fbpx

BMW-ov hidrogensko-električni pogon kreće u proizvodnju 2022.

BMW planira da stavi hidrogensko-električno vozilo u ograničenu serijsku proizvodnju 2022., što je pokazao prošle godine sa i Hydrogen Next konceptom

Foto: BMW

BMW je pružio uvid u prve detalje vezane za pogonski sistem koji će pokretati serijsku verziju i Hydrogen Next, koja će biti zasnovana na modelu X5. Hidrogensko-električno vozilo je u suštini električno vozilo koje umesto baterije, za pogon elektromotora koristi gorivnu ćeliju.

Foto: BMW

U slučaju predstojećeg hidrogensko-električnog BMW-a X5, gorivna ćelija će se nalaziti u prednjem delu automobila i crpeće hidrogen iz dva rezervoara, jednog postavljenog u tunel menjača, i drugog postavljenog ispod zadnjeg sedišta.

Foto: BMW

Gorivna ćelija će mešati hidrogen sa kiseonikom iz vazduha i proizvodiće električnu energiju koja će ići direktno u elektromotore postavljene na osovinama. Struja iz gorivne ćelije će dodatno puniti malu bateriju, rezervisanu za davanje dodatne snage elektromotorima pri velikom opterećenju. Ukupna snaga sistema će biti 368 KS, od čega je 167 KS isključivo iz gorivne ćelije. “Kvaka” u svemu ovome je što će hidrogensko-električni X5 biti dostupan u ograničenom broju.

Foto: BMW

Uz to, BMW ne planira da prodaje ovaj model fizičkim licima. Nemački proizvođač ne očekuje hidrogensko-električna vozila u svojim prodajnim salonima najranije do 2025. godine. U zavisnosti od trendova tržišta, ovaj datum bi mogao biti pomaknut još dalje. BMW blisko sarađuje sa Toyotom u cilju razvoja budućih hidrogensko-električnih pogona.

Foto: BMW

Međutim, fokus proizvođača je još uvek na električnim vozilima. BMW će do 2023. godine imati više od deset vozila na baterije. Razlog razvoja hidrogensko-eletričnog pogona je taj da BMW može da isporuči kupcima vozilo sa željenim pogonom, bilo da je to na benzin, dizel, baterije, ili hidrogen. Što se tiče hidrogena, BMW smatra da bi se on dopao kupcima koji idu na daleke puteve.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Policija i istražitelji jutros upali u Porsche

Nemačka policija i državni tužioci upali su jutros u upravu Porschea i sproveli svojevrsnu ...

Predstavljeni novi Cupra Formentor i Leon

Predstavljeni novi Cupra Formentor i Leon, a osvežavanjem treba da nastave sa rekordnim rezultatima ...

Uz Suzuki Swift, najbržim kupcima poklon iznenađenja

Swift nove generacije – nosilac titule automobila godine u Japanu – na našem tržištu ...

Toyoti pol pozicija za prvu ovogodišnju WEC trku

Posada Mike Conway i Kamui Kobayashi osvojila je pol poziciju u Toyoti za prvu ...

Na sud zbog menjača za Ferrari 250GTO

Vlasnik Ferrarija 250 GTO, kojeg je plato 44 miliona dolara, nalazi se na sudu ...

Renaultova vrata koja su promenila automobil

Od transporta bala sena do torbi za golf: kako je poklopac prtljažnika Renaulta raspalio ...