fbpx

Mazda u problemu zbog dobre prodaje SUV-a

Da nekada nije dobra vest odlična prodaja, na svojoj koži upravo oseća Mazda

Odlična prodaja SUV-a CX-5 i CX-3 koje beleži Mazda, može dovesti do velikih kazni zbog toga što na nivou flote prodatih vozila beleži prevelik nivo emisije CO2. Prošle godine Mazda se flotama ujedinila sa Toyotom i tako smanjila prosečnu emisiju CO2, ali je pitanje da li će takva strategija važiti i za 2019. Mazdin problem je što SUV modeli CX-5 i CX-3 predstavljaju više od polovine ukupne prodaje Mazde u Evropi, koja je prošle godine bila 228.210 vozila. Upravo ovi modeli imaju dosta višu emisiju CO2 nego Mazda 2 ili Mazda 3. Šta više, CX-5 je zabeležio povećanje prodaje od čak 17% prošle godine.
Međutim, kako trenutno stoje stvari, Mazdu tek očekuju problemi. Do 2021. smanjiće prosečnu emisiju flote vozila koju prodaje sa trenutnih 131.2 g/km na 98.1 g/km, što nije dovoljno da se ispune EU ekološke norme, a Mazda će se naći pred rizikom da mora da plati 75 miliona evra kroz penale EU.
Izlaz iz problema japanski proizvođač traži kroz novu generaciju Skyactiv-X benzinskih motora koji, navodno, imaju emisiju ispod 100 g/km, ali i plug in hibride i potpuno električno vozilo koje će sledeće godine predstaviti evropskim kupcima.

Nova Mazda 3 će koristiti Skyactiv-X motore, a kao sledeći, pojaviće se model CX-30. Za 2022. biće spreman i još jedan potpuno električni model koji Mazda razvija u partnerstvu sa Toyotom i Densom. Definitvno, Mazdi odgovara partnerstvo sa Toyotom, obzirom da Toyota sa lakoćom ispunjava standarde emisije, zahvaljujući odličnoj prodaji hibrida.
Zanimljiv je stav mazdinog rukovodstva koje tvrdi da će rađe plaćati penale nego ugroziti prodaju svojih vozila, kako bi zaštitla dilersku mrežu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamiltonu 100. pol pozicija u Formuli 1

Bilo je samo pitanje trke kada će Lewis Hamilton doći do svoje 100. pol ...

Sjajna predstava Formule 1 u Monzi

Taman kada pomislimo da nam Formula 1 postaje sve samo ne zanimljiva, dogodi se ...

Tesla napušta radar i prelazi samo na kamere

Tesla je ponovo pionir – napušta vozačke asistencije bazirane na radaru, i prelazi na ...

Akcijska ponuda za kupce Seata u Srbiji

Od početka marta, SEAT je u Srbiji za većinu svojih modela pripremio specijalnu prodajnu ...

Mali Ferrari – možda bude, a možda i ne

Ferrari odmerava odluku da li da proizvede mali sportski automobil, koji bi cenom bio ...