fbpx

Toyota Corollom započinje veliku smenu modela

Zna se da je 2018. Toyota imala malo toga novog, ali će zato u 2019. imati mnogo toga. Počelo je premijerom nove Corolle

Foto: Toyota

Za Toyotu će 2019. biti godina velikih promena i smena modela. Avensis odlazi u penziju, a na njegovo mesto stiže Camry.

Foto: Toyota

To se znalo, a na salonu u Parizu je i zvanično pokazano. Međutim, iz ugla kupaca u Sbiji i celom okruženju, jedna druga premijera je komercijalno značajnija.

Foto: Toyota

I Auris, veoma solidni hatchback C segmenta otišao je u penziju. Naravno, Toyota nije ugasila svog predstavnika u ovom „srednjem“ razredu, nego mu je vratila staro ime – Corolla. U Parizu su zvanično pokazane obe verzije, hatchback i karavan, a malo je reći da Toyota od ovog modela očekuje mnogo.

Foto: Toyota

Corolla nije evolucija Aurisa i razvijana je iz osnove, tačnije platforme. Postavljena je na novu TNGA platformu sa povećanim međuosovinskim razmakom, hatchback je produžen za 40 mm, a karavan, odnosno, Touring Sports kako se službeno zove, duži je za 58 mm. U obe verzije centar težišta je spušten za 10mm, a veoma značajna novina je i multilink zadnja osovina koja je standardna za oba modela i sve pogonske verzije.

Foto: Toyota

Toyota tvrdi i da je torziona krutost karoserije povećana za čitavih 60% u odnosi na Auris, pa bi Corolla trebala doneti značajno drugačiju voznu dinamiku od odlazećeg modela.

Foto: Toyota

U pogonskoj ponudi, kao što je odavno najavljeno, više nema dizela. Ulazni motor je 1.2 turbo benzinac sa 114 KS, a slede 1.8 i 2.0 hibridne pogonske grupe, koje donose izbor između 120 i 178 KS.
Uz novu Corollu je najavljena i bogata osnovna i dodatna oprema, a Toyota ne isključuje mogućnost da će se do 2020. pojaviti u trozapreminska verzija, odnosno Corolla Sedan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ništa od novog brzinskog rekorda

Na žalost svih ljubitelja brzinskih rekorda, od pokušaja postavljanja novog rekorda neće biti ništa ...

Mercedes kupio 20% Aston Martina

Ulazak Lawrencea Strolla u Aston Martin dobija sve veći uticaj, a britanska kompanija se ...

Volvo XC 40 – a sada ozbiljno i uživo

Nije ni počeo, a u neku ruku već je uspeo. Osim što je osvojio ...

Hamilton na strategiju do pobede u Španiji

Lewis Hamilton je na strategiju ali i brzinu došao do svoje šeste pobede na ...

I manji modeli Seata se digitalizuju, ali uz doplatu

VW Grupa će konačno dozvoliti i malim modelima Seata da se digitalizuju, pa Ibiza ...

Stellantis završava testove e-goriva

Stellantis završava testiranje e-goriva na 28 porodica motora kako bi pomogao ubrzanje razvoja potencijala ...