Predstavljen BMW 330e, i nije naivan

BMW je objavio detalje o 330e, plug in verziji nove “Trojke”, i uopšte nisu naivni

Foto: BMW

BMW 330 nije ono što se pretpostavlja kada se vidi broj 30, a pogotovo kada se uz oznaku nađe i malo slovo “e”. Iz Minhena su službeno saopšteni detalji plug-in hibridne verzije Serije 3, čija oznaka je upravo 330e, a koji uopšte nisu naivni.

Foto: BMW

BMW 330e kao pogonsku osnovu ima četvorocilindarski turbo od 2 litre sa 184 KS, ali mu je u pomoć stigao i elektro motor koji sa svojih 113 KS tu svakako nije za ukras. Sve skupa, preko osmostepenog automatskog menjača zadnjim točkovima je na raspolaganju sasvim lepih 252 KS, ali tu nije kraj. Po uzoru na Formulu E, BMW 330e ima XtraBoost funkciju, koja malo podseća na ono što se dobija ubrizgavanjem Azota. Naravno, nije “Nitro” u pitanju, ali 40 dodatnih “konja” jeste. BMW 330e uz XtraBoost u Sport modu vožnje dobija dodatnih 40 KS u trajanju od 10 sekundi. Ako još niste sabrali, tokom tih 10 sekundi približava se onome što je nekada imala oznaka 330 (306 KS), a to je 292KS.

Foto: BMW

Dakle, nije baš redni 3.0 “šestak”, ali raspoloživom snagom prilazi blizu. S tim u vezi, 330e, u neku ruku čak i opravdano, među opcijama će imati M Sport opremu, koja će uključiti povećane M Sport kočnice i adaptivno ogibljenje.

Foto: BMW

Iz te perspektive, sprint do 100 km/h za 5.9 sekundi je sasvim moguć i ubedljiv, kao i fabrički deklarisana maksimalna brzina od 230 km/h. Kada performanse nisu u prvom planu, ovaj hibrid nudi i sasvim pristojnu električnu vožnju do 110 km/h, a ako se uključi Electric mod, dostići će i 140 km/h. Naravno, ne zadugo. Baterija je ipak mala, kapaciteta 12 kWh, smeštena ispod zadnje klupe, mada i dalje pruža autonomiju od 60 d 65 kilometara, pa se uz malo racionalisanja BMW 330e može danima voziti a da jedva startuje SUS motor, a možda ga uopšte i ne startuje.

Foto: BMW

Za one kojima nešto manji prtljažnik ne zadovoljava potrebe, BMW je već najavio 330e Touring koji će se u prodaji pojaviti tokom leta 2020., kao i verzija posebno prilagođena vuči prikolice.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Jost Capito ponovo u akciji

Jost Capito, čovek koji je svoj život posvetio auto sportu, nakon kratke avanture sa ...

Šta nam donose BMW, Mini i Honda u 2018.

Na događaju organizovanom za novinare u Slakamenu, predstavnici Delta Motorsa i Delta Automoto osvrnuli ...

Qiantu K50 kineski sportski EV debitovaće na salonu u Njujorku

Dok se kineski CH-Auto sprema da započne proizvodnju sportskih električnih automobila, njegov Qiantu brend ...

Prvi put zajedno – Aston Martin Valkyrie i Valhalla

Aston Martin je po prvi put i isti kadar smestio svoja oba hiper automobila, ...

Da li će Tesla dočekati 2019.?

Poslednje ozbiljno upozorenje o lošem stanju Tesle stiže sa ozbiljnog mesta – šefa investicionog ...