fbpx

Škoda Octavia četvrte generacije zvanično predstavljena

Predstavljena je četvrta generacija Octavije, napopularnijeg i narodavanijeg modela Škode

Foto: Škoda

Četvrta generacija modela Octavia će nastaviti da igra svoju ulogu najprodavanijeg modela brenda Škoda. Sa preko 6,5 miliona proizvedenih jedinica, najprodavanija Škoda ikada je postala prava ikona dugi niz godina, kako na domaćem češkom tržištu, tako i na mnogim tržištima širom sveta. Nova Octavia je dodatno porasla i, zahvaljujući novim proporcijama i najsavremenijem Škoda dizajnerskom jeziku, sada je dinamičnija od prethodne verzije.

Foto: Škoda

Dužinom od 4.689 mm, hatchback verzija je 19 mm duža, a Combi 22 mm od modela treće generacije. Širina je porasla za 15 mm. Zapremina prtljažnog prostora kod Combi verzije, koja je najveća u segmentu, je porasla za 30 l do 640 l. Hatchback ima zapreminu od 600 l, što je za 10 l više nego u prethodnoj generaciji.

Novi prednji odbojnik i oštriji farovi vizuelno oduševljavaju i imaju LED tehnologiju kao standard za duga, kratka i dnevna svetla. Zadnja svetla, kočiona svetla i svetla za maglu takođe koriste LED tehnologiju. Novodizajnirani krovni nosači naglašavaju izduženu siluetu modela Octavia Combi, dok hatchback verzija podseća na coupé. Aluminijumski naplatci od do 19“ daju svim modelima snažniji izgled.

Foto: Škoda

U novodizajniranom enterijeru, Octavia nudi novi upravljač sa dva paoka, koji može imati mogućnost grejanja kao opciju a uz multifunkcionalnu varijantu, dolazi sa dva kontrolna dugmeta i točkićima omogućavajući vozaču da upravlja sa čak 14 različitih funkcija bez pomeranja ruku sa volana. Instrument tabla, koja je sada redizajnirana, je modularna i postavljena je na drugi nivo, a čini je veliki samostojeći centralni ekran. Centralna konzola je elegantna, uredna i ukrašena hromiranim detaljima – kao što su nove trake na pragovima i ručke na vratima. Novi mekani materijali daju unutrašnjosti vrhunski izgled, dok novo LED ambijentalno osvetljenje pruža poseban vizuelni utisak na vratima i instrument tabli tako što ih indirektno osvetljava, a pruža mogućnost odabira između deset različitih boja – čak i u raznim bojama po želji.
Opcioni, posebni ergonomski nasloni sedišta, koji između ostalog nude funkciju masaže, dostupni su po
prvi put u brendu Škoda. U top verziji, mogu da budu ventilirajući. Opcioni ekran u visini očiju je druga
mogućnost koja je po prvi put dostupna u brendu Škoda. Projektuje najvažnije informacije kao što su
brzina, navigacija, detektovani saobraćajni znakovi i aktivirani sistemi asistencije direktno na vetrobransko staklo koje može biti grejano. Multifunkcionalni Maxi DOT od 4.2“ ima ekran od 16 boja i to je standard. Trozonski Climatronic je sada premijerno dostupan u modelu Octavia. Korišćenjem opcionog KESSY sistema, sada se bilo koja od četvoro vrata automobila mogu prva otvoriti. Standardna oprema takođe uključuje električne podizače i elektromehaničku parking kočnicu. Škoda Octavia je sada dostupna i sa akustičnim prednjim prozorima, koji još više smanjuju buku u kabini.

Foto: Škoda

Nova Octavia je prva Škoda koja koristi „shift-by-wire“ tehnologiju za rukovanje DSG-om, koja funkcioniše uz pomoć elektronike. Umesto poznate DSG ručice, sada imamo novi kontrolni modul
smešten na centralnoj konzoli sa malim prekidačem za odabir moda vožnje, kao i dugme za parking mod. Novi full LED matrix farovi su dostupni kao opcija, omogućavaju vozaču da uvek budu uključena duga svetla bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Full LED zadnja svetla sa kristalnim elementima i dinamičkim indikatorima pravca su druga opcija. Postoji puno sistema za asistenciju koji se po prvi put pojavljuju kod brenda Škoda, kao što su Collision Avoidance Assist (pomoć pri izbegavanju sudara), Turn Assist (pomoć pri skretanju), Exit Warning (upozorenje o izlazu) i Traffic Warning funkcija (upozorenja u saobraćaju). Ostale novine za model Octavia su Area View, Side Assist i Predictive Cruise Control. Koristeći detektovanje „Hands-on“, sistem proverava da li su ruke vozača na volanu. Do devet vazdušnih jastuka, uključujući i vazdušni jastuk za kolena vozača i zadnje bočne vazdušne jastuke, štite putnike u slučaju sudara.

