fbpx

Novi Mercedes-Benz GLS predstavljen u Njujorku

Mecedes-Benz je na salonu u Njujorku predstavo novu generaciju svog najvećeg SUV-a

Foto: Mercedes-Benz

Novi Mercedes-Benz GLS je najveće i najluksuznije SUV vozilo Brenda Mercedes-Benz, i iznad svega nudi više: više prostora, više komfora, više luksuza. Za očetak, povećan je u dimenzijama. Duži je za 77 mm i širi za 22mm, što znači da mu je sada dužina 5.207 mm, a širina 1.956 mm. Povećan je i međuosovinski razmak za 60 mm, i sada je 3.135 mm, a najveću korist od toga ima ponuda prostora u kabni, a pogotovo u drugom redu sedišta.

Foto: Mercedes-Benz

Tri reda sedišta koja se mogu u potpunosti električno pomerati i podešavati za sve putnike nude izuzetan nivo komfora i obiman prostor. Sedišta u trećem redu se mogu spustiti u pod kako bi se povećala zapremina prtljažnog prostora (do 2400 litara), dok se sedišta u drugom redu mogu oboriti u ravni poda.

Foto: Mercedes-Benz

Uz sve navedeno verzija sa šest sedišta koja poseduje dva luksuzna individualna sedišta u drugom redu je po prvi put dostupna strankama. Svoju premijeru proslavlja model GLS 580 4MATIC predstavlja elektrifikovanu varijantu sa V8 motorom i EQ Boost sistemom sa integrisanim starter generatorom i mrežnim naponom u motornom prostoru od 48 V.

Foto: Mercedes-Benz

E-ACTIVE BODY CONTROL aktivni sistem oslanjanja koji se zasniva na mrežnom naponu 48 V nudi izuzetan komfor oslanjanja, agilno upravljanje i visok nivo off-road mogućnosti. Baš kao i GLE, GLS karakterišu najnovije generacije Mercedes-Benz pomoćnih sistema za vožnju koji vozaču daju kooperativnu podršku tokom vožnje.

Foto: Mercedes-Benz

Novi 4MATIC sistem obezbeđuje visok nivo agilnosti kao i velike performanse na zemljanom putu. Novi GLS poseduje impresivne aerodinamičke karakteristike koje su najbolje u segmentu, sa  Cd vrednošću od svega 0.32.

Foto: Mercedes-Benz

Vozilo poseduje i novu funkciju „Carwash“, koja omogućava vozilu da se pripremi za ulazak u automatsku perionicu jednim pritiskom na dugme. Budući da predstavlja S-Klasu u kategoriji SUV vozila, novi GLS ispunjava potrebe svojih putnika, pogotovo onih u drugom redu sedišta.

Foto: Mercedes-Benz

Ključne komforne funkcije ukratko:
·        MBUX sistem za zabavu putnika na zadnjim sedištima: Dva 11.6-inčna  ekrana sa touchscreen-ovima za prikaz filmova, muzike i uživanje u internetu.
·        Komforni paket plus nazad (Rear Comfort package Plus): Zasebni tableti za komandovanje svim MBUX komfornim i multimedijalnim funkcijama sa zadnjih sedišta
·        Sedišta sa električnim podešavanjem su deo standardne opreme, kao i Easy-Entry funkcija za lak ulazak na sedišta u trećem redu
·        Jednostavno obaranje i preklapanje zadnjih sedišta pritiskom na dugme
·        Izbor između klupe sa tri sedišta u drugom redu ili dva individualna sedišta sa naslonima za ruke u drugom redu
·        Dva puna sedišta u trećem redu (za osobe visine do 1,94 m)
·        Grejanje sedišta i individualni USB portovi za treći red sedišta takođe
·        Automatska kontrola klimatizacije sa 5 zona je opciono dostupna.

Foto: Mercedes-Benz

Veoma brzo nakon uvođenja na tržište, doći će do uvođenja modela GLS 580 4MATIC što će predstavljati svetsku premijeru novog elektrificiranog V8 benzinskog motora sa  48-Voltnim električnim sistemom i integrisanim starter-generatorom. Ovaj motor će razvijati snagu od 360 kW (489 KS) kao i 700 Nm obrtnog momenta, sa dodatnih 250 Nm obrtnog momenta i 16 kW/22 KS dostupnih kroz EQ Boost tokom kratkih vremenskih perioda. Integrisani starter-generator (ISG) je odgovoran za hibridne funkcije kao što su EQ Boost ili rekuperacija energije, dok u isto vreme omogućava uštedu u gorivu koja je nekada bila rezervisana za vozila sa visokonaponskom hibridnom tehnologijom.

Foto: Mercedes-Benz

ISG eliminiše potrebu za kaišnim pogonom dodatnih agregata na prednjem delu motora, čime se takođe smanjuje dužina motora. U isto vreme 48-Voltni električni sistem ne snabdeva samo zahtevne potrošače kao što su pumpa za vodu i kompresor sistema za klimatizaciju, već takođe i integrisani starter-generator (ISG), koji uloženu energiju vraća nazad u bateriju putem rekuperacije energije visokog nivoa efikasnosti.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz GLS 450 4MATIC, sa šestocilindarskim rednim motorom opremljen električnim sistemom sa 48-Voltnom tehnologijom, dostupan je samo van EU. Maksimalna snaga 270 kW (367 KS) i maksimalno 500 Nm obrtnog momenta, sa dodatnih 250 Nm obrtnog momenta i 16 kW/22 KS dostupnih kroz EQ Boost tokom kratkih vremenskih perioda.

Foto: Mercedes-Benz

Dva modela biće opremljena motorom OM 656, rednim motorom sa šest cilindara aktuelne generacije. Ovaj motor će biti dostupan u dva nivo snage, u zavisnosti od tržišta: kao GLS 350 d 4MATIC sa 210 kW (286 KS) i 600 Nm i kao GLS 400 d 4MATIC sa 243 kW (330 KS) i  700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U obe verzije, ovaj moćni motor je već sada u skladu sa Euro 6d- standardom, koji neće biti obavezan sve do 01.01.2020. godine za nove modele i godinu dana kasnije za sva vozila, čak i u veoma zahtevnim uslovima vožnje. Za sve pogonske grupe standardni će biti devetostepeni 9G-TRONIC menjač i unapređeni 4Matic pogon, koji omogućava do 100% transfera snage među osovinama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toliko o “down sizingu”!

Dok je kupaca biće i onoga što traže, a od Mercedesa se po pravilu ...

Predstavljena nova Lancia Ypsilon

Predstavljena nova Lancia Ypsilon koja će do kupaca stići sa blagim hibridom i kao ...

Da li Marchionne kupuje Formulu 1?

Da li Marchionne kupuje Formulu 1? Dok sa jedne strane preti povlačenjem iz F1, ...

Mercedes EQA na zimskim testovima, ali spreman za Ženevu

Konceptom EQA predstavljenim u Frankfurtu 2017. godine, Mercedes-Benz je pokazao da će se EQ ...

Električni Alfa Romeo Quadrifoglio stiže sa 1.000 KS

Električni Alfa Romeo Quadrifoglio stiže sa 1.000 KS i bežičnim punjenjem kažu šefovi italijanske ...

Civilni Mercedes-Benz G-Klase slavi 40 godina

Mercedes-Benz ove godine obeležava 40 godina od premijere originalne G-Klase, pa je odlučio da ...