fbpx

Ferrarijevi motori u Maseratiju ne još zadugo

Jedan od glavnih razloga za kupovinu modernog Maseratija je agregat napravljen u Ferrariju. Međutim, ovo neće biti slučaj još dugo.

Foto: Maserati

Maserati neće obnoviti ugovor o isporučivanju motora sa Ferrarijem, nakon što aktuelni istekne, otkrio je CEO Ferrarija, Louis Camilleri. Ovde spadaju i V6 i V8 jedinice. Iako će ovo značiti malo manje profita za Ferrari, Camilleri je otkrio da će osloboditi kapacitete za proširenu proizvodnju Ferrari automobila i agregata. Ferrari u planu ima da lansira do 15 novih automobila do 2022., uključujući i Purosangue SUV, od kog se očekuje da će povećati Ferrarijevu godišnju prodaju na preko 10,000 jedinica, sa trenutnih 8,000. “Uskoro ćemo prestati da isporučujemo motore Maseratiju, što je iz naše perspektive dobra stvar, što iz perspektive marže, ali i činjenice da možemo premestiti dosta radne snage, koja je bila fokusirana na motore, na deo biznisa sa automobilima”, rekao je Camilleri.

Foto: Maserati

On nije naveo tačan datum kada će isteći dogovor o isporuci motora, ali je rekao da neće biti iza 2022., što je godina kada će cela Maseratijeva linija modela biti osvežena. Još bitnije, cela linija modela će biti elektrifikovana, što znači da će svaki model biti dostupan u plug-in hibridnoj verziji. Takođe, svaki model će dobiti i EV varijantu, osim novog SUV-a koji će deliti platformu sa Alfa Romeo Stelviom. Maseratiju će ipak trebati SUS motori, obzirom da ne želi da postane isključivo EV brend, kao Tesla. Bar tako kaže šef Maseratija za Severnu Ameriku, Al Gardner. Maserati će se u budućnosti najverovatnije obratiti svom vlasniku, FCA grupi. Chrysler je već isporučivao aluminijumske blokove za V6 motore Ferrariju, koji se koriste i u Maseratiju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sunce ogrejalo Seat

Španska marka Seat, večiti gubitaš Volkswagen Grupe, konačno beleži uspehe i to najveće u ...

Audi e-tron parira Tesli X

Audijev e-tron električni SUV krenuće u prodaju ove godine u pokušaju da konkuriše Tesla ...

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS

Audi RS3 Performance Edition debitovao sa 407 KS i biće ih proizvedeno samo 300 ...

U Rusiji kineski proizvođači automobila trljaju ruke

Nakon globalne krize izazvane Covid-19 pandemijom, agresija Rusije na Ukrajinu izaziva nove poremećaje u ...

Dacijini modularni krovni nosači: Pametna oprema za Jogger

Svako ko je barem jednom pokušao da preveze dugačak predmet u svom automobilu zna ...

Porsche Taycan driftom do Guinnessovog rekorda

Porsche Taycan u verziji sa zadnjim pogonom je driftom uspeo da uđe u Guinnessovu ...