fbpx

Chevrolet slavi 50 godina trkačkog modela COPO Camaro

Chevroletov heroj na „drag” stazi, COPO Camaro, puni 50 godina sledeće godine, pa je proizvođač odlučio da to proslavi novi COPO Camarom

Foto: Chevrolet

Chevroletov heroj na „drag” stazi, COPO Camaro, puni 50 godina sledeće godine, pa je proizvođač odlučio da to proslavi novi COPO Camarom. COPO Camaro za 2019. će biti dostupan sa specijalnim detaljima 50. godišnjice koji liče na one sa originalnog COPO Camara iz 1969. Među tim specijalnim detaljima se nalaze Laguna Blue boja, specijalne grafike, paket sa narandžastom bojom bloka motora, hromiranim poklopcima ventila, i povišenom usisnom granom.

Foto: Chevrolet

Ovaj paket je dizajniran za opcioni 427ci V8 (7.0 l) motor, dok se novi COPO Camaro može poručiti sa 5.7 litarskim (350 ci) V8 motorom sa 2.65 litarskim Magnuson mehaničkim kompresorom, kao i (302 ci) 5.0 litarskom jedinicom. Sve pogonske jedinice su dizajnirane da ispunjavaju NHRA Stock i Super Stock klase, za koje je najnoviji COPO Camaro namenjen.

Foto: Chevrolet

Kao i ranije, samo 69 jedinica će biti proizvedeno, što se slaže sa brojem proizvedenih COPO Camara iz 1969. godine sa aluminijumskim 427 ZL1 motorom. Ovaj legendarni motor je bio oko 50 kg lakši od 396 “big-block” jedinice bazirane na livenom gvožđu, ali je nudio i više snage.

Foto: Chevrolet

Ovo rešenje iz 1969. godine je originalno, a osmislio ga je diler iz Ilinoisa, Fred Gibb, koristeći Chevroletov interni sistem za specijalne porudžbine, poznat pod nazivom Central Office Production Order (COPO). COPO sistem se obično koristio za flotne servise u vidu specijalne boje vozila ili opreme za komercijalna vozila, ali ga je Gibb iskoristio da stavi ZL1 427 motor u Camaro.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford isplaćuje milione šefovima, a otpušta hiljade radnika

Dok u Evropi otpušta oko 5.000 radnika, Ford bogato nagrađuje šefove Šef, odnosno, CEO ...

Faraday Future traži nove investicije

Faraday Future se zvanično otvorio “potencijalnim investitorima širom sveta” Startup za električne automobile, Faraday ...

Seat Arona probila led

Seat Arona zapravo je prvi crossover koji je VW grupa postavila na MQB-A0 platformu. ...

Ogieru vođstvo u Toyoti na Monte Carlo Reliju

Nakon drugog dana Monte Carlo Relija u vođstvu je Sebastien Ogier u Toyoti Yaris ...

Switchblade – leteći automobil spreman za 2018.

Ideja o letećim automobilima sve je više. Već za narednu godinu najavljen je Samson ...

Sebastien Loeb pokazao zube na Dakaru

Devetostruki šampion sveta u reliju Sebastian Loeb, pokazao je zube drugog dana Dakara i ...