fbpx

Električna budućnost drag trkanja – eCOPO Camaro

Chevrolet je rešio da dokaže da sporstki automobili kao što je Camaro imaju svetlu budućnost i u svetu elektrifikacije

Foto: Chevrolet

Chevrolet je rešio da dokaže da sportski automobili kao što je Camaro imaju svetlu budućnost u svetu elektrifikacije. Američki proizvođač je predstavio koncept električne verzije COPO Camara, pod imenom eCOPO Camaro. eCOPO pokreće potpuno električni pogon u vidu elektro motora koji proizvodi preko 700 KS i 810 Nm obrtnog momenta, a u isto vreme i najavljuje nove tehnologije koje će se verovatno naći u serijskim verzijama Chevrolet modela. Stvoren u saradnji sa pionirskim električnim drag timom Hancock and Lane Racing, eCOPO Camaro ujedno predstavlja prvu aplikaciju 800-Voltne baterije i električnog sistema koji je razvio General Motors.

Foto: Chevrolet

Sa 800 Volti punjenje se odvija mnogo brže, što je vrlo bitno za vrlo ograničeno vreme između rundi eliminacije u trkama ubrzanja. Iako se testiranja još uvek obavljaju, Chevrolet je uveren da eCOPO prelazi četvrt milje u okviru od 9.0 sekundi. Elektro motor eCOPO Camara je baziran na dva BorgWarner HVH 250-150 sklopa, od kojih svaki proizvodi oko 400 Nm. Ova postavka se nalazi na istom mestu gde je inače i SUS motor i povezana je za običnim automatskim menjačem koji snagu prenosi kroz krutu osovinu koja se koristi u ostalim COPO Camaro trkačima.

Foto: Chevrolet

Baterija je sačinjena od četiri 200 Voltna modula, težine od oko 80 kg, koji su optimalno raspodeljeni radi boljeg balansa. Dva takva modula se nalaze u predelu gde se u serijskom modelu nalaze zadnja sedišta, treći je smešten u otvor rezervnog točka, dok se četvrti nalazi iznad zadnje osovine. Radi veće sigurnosti, zaštitni kavez je produžen da štiti i baterije. Cela postavka omogućava raspodelu mase u odnosu 44-56 % napred prema nazad.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes-Benz Vision EQXX – 1000 kilometara putem

Mercedes-Benz Vision EQXX konceptno električno vozilo uspeo je da ostvari rezultat vredan pažnje – ...

Nova evolucija D-Max Arctic Trucks AT35

Isuzu je objavio da od 1. oktobra počinje prodaju nove generacije D-Max Arctic Trucks ...

Honda i Nissan se udružuju u alijansu

Honda i Nissan se udružuju u alijansu kako bi zajednički radili na razvoju novih ...

Toyota završila sa dizelima

Toyota je odavno najavila da svoje fokuse okreće od dizela, i to mnogo pre ...

Od Kadetta do električne Corse

Šeta generacija Opel Corse je spremna, a sve je počelo, zapravo, Kadettom Sve je ...