fbpx

Nissan sa novim e-4ORCE električnim pogonom

Na CES u Las Vegasu, Nissan je predstavio e-4ORCE, svoje rešenje električnog pogona na svim točkovima sa dva elektromotora

Na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, Nissan je predstavo zanimljivo rešenje elektro pogona koje će koristiti u svojim vozilima. Sistem sa dva elektro motora, po jednim na svakoj osovini nazvan je e-4ORCE. U informacijama koje je dostavio Nissan stoji da e-4ORCE automobilu obezbeđuje maksimalno efikasan prenos snage, ali i optimalnu distribuciju obrtnih momenata koji se potpuno mogu prilagođavati svakoj osovini i svakom točku pojedinačno i potpuno nezavisno. Nissan tvrdi da ovaj novi AWD sistem precizno kontrolom isporučene snage točkovima obezbeđuje preciznu upravljivost i veliku stabilnost vozila, pogotovo u uslovima vožnje na klizavoj podlozi. Takođe, prema navodima koje je izneo Takao Asami, potpredsednik razvoja i naprednih istraživanja Nissana, e-4FORCE i na podlogama sa veoma lošim koeficijentom prijanjanja omogućava snažno i linearno ubrzavanje, i kontrolu nad vozilom u krivinama.

Foto: Nissan

Regenerativno kočenje koje pružaju elektromotori na svakoj osovini olakšavaju gradsku stani-kreni vožnju i putnicima je čine udobnijom. Kako u Nssanu kažu, e-4ORCE je nastao uz iskustva koja su stečena razvojem ATTESA E-TS torque-split sistema za GTR, kao i 4×4 sistema koji koristi model Patrol. Sistem se može primeniti na sve tipove vozila, kako SUV segmenta, tako i limuzine i hatchbackove. Prva primena e-4ORCE pogona očekuje se na serijskoj verziji Ariya crossovera, koji će imati autonomiju od 500 kilometara, i ubrzanje do 100 km/h za menja od pet sekundi, a u prodaju će, barem u Americi, krenuti 2021. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mazda sprema nešto između

Mazda je, za sada, pokazala obrise nečega što će biti između CX5 i CX3, ...

Project One bi mogao oboriti rekord postavljen pre 35 godina

Šef AMG-a, Tobias Moers, nagovestio je da bi njihov Project One hiper automobil mogao ...

Honda predstavila prototip novog Civica

Civic je model koji Honda proizvodi već skoro pola veka, a upravo je predstavljen ...

Nova Fiesta – kako napraviti korak napred?

Šta učiniti pa najprodavaniji automobil u segmentu učiniti još prodavanijim? Evoluirati stari, napraviti potpuno ...

IAA u Frankfurtu u dubokoj krizi

Salon automobila u Frankurtu je u dubokoj krizi, i teško da će opstati u ...

Apollo Intensa Emozione spreman za proizvodnju

Apollo, startup za super automobile rođen iz pepela Gumperta, konačno je spreman da krene ...