Foto: Škoda

Po prvi put, u ponudi će biti plug-in hybrid, Octavia iV. Neki benzinski motori su optimizovani i sada su opremljeni sa inovativnom mild hybrid tehnologijom, dok dizel motori dolaze sa poslednjom EVO generacijom i emituju do 80% manje NOx. Široka ponuda pogona isporučuje snagu od 81 kW (110 PS) do 150 kW (204 PS) i dopunjuje je OCTAVIA G-TEC. Sa 17.7 kg prirodnog gasa (CNG) u rezervoaru, ovaj automobil može da pređe do 523 km u ekološkom i efikasnom CNG modu. U modelu Octavia iV, 1.4 TSI benzinski motor i elektro motor isporučuju kombinovanu snagu od 150 kW (204 PS). Sa kapacitetom od 37 Ah pružaju 13 kWh energije, visokonaponska litijum-jonska baterija omogućava potpuno električni domet do 55 km u WLTP ciklusu. eTEC varijante sa najnovijim agregatima EVO-generacije 1.0 TSI ili 1.5 TSI odlikuju se mild hybrid tehnologijom kada su opremljeni DSG-om. EVO dizel motori primenjuju novi tretman izduvnih gasova sa dvostrukim doziranjem pri čemu se AdBlue® ubrizgava neposredno ispred dva katalitička pretvarača koji su postavljeni jedan iza drugog. Dynamic Chassis Control, koja je opcija, sada dolazi sa kliznim upravljanjem u okviru različitih modova vožnje omogućavajući vozaču da menja individualne parametre kao što su suspenzija ili karakteristika upravljanja ili rad DSG-a prema svojim potrebama.

Foto: Škoda

Octavia nudi izbor od četiri infotainment sistema poslednje generacije sa ekranima od 8.25 do 10 inča. Nekima se može upravljati pokretom ili glasom preko Laura ŠKODA Digital Assistant. Columbus infotainment sistem može – po prvi put – da prikaže mapu navigacionog sistema u drugom nivou na ekranu Virtual Cockpit-a od 10.25“. Ova nova funkcija se može prilagoditi novim klizačem osetljivim na
dodir koji se nalazi ispod ekrana i može se koristiti i za kontrolu jačine zvuka. Zahvaljujući ugrađenoj eSIM kartici, Octavia je uvek online; pristup najnovijim Škoda Connect online uslugama je uvek moguć. Automobil je opremljen sa do pet USB-C portova za punjenje ili povezivanje uređaja i USB-a. Pored toga, pametni telefoni se mogu puniti induktivno upotrebom Phone Box-a. I konačno, akustički optimizovani enterijer i novi opcioni CANTON sound sistem obezbeđuju savršeno audio iskustvo.

Foto: Škoda

Za dizel automobile, ponuda Simply Clever rešenja sada uključuje prikladni otvor za punjenje AdBlue®, i
sada je moguće puniti i na točilici za teretna vozila. Pozadi, pregrade za dva pametna telefona na naslonima prednjih sedišta. Paket za spavanje za zadnje sedište je sada još jedna dodatna opcija ovog modela. Takođe, novina su zavese za zaštitu od svetla na zadnjim bočnim prozorima. Multifunkcionalna pregrada ispod poda prtljanika u hatchback i Ocavia Combi; automatsko otpuštanje kuke za vuču. Pregrada za odlaganje sa kišobranom i četkom u vratima vozača je novina. Levak koji jesastavni deo pokopca rezervoara za tečnost za vetrobransko staklo je još jedno novo rešenje za model Octavia.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Električni Range Rover ima performanse kao V8

Električni Range Rover ima performanse kao V8 tvrdi JLR pred zvanično otkrivanje električne verzije ...

Porsche Cayenne GTS pojačan i bez elektrifikacije

Porsche Cayenne GTS pojačan i bez elektrifikacije uz brojne dodatne atraktivne začine koje ga ...

Ženevski salon automobila – da ali ne u Ženevi

Ženevski salon automobila će biti – ali neće biti tamo gde je bio decenijama ...

Racing Point bi mogao postati Aston Martin

Tim Formule 1 Racing Point bi mogao promeniti svoju boju u Aston Martin Racing ...

Prva etapa Dakara pripala Toyoti i Al-Attiyahu

Prvom etapom Dakar relija počela je nova sezona auto-moto sporta   Dakar 2019. počeo ...

Bloodhound LSR se priprema za novi rekord

Nakon brojnih problema, bankrota i odustajanja, tim oko Bloodhound LSR projekta je na punom ...