fbpx

Novi Dodge Challenger dobija elektrifikaciju, gubi V8 sa 700 KS

Ljubitelji američkog “muscle car”-a, grabite dok još ima – sledeća generacija Dodge Challengera biće potpuno drugačija zverka

Foto: Dodge

Grabite dok ima, jer se čini da će sledeća generacija Dodge Challengera biti potpuno drugačija zverka. Ovo je reč CEO-a Fiat Chrysler Automobila, Mike Manleya, koji je stupio na ovu poziciju nakon smrti svog prethodnika, Sergia Marchionnea, prošlog jula. “Siguran sam da će elektrifikacija biti deo formule koja govori šta je “American muscle” u budućnosti, rekao je Manley u intervjuu za The Detroit News. Dodao je: “Ono što neće biti je V8 agregat sa mehaničkim kompresorom i 700 KS”. Aktuelni Challenger je na tržištu još od 2008. godine, ali zahvaljujući uspešnim estetskim izmenama i snažnim verzijama, kao što je bio Challenger SRT Demon, njegova prodaja je u blagom rastu. Preciznije, u proteklih 12 meseci je prodato 66,716 jedinica, što predstavlja rast od 3%. U poređenju, GM je prodao samo 50,963 jedinica znatno modernijeg Camara u istom periodu, za šta se može okriviti samo neuspela estetska restilizacija modela.

Foto: Dodge

Uprkos svemu, Manley je objasnio da Challengerova postojeća platforma i motori neće biti održiva opcija tokom naredne decenije, najverovatnije zbog emisija štetnih gasova, što zahteva ozbiljne promene. Dobra vest je da se verovano neće izgubiti na performansama, što znači da se neće ponoviti era „muscle“ automobila kasnih 1970-ih, kada su V8 motori proizvodili u proseku 160 KS. “Nova tehnologija će otkloniti puno nepotrebne težine, tako da možemo da posmatramo pogonske jedinice dugačije,” izjavio je Manley za The Detroit News. “I možemo koristiti elektrifikaciju kako bi zapravo “suplementovali” ta vozila,” dodao je. Manleyeve izjave ukazuju na to da će sledeća generacija Challengera, i verovatno Charger sedana, ako bude redizajniran, biti bazirana na novoj, lakšoj, platformi. Potencijalni kandidat je platforma Alfa Romea na kojoj je bazirana Giulia.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela

BMW će lansirati 6 Neue Klasse EV modela na potpuno novoj platformi, a prvi ...

5* Akcija za dezinfekciju i održavanje klime u Hondi

Kompanija Delta Automoto poziva vozače Honda automobila da iskoriste priliku za dezinfekciju vozila Kompanija ...

Formula 1 – koji su mogući scenariji za Audi i Porsche?

Formula 1 će dobiti nova imena samo kako? Volkswagen Grupa je zvanično saopštila da ...

Al-Attiyahu i 6. etapna pobeda na Dakar Reliju

Pretposlednja 11. etapa na Dakar Reliju pripala je vozaču Toyote Nasser Al-Attiyahu, ali pobedi ...

Dakar Reli 2023 – 3. etapa prekinuta zbog kiše

Dakar Reli 2023 – 3. etapa od Aluha do Ha’ila duga 669 kilometara prekinuta ...

Hammond slupao Rimac Concept One

Richard Hammond, jedan od popularne trojke voditelja emisije Grand Tour imao je udes u ...