fbpx

Da li će C1, 108 i Aygo na struju?

Od 2014. druga generacija “trilinga” na istoj platformi se proizvodi u Češkoj. Da li će treća generacija krenuti na struju?

Citroen C1, Peugeot 108 i Toyota Aygo, zajednički su projekat PSA i Toyote. Ovi gradski mališani minimalno se razlikuju, a proizvode se u istoj TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) fabrici u Republici Češkoj.

Foto: Citroen

Njihova druga generacija živi već četiri godine, i vreme je da se razmišlja kuda dalje. CEO Ctroena, Linda Jackson, je izjavila da će C1 “najverovatnije” preći na struju. Ako je to istina, najverovatnije će se isto desiti i sa pandanom pod markom Peugeot, modelom 108, a bilo bi, u tom slučaju, čudno da i Toyota Aygo ne učini isto.

Samo, Toyota u pomenutoj kombinaciji ima daleko najviše iskustva sa hibridima i strujom, pa je veliko pitanje dali ima interesa da učestvuje u zajedničkom razvoju automobila koji, realno, donosi mali profit, kao i svi ostali u A segmentu. Tačnije, da li Toyota ima računa da se bavi razvojem pogonske grupe za narednu generaciju.
Na ovu temu, Didier Leroy, Predsednik Toyota Europe, je već bio prilično jasan i rekao: “Ako nađemo zajedničku strategiju, nastavićemo partnerstvo, a ako ne nađemo, izaći ćemo iz projekta”. Realno, ovu izjavu ne treba tumačiti pogrešno. PSA i Toyota su u odličnim poslovnim odnosima.

Foto: Peugeot

Za PSA Grupu, bilo bi odlično da C1 i 108, ali i Peugeot Ion i Peugeot C-Zero, koji su stari 10 godina i zapravo su Mitsubishi i-MiEV i prave se u Japanu.
U svakom slučaju, predviđanja kažu da bi nova generacija električnih automobila A segmenta mogla koristiti relativno male i relativno pristupačne baterije od 20-30 kWh, koje bi im obezbeđivale autonomiju od 160-200 kilometara po WLTP, što bi ih definitivno smestilo u grupu pravih gradskih i prigradskih automobila.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

VW odlaže proizvodnju 250.000 vozila zbog WLTP

VW je saopštio da će biti odložena proizvodnja 250.000 novih vozila zbog stupanja na ...

Continental s poliesterom od recikliranih PET boca u prodaji

Pneumatici Continental s poliesterom dobijenim od recikliranih PET boca od sada dostupni širom Evrope ...

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS i biće ih proizvedeno samo 300 ...

Najbrži na svetu ikada?

Malo poznati proizvođač sportskih automobila Corbellati za Ženevu je najavio premijeru najbržeg automobila na ...

Tesla Model 3 najprodavaniji automobil u Evropi

Tesla Model 3 je najprodavaniji automobil u Evropi, na samo u svom EV segmentu, ...

Kia EV6 ima 577 KS u najsnažnijoj izvedbi

Kia je nedavno otkrila potpuno novi model EV6 i sa njim i novu dizajnersku ...