fbpx

Nova Kia Sorento sa novim digitalnim ekranom

Nova Kia Sorento sa novim digitalnim ekranom vozačima pomaže kod izbegavanja sudara sa vozilima, koja se nalaze u mrtvom uglu

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor). Ovaj vozačev ‘drugi par očiju’ namenjen je unapređenju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju eliminisanjem vozačevog mrtvog ugla na obe strane vozila. Sorento je prva Kia u Evropi, koja će dobiti ovaj napredni sistem asistencije.

To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ ekran na instrument tabli. BVM poboljšava vozačevu preglednost nazad na obe strane vozila tokom vožnje na autoputu i povezan je sa pokazivačima pravca. Video visoke rezolucije se prikazuje na levoj i desnoj strani TFT-LCD instrument table, kada vozač uključi pokazivač pravca i u njegovom mrtvom uglu se sakriva vozilo. Video mrtvog ugla odmah zauzima mesto brzinomera ili brojača pređenih kilometara (ili merača hibridnog sistema kod hibridnih varijanti Sorenta), dok ujedno još uvek prikazuje trenutnu brzinu vozila. Video se prikazuje pomoću dve širokougaone kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi ugao prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega.

Kijina BVM tehnologija će biti raspoloživa kupcima Sorenta u Evropi kao deo paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sistem asistencije PCA za sprečavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sistem Bose Performance Series. Taj paket će evropskim kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim sa funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sistem BCA pomaže vozačima kod izbegavanja sudara sa vozilima iz mrtvog ugla, jer deluje kada prepozna približavanje sudara.

Kijini ‘Supervision’ digitalni merači su namenjeni pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa ekranom visoke rezolucije (1920×720 piksela) digitalni instumenti zamenjuju uobičajeni brzinomer i brojač pređenih kilometara sa jedinstvenim ekranom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik sa podacima o vozilu i motoru. Multifunkcionalni ekran među meračima prikazuje navigaciona uputstva ‘turn-by-turn’, informacije audio sistema, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i ‘pop-up’ obaveštenja povezana sa različitim aktivnim tehnologijama i sistemima asistencije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hummer bi mogao da se vrati kao EV off-road brend

Tekući pregovori u General Motorsu bi mogli značiti povratak Hummer brenda, ali ovog puta ...

Volkswagen Buba puni 75 godina 27. decembra

Legendarna Volkswagen Buba, model proizvedenu u preko 21 milion komada 27. decembra proslaviće 75. ...

General Motors planira potpuno autonomne automobile do 2019.

General Motors planira da lansira potpuno autonomne automobile u svrhe „deljenih vozila“ do 2019. ...

U Beogradu je predstavljen osveženi BMW X5

U Beogradu je premijerno predstavljen osveženi BMW X5 sa BMW Connected Drive sistemom, koji ...

Porodica Steve McQueena tuži Ferrari zbog specijalnog izdanja

Porodica Steve McQueena je podnela tužbu protiv Ferrarija zbog specijalnog izdanja povodom 70. godišnjice ...