fbpx

Nissan priprema revolucionarni e-4ORCE pogon

Nissan je pri kraju razvoja revolucionarnog e-4ORCE sistema za električna vozila sa AWD pogonom koji će unaprediti i performanse i bezbednost

Nissan je pri kraju razvoja i sve bliži serijskoj proizvodnji sistema koji je nazvan e-4ORCE, a koji će isporuku snage i kontrolu nad električnim vozilima sa pogonom na svim točkovima podići na sasvim novi nivo. Iako je već 10 godina prisutan na tržištu sa svojim električnim modelom Leaf, vreme je pokazalo da elektro automobili više nisu samo sinonim za nultu emisiju, nego postaju vozila od koji se očekuju performanse i vrhunska vozna dinamika. Karakteristika elektromotora da u svim režimima obrtaja isporučuje velike obrtne momente dobrodošla je kada su u pitanju performanse tipa pravolinijskog ubrzanja, međutim, nekontrolisan prirast snage u krivini može ima negativne efekte po voznu dinamiku i bezbednost.
Nissanov e-4ORCE je sistem namenjen za za električna vozila sa dva motora i pogonom na svim točkovima, što navodi i na logičan zaključak da će njegova prva serijska primena biti u novom SUV-u Arya. Ovaj u osnovi vrlo složeni sistem elektronskog nadzora rada pogona ima zadatak da u svakom trenutku kontroliše isporuku snage i silu kočenja na svakom točku pojedinačno, što je do sada bilo primenjivano na modelima sa AWD pogonom, ali sa SUS motorima kao što su SUV Murano ili sportski GTR.
e-4ORCE koji je, pojednostavljeno rečen,o sistem stalne kontrole isporuke obrtnih momenata budućim električnim AWD vozilima, obezbediće silovita ubrzanja i odlične performanse ali i potpunu kontrolu nad vozilom pri prolasku kroz krivinu, kada će sprečavati podupravljanje ili preupravjanje vozila. U određenoj meri, e-4ORCE će kontrolom isporuke snage raditi ono što inače radi ESP koristeći kočenje pojedinih točkova radi stabilizacije i kontrole nad vozilom. e-4ORCE će taj posao obavljati kontrolom isporuke snage i silom kočenja na svaki točak pojedinačno.
Nissan najavljuje da će e-4ORCE biti naročito efikasan u kontroli vozila pri naglim manevrima kao što je izbegavanje prepreke ili vožnja po klizavoj podlozi. Pri normalnoj vožnji balans isporuke snage među osovinama je 50:50%, ali u slučaju potrebe, može se preneti svih 100% na prednje ili zadnje točkove. Karakteristika elektromotora da prilikom usporenja ostvaruju rekuperaciju električne energije uz značajnu silu kočenja iskorišćena je za preuzimanje dela uloge ESP sistema, odnosno kočenja putem kočionog sistema. Šta više, ova karakteristika elektropogona iskorišćena je i da bi se vozilo manje naginjalo u krivinama i ljuljalo u stani-kreni vožnji.
Koristeći model Leaf e+, Nissan je demonstrirao svoju e-4ORCE tehnologiju, koju je premijerno pokazao krajem prošle godine, ali je samo pitanje trenutka kada će biti ugrađena u serijska električna vozila sa pogonom na svim točkovima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

I legenda dobila elektro motor

Jaguar E-type, kojeg je Enzo Ferrri proglasio najlepšim automobilom na svetu, dobio je svoje ...

Audi Q6 e-tron se polako razotkriva javnosti

Audi Q6 e-tron se polako razotkriva javnosti iako je to model o kojem se ...

Alpine Alpenglow Concept je pogled u budućnost

Alpine Alpenglow Concept je pogled u budućnost i to radikalan, kroz sportski automobil sa ...

Oba Alfa Romea kažnjena – Kubica osvojio prvi poen

Odmah nakon trke Formule 1 u Hockenheimu, oba vozača Alfa Romea su kažnjena zbog ...

Mercedes izlazi iz Formule 1?

Za sada u spekulacije koje iznose mediji, ali po narodnoj gde ima dima i ...

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi stižu

Porsche 911 Carrera RS 3.8 i Transformersi: Buđenje zveri slavi najnovijeg Autobota po imenu ...