fbpx

Honda do unapređenja u F1 preko mlaznih motora

Honda je na trci Formule 1 u Francuskoj uvela novu specifikaciju motora, za koju je rešenja potražila u svom avionskom programu

Foto: getty images/Red Bull Content Pool

Honda je, pre vremena, u Red Bul bolide Formule 1 pre vremena uvela treću specifikaciju motora. Pogonske grupe sa najnovijim unapređenjima imaju izmene u delu motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kao i turbo kompresora, a fabrika je obelodanila da je nova rešenja za efikasnije turbo kompresore i MGU-H jedinicu potražila u sopstvenom programu avionskih mlaznih motora. Naime, Honda je nedavno počela serijsku proizvodnju svog poslovnog mlaznjaka HA-420 HondaJet, koji pokreću Honda HF 120 mlazni motori.

Foto: HondaAero HF120

Iako mlazni i klipni motori nemaju mnogo toga zajedničkog, turbo kompresor i mlazni motor imaju.Šta više, ni automobilski turbo kopmpresor i HF 120 nemaju direktnu vezu čak ni po principu rada, obzirom da turbo u automobilu koristi radijalni, a avionski motor aksijalni princip, međutim, iskustva iz razvoja aerodinamike lopatica turbine za avion, primenjiva su na automobilsko turbinsko kolo. Zajedničko im je zadatak, da je rotacijom pri velikim brojem obrtaja, sabije što više vazduha i dopremi u komoru za sagorevanje. Takođe, avionski motor ima dva kompresorska i dva turbinska kola , visokog i niskog pritiska, što se donekle može uporediti sa turbo kompresorom i MGU-H na Formuli 1.

Foto: HondaAero HF120

Turbo kompresor Honda F1 motora dobio je lopatice čija kola su inspirisana oblikom koji se koristi u avionskom turbofenskom motoru HF 120. Zajedničko za oba motora je da rade pod visokim opterećenjima i da moraju imati malu masu i veoma veliku pouzdanost.

Foto: Getty images-Red Bull Content Pool

Honda je imala problema od kada se vratila u Formulu 1 da postigne i efikasnost turbo kompresora i pouzdanost MGU-H koji se vrti do 125.000 o/min. U F1 vitalna je interakcija između turba i MGU-H. Turbo treba da dopremi što više vazduha u cilindre V6 motora, dok MGU-H, pretvara toplotu izduvnih gasova u električnu energiju koja pokreće MGU-K ili se usmerava ka bateriji. Za razliku od MGU-K, MGU-H nema limit koliko energije sme ta isporuči, pa je njegova efikasnost od velike važnosti za raspoloživu snagu pogonske grupe, koja dobija oko 20% od ERS sistema. Pored toga, MGU-H kontroliše i brzinu okretanja turbo kompresora, čime se eliminiše „tubo rupa“, obzirom da MGU-H ubrzava turbo kompresor u trenutku pritiskanja papučice gasa. Iz Honde tvrde da sada imaju visoko efikasan turbo kompresor, čije efekte sa jedne strane mogu koristiti direktno u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, dok se drugi deo može koristiti za veću efikasnost MGU-H sistema.
Sve benefite saradnje F1 i Aero odeljenja Honde tek treba da vidimo na stazi, ali, evidentno je da su Honda pogonske jedinice snažnije i pouzdanije nego što su ikada bile od povratka Honde u Formulu 1 2014.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai Motor je najavio početak proizvodnje Kone Electric

Hyundai Motor je najavio početak proizvodnje potpuno nove KONA Electric u Hyundai Motor Manufacturing ...

Renaultov SUV coupe stiže i kod nas kao Megane Conquest

Renaultov SUV coupé atletskih linija i dinamičnog karaktera stiže na evropsko tržište opremljen naprednom ...

Izuzetni poslovni rezultati Toyote na srpskom tržištu u 2018.

Toyota Srbija završiće poslovnu godinu sa preko 1500 prodatih automobila, i time zabeležiti povećanje ...

Stiže vožnja preko žice

„Steer by wire“ kamen temeljac tehnologije za samovozeća vozila, može postati uobičajna pojava u ...

Test Chery Tiggo 7 Pro

Test Chery Tiggo 7 Pro otkriva da kineski automobilski gigant u svom novom izlasku ...

Toyota Corolla stiže osvežena i unapređena

Malo je automobila koji mogu da imaju bolje preduslove za uspeh od Toyote Corolle, ...