fbpx

Toyota Corollom započinje veliku smenu modela

Zna se da je 2018. Toyota imala malo toga novog, ali će zato u 2019. imati mnogo toga. Počelo je premijerom nove Corolle

Foto: Toyota

Za Toyotu će 2019. biti godina velikih promena i smena modela. Avensis odlazi u penziju, a na njegovo mesto stiže Camry.

Foto: Toyota

To se znalo, a na salonu u Parizu je i zvanično pokazano. Međutim, iz ugla kupaca u Sbiji i celom okruženju, jedna druga premijera je komercijalno značajnija.

Foto: Toyota

I Auris, veoma solidni hatchback C segmenta otišao je u penziju. Naravno, Toyota nije ugasila svog predstavnika u ovom „srednjem“ razredu, nego mu je vratila staro ime – Corolla. U Parizu su zvanično pokazane obe verzije, hatchback i karavan, a malo je reći da Toyota od ovog modela očekuje mnogo.

Foto: Toyota

Corolla nije evolucija Aurisa i razvijana je iz osnove, tačnije platforme. Postavljena je na novu TNGA platformu sa povećanim međuosovinskim razmakom, hatchback je produžen za 40 mm, a karavan, odnosno, Touring Sports kako se službeno zove, duži je za 58 mm. U obe verzije centar težišta je spušten za 10mm, a veoma značajna novina je i multilink zadnja osovina koja je standardna za oba modela i sve pogonske verzije.

Foto: Toyota

Toyota tvrdi i da je torziona krutost karoserije povećana za čitavih 60% u odnosi na Auris, pa bi Corolla trebala doneti značajno drugačiju voznu dinamiku od odlazećeg modela.

Foto: Toyota

U pogonskoj ponudi, kao što je odavno najavljeno, više nema dizela. Ulazni motor je 1.2 turbo benzinac sa 114 KS, a slede 1.8 i 2.0 hibridne pogonske grupe, koje donose izbor između 120 i 178 KS.
Uz novu Corollu je najavljena i bogata osnovna i dodatna oprema, a Toyota ne isključuje mogućnost da će se do 2020. pojaviti u trozapreminska verzija, odnosno Corolla Sedan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tamna strana elektrifikacije automobila

Električni automobili doprineće čistijoj atmosferi na planeti zemlji i prevazići problem nestajanja fosilnih goriva, ...

Ništa od Corvette C8.R na Le Manu 2020

Corvette Racing se zvanično povukao sa nastupa na 24 časa Le Mana 2020. koji ...

Evropski kupci vole Toyotine hibride

Prodaja Toyotih vozila s HSD pogonom 2018. dostigla je nivo od pola miliona primeraka ...

BMW M4 CS – skupa jurilica

BMW M4 CS je imao svoj svetski debi pred publikom na sajmu automobila u ...

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni ...

Izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray

Tokom razvojnih testova u Španiji potpuno je izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray modela koji ...