General Motors ima spremnu jeftinu super bateriju?

Iako se smatra da je Tesla daleko ispred ostalih po pitanju baterija, General Motors tvrdi da ima još bolja i jeftinija rešenja

Foto: General Motors

Da li General Motors stvarno ima spremnu tehnologiju super baterije? Iako se uveliko smatra da je Tesla najdalje stigao u razvoju električnog pogona automobila i svih komponenti koje ga čine, ni drugi ne sede skrštenih ruku. Nakon što je Tesla saopštio da u saradnji sa CATL, svojim dobavljačem ina spremne jeftine baterije koje će moći da izdrže 1.6 miliona kilometara vožnje, General Motors je izneo svoje saopštenje u kojem tvrdi da je blizu sličnom rezultatu. Doug Parks šef globalnog razvoja u GM-u je za Reuters izjavio da je i GM “skoro stigao” do baterije koja će imati razumnu cenu i trajati milion milja, odnosno 1.6 miliona kilometara. Prema Parksu, GM uveliko razvija još naprednije baterije od trenutno raspoloživih Ultium baterija, i dodao da kompanija postavlja osnov za novu generaciju baterija koje će sa lakoćom omogućavati autonomiju od 800 do 1.000 kilometara sa jednim punjenjem.

Cadillac EV, foto: GM

Ultium baterije koje GM proizvodi u saradnji sa južnokorejskim LG Chem počeće da se ugrađuju sledeće godine u Cadillac Lyriq i GMC Hummer EV planirane za 2021. godinu, a trebale bi omogućiti autonomiju do 650 kilometara sa jednim punjenjem. Isti paket baterija pokretaće i neke modele koje će proizvoditi Honda, a koji će biti ostavljen na GM-ovu BEV3 platformu.
Kako bi se smanjila i dalje veoma visoka cena baterija, Parks tvrdi da GM razvija baterijske tehnologije sa manjim sadržajem kobalta, pa čak i bez kobalta, koji je najskuplji deo svake baterije.
GM tvrdi da će postići cenu ćelija ispod 100$ po kWh, što će biti ulovljeno manjom upotrebom kobalta. Niže cene baterija jedini su mogući put do nižih cena električnih vozila, i izjednačavanju sa cenama vozila sa unutrašnjim sagorevanjem. Ukoliko uspe u da smanji cene baterija, GM veruje da već do 2025. godine može prodavati milion elektičnih vozila godišnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tesla traži 167 miliona dolara od bivšeg zaposlenog

Tesla je podneo tužbu protiv bivšeg zaposlenog koji je navodno ukrao poverljive fotografije i ...

Autonomna off road vožnja – možda i bude

Nije isključeno da će se uskoro pojaviti sistem, autonomne off road vožnje. Ford je ...

BMW predstavio osveženi i3

Pred sam salon automobila u Frankfurtu, BMW je predstavio osveženi i3 i njegovu sportsku ...

Novi Land Rover Defender na završnim probama u Keniji

Navršila se 71 godina od premijere Land Rover Defendera, a bliži se i novo ...

Audi A8 – aktivno sa svih strana

Audi podgreva maštu budućim kupcima otkrivajući detalj po detalj novog A8, a pre zvaniče ...