fbpx

BMW-ov hidrogensko-električni pogon kreće u proizvodnju 2022.

BMW planira da stavi hidrogensko-električno vozilo u ograničenu serijsku proizvodnju 2022., što je pokazao prošle godine sa i Hydrogen Next konceptom

Foto: BMW

BMW je pružio uvid u prve detalje vezane za pogonski sistem koji će pokretati serijsku verziju i Hydrogen Next, koja će biti zasnovana na modelu X5. Hidrogensko-električno vozilo je u suštini električno vozilo koje umesto baterije, za pogon elektromotora koristi gorivnu ćeliju.

Foto: BMW

U slučaju predstojećeg hidrogensko-električnog BMW-a X5, gorivna ćelija će se nalaziti u prednjem delu automobila i crpeće hidrogen iz dva rezervoara, jednog postavljenog u tunel menjača, i drugog postavljenog ispod zadnjeg sedišta.

Foto: BMW

Gorivna ćelija će mešati hidrogen sa kiseonikom iz vazduha i proizvodiće električnu energiju koja će ići direktno u elektromotore postavljene na osovinama. Struja iz gorivne ćelije će dodatno puniti malu bateriju, rezervisanu za davanje dodatne snage elektromotorima pri velikom opterećenju. Ukupna snaga sistema će biti 368 KS, od čega je 167 KS isključivo iz gorivne ćelije. “Kvaka” u svemu ovome je što će hidrogensko-električni X5 biti dostupan u ograničenom broju.

Foto: BMW

Uz to, BMW ne planira da prodaje ovaj model fizičkim licima. Nemački proizvođač ne očekuje hidrogensko-električna vozila u svojim prodajnim salonima najranije do 2025. godine. U zavisnosti od trendova tržišta, ovaj datum bi mogao biti pomaknut još dalje. BMW blisko sarađuje sa Toyotom u cilju razvoja budućih hidrogensko-električnih pogona.

Foto: BMW

Međutim, fokus proizvođača je još uvek na električnim vozilima. BMW će do 2023. godine imati više od deset vozila na baterije. Razlog razvoja hidrogensko-eletričnog pogona je taj da BMW može da isporuči kupcima vozilo sa željenim pogonom, bilo da je to na benzin, dizel, baterije, ili hidrogen. Što se tiče hidrogena, BMW smatra da bi se on dopao kupcima koji idu na daleke puteve.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Bugatti predstavio “Sky View” opciju za Chiron

Bugatti je objavio da kupci sada imaju mogućnost da izaberu opciju pod imenom “Sky ...

Renault Scenic Vision koncept najavljuje i vodonik

Renault Scenic Vision najavljuje električni crossover, ali i potuno novu tehnologiju za povećavanje autonomije ...

Novi proizvođač automobila zove se Stellantis

Novi, po veličini četvrti proizvođač automobila na planeti zove se Stellantis Novi proizvođač automobila ...

Daimler gradi fabriku litijumskih baterija

Nemačka i njena automobilska industrija mora mnogo da investira kako ne bi zaostala u ...

Predstavljena je nova Mercedes-Benz G-Klasa

Predstavljena je nova Mercedes-Benz G-Klasa a elektrifikovanim pogonskim jedinicama i unapređenom tehnologijom Predstavljena je ...

Subaru proslavlja 4 milioniti automobil napravljen u SAD

Nakon što je nedavno predstavio novi Outback, Subaru obeležava 4 milionito vozilo proizvedeno u ...