nissan X-Trail predstavljen za Evropu – konačno

Novi Nissan X-Trail konačno je predstavljen za kupce u Evropi i od jeseni bi ...

Potvrđeno – Fernando Alonso u Renault F1 za 2021.

Spekulacije su se pokazale tačnima – Fernando Alonso će ponovo voziti za Renault tim ...