fbpx

Preminuo legenda Formule 1 Ser Stirling Moss

U svojoj kući u Engleskoj preminuo je legendarni trkač i vozač Formule 1 Ser Striling Moss, po mnogima najsvestraniji vozač ikada

Foto: PlanetF1.com

Ser Stirling Moss legendarni trkač, i po mnogima najsvestraniji vozač ikada, preminuo je u svojoj kući u Engleskoj u 90. godini od posledica upale pluća. Sa upalom pluća koja se pokazala fatalnom, Ser Moss se borio još od 2016. godine, kada je u Singapuru dobio infekciju.
Po mnogima je Ser Moss bio najsvestraniji vozač na svetu, iako nikada svoje trkačko umeće nije uspeo da kruniše titulom šampona Sveta. U karijeri koja je trajala od 1948. pa sve do 1962. Ser Moss učestvovao u 529 trka i pobedio na čak 212. Vlada mišljenje da nikada nije došao do titule u Formuli 1 pre svega zbog svoje privrženosti engleskim trkačkim automobilima. “Bolje dostojanstveno izgubiti u britanskom automobilu, nego pobediti u strano”, govorio je legendarni vozač, i od 1955. do 1958. četiri puta zaredom bio vicešampion sveta Formule 1. Njegova pobeda na trci u Monte Karlu 1961. smatra se jednom od njegovih najvećih. U Lotusu je uspeo da ciljem prođe sa 3.6 sekundi prednosti u odnosu na Richiea Ginthera u mnogo snažnijem Ferrarju.

Foto: Screenshot Youtube

Ser Stirling Moss se iz aktivnog trkanja povukao 1962. nakon teškog udesa u Lotus 23. aprila u Goodwodu, nakon kojega je u komi bio mesec dana, da bi mu narednih šest meseci leva strana tela bila delimično paralisana. Iako se potpuno oporavio od povreda, odlučio je da se iz profesionalnog trkanja povuče nakon testa u bolidu Lotus 19 sledeće godine. Iako je na testu postizao vremena samo par desetinki slabija nego ranije, smatrao je da je izgubio instinktivne komande koje je ranije imao u automobilu. Do poslednjeg trenutka je pored njegove postelje bila njegova supruga, koja se od velikog šampiona oprostila rečima da je na kraju samo bio umoran i zauvek sklopio svoje lepe oči.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela je sezona Formule 1 2020.

Na stazu Red Bull ring konačno su po prvi put ove sezone izašli bolidi ...

Peugeot 508 dobio i “lubeničarsku” verziju

Peugeotov novi 508 jedan je od najbolje dizajniranih automobila u svom segmentu, a sada ...

Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema?

Prema poslednjem istraživanju J.D. Power-a, Genesis, Hyundai i Kia imaju najmanje problema među novim ...

Stižu snažniji dizeli za Daciju Duster

Dacija uvodi novu generaciju snažnijih Blue dCi motora. Prvo stižu u Duster, a kasnije ...

Opel Insignia postaje SUV od 2024. godne?

Opel Insignia naslednika neće dobiti do 2024. godine, ali predviđanja kažu da će tada ...