fbpx

Kia na salonu u Seulu predstavila nove konceptne SUV-ove

Kia Motors je nedavno na salonu automobila u Seulu predstavila 3 nova koncepta, koji najavljuju Kijin budući dizajnerski pravac

Dva od tri koncepta u Seulu su doživela međunarodnu premijeru, sa robusnim Masterpiecom u glavnoj ulozi, a koji kombinuje karoseriju velikog sportskog terenca sa luksuznom, high-tech kabinom. Masterpiecu društvo prave Kia Signature, novi konceptni model, koji nakazuje u kojem pravcu će ići dizajn i izgled budućih kompaktnih sportskih terenaca ovog najstarijeg korejskog proizvođača automobila.
Kia Masterpiece – robusni veliki konceptni SUV
Za koncept Kia Masterpiece, kojeg karakterišu robusna, velika SUV-ovska karoserija, vrhunski kvalitet i visokotehnološka unutrašnjost, to je prvi javni nastup. Masterpiece prikazuje kako se brend može prilagoditi novim trendovima dizajna u razredu velikih off-road sportskih terenaca.
Kao i ostale Kijine modele i spoljašnji izgled ovog vozila naglašavaju izvajan oblik i odvažne linije. Njegov robustan izgled u kombinaciji sa SUV oblikom i podignutom karoserijom, kao i snažnim pogonom na 4 točka je u potpunosti skladan sa pravim ‘idem-kuda-hoću’ mogućnostima.
Prednji deo vozila donosi Kijinu novu masku, ali sa još uvek prepoznatljvim ‘tigrovim nosom’, koja je rastegnuta celom širinom, bez vidljivog razdvajanja između maske i LED prednjih svetala. Dizajn prednjeg dela vozila nastavlja se i na zadnjem kraju, sa karakterističnim linijama na oba kraja vozila, što daje vozilu konsistentan oblik iz svih uglova.

Novi konceptni kompaktni SUV Signature
Kia Signature, nedavno predstavljen kao koncept SP na indijskom salonu automobila, razotkriva evoluciju dizajna. Koncept malog sportskog terenca, koji će biti namenjen
globalnim tržištima, pokreće napredna tehnologija. Signature, odvažan i elegantan, združuje savremenu lepotu, najnovije tehnologije i punu upotrebljivost u pametnom, kompaktnom obliku.
Sa širokom maskom i dugim poklopcem motora, kao i dizajnom zadnjeg dela, koji sa širokim zadnjim svetlima i linijama karoserije naglašava stabilnost, Signature odskače na putu. Napred su njegova svetla povezana ‘tigrovim nosom’, sa integrisanim dnevnim svetlima. Njegova široka ramena, sa staklenim krovom, koji se proteže do zadnjeg kraja, ovom kompaktnom sportskom terencu daju dašak sportskog stila. Spoljašnji izgled završavaju stilski elementi, koji doprinose savremenom dizajnu vozila. To su između ostalog uska prednja i zadnja LED svetla, oštre linije, koje zadiru u karoseriju i precizni metalni detalji.
Signature, koji kao i svi ostali noviji model iz Kije privlači poglede, najavljuje dolazak modela za mlade stvaraoce trendova. Koncept predstavlja Kijin kompaktni SUV, spreman za serijsku proizvodnju, a koji stiže ove godine. Dizajn koncepta uticaće i na buduće modele, koje će Kija prodavati na globalnim tržištima.
Kia R.E.A.D. – sistem prilagođavanja vožnje raspoloženju u realnom vremenu
Kia Motors u Seulu predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) je usmeren u budućnost, kada će autonomna vozila biti norma, a poboljšanje iskustva čovekove mobilnosti prioritet.
Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije veštačke inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizovati i pojedinačnoj osobi prilagoditi prostor u kabini vozila. Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu sa obzirom na ocenu pet osećaja i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja veštačke inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega sledi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu sa tim prilagođava kabinu.
Sistem R.E.A.D. je predstavljen zajedno sa tehnologijom V-Touch, koja se kao prva na svetu odlikuje nadzorom pomoću virtuelnih kretanja. V-Touch koristi 3D kameru, koja prati korisnikove oči i prste, čime omogućava upravljanje nekih funkcija u vozilu preko nenametljivog ekrana, projektovanog na vetrobranskom staklu. Pomoću jednostavnih pokreta prstima svi putnici u vozilu mogu menjati ambijent u kabini, uključujući osvetljenje, klima uređaj i zabavni sistem, što znači da u vozilu više nisu potrebni dugmad ili ekrani osetljivi na dodir.
Sledeća funkcija inovativnog sistema R.E.A.D. je Kijino vibriranje sedišta u skladu sa emitovanom muzikom, što znači da putnici mogu prilikom slušanja ‘osetiti’ svoje omiljene pesme. Tehnologija, koja se temelji na obradi signala, prilagođava vibracije sedišta u skladu sa frekvencijom zvukova emitovane muzike. Unapređenje udobnosti u kabini može se postići i masažnim vibriranjem sedišta, a za veću bezbednost tu je i upozoravajuće vibriranje, koje aktiviraju napredni sistemi asistencije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota predstavila 15 novih električnih modela

Prvi čovek Toyote Akio Toyodai ima jasan stav da se previše forsiraju električni automobili, ...

Formula 1 – otkazana je trka u Imoli

Formula 1 – zbog obilnih padavina i opasnosti od poplava otkazana je trka za ...

Formula 1 – VN Austrije Verstappenu

Formula 1 – Velika nagrada Austrije pripala Maxu Verstappenu u Red Bullu, Ferrari konačno ...

Opelova akcija čišćenja lagera

Sjajnom specijalnom letnjom akcijom čišćenja lagera Opel je svim svojim klijentima omogućio da po ...

Mini Recharge – elektrifikujte svoj starovremenski Mini

Mini Recharge je mogućnost koju nudi fabrika, a radi se o konverziji klasičnih modela ...

Limuzina bazirana na Lear Jetu je legalna za saobraćaj

Firma Jetsetter Inc. je na KnowledgeFest događaju, koji se održava u gradu Dalasu, predstavila ...