fbpx

Civic Type R stigao u Srbiju

Za kupce koji žele punokrvni hothatch, upravo je stigao primerak, koji trenutno drži rekord čuvenog Nirburgringa u svojoj klasi.

Delta Automoto je u svom salonu predstavio novi Civic Type R, koji po svemu ispunjava preduslove za hothatch klasu. Za ovaj model trkačko odeljenje Honde je razvilo praktično potpuno novu platformu u odnosu na standardni Civic, kako bi u potpunosti opravdali “R” oznaku. Karoserija je dobila brojne aerodinamičke dodatke, koji imaju daleko veću funkciju od neizbežne “šminke” na ovim jurilicama iz C segmenta. A za kvalitetnom aerodinamikom ima mnogo potreba obzirom da je pogon čevorocilindarski 2.0 turbo sa čak 320 KS, koji je dovoljan za maksimalnu brzinu od 275 km/h, i  apsolviranje sprinta do 100 km/h za samo 5.7 sekundi.

Šta više, novi Type R je trenutno najsnažniji serijski hothatch sa pogonom samo na prednjim točkovima. Uz dobru aerodinamiku, za vrhunsku voznu dimanamiku neophodno je adekvatno oslanjanje i kočenje. Za kočenje pobrinuo se Brembo, a Hondino trkačko odeljenje za vrhunsko oslanjanje, kojem pomaže i aktivno adaptivno ogibljenje. Civic Type R zapravo malo toga ima zajedničkog ima sa standardnom, pa čak i sport verzijom, pa su duboko profilisana sportska sedišta olakšana, a vozaču je na raspolaganju i digitalna instrument tabla koja se razlikuje od one koja se nalazi u sandardnim hatach i sedan verzijama Civica.

Civic Type R trenutno drži rekord u svojoj klasi na čuvenom Nirburgringu, a koji je postavljen letos sa predprodukcijskim modelom u koji je jedinu izmenu u odnosu na serijski imao plivajući zaštitni kavez. Novim modelom Honda je za čitavih sedam sekindi popravila rekord prehodnog modela, koji je takođe u jednom periodu 2105. godine kada se pojavio držao rekord na čuvenoj stazi u Nemačkoj.
Kod nas se Civic Type R može kupiti u GT opremi po ceni od 42.900 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Daimler navodno prekida saradnju sa Renault Alijansom

Daimler će navodno nastojati da ozbiljno smanji troškove i prekine sve veze sa Renault-Nissan ...

Recaro podneo zahtev za bankrot

Recaro podneo zahtev za bankrot iako se prema globalnom prepoznavanju marke proizvođača sedišta to ...

Unapređeni Hyundai Ioniq 5 ima povećanu autonomiju

Kupci koji kupe unapređeni Hyundai IONIQ 5 model 2023. sada će moći da idu ...

Mercedes-Benz C63 AMG zvanično otkriven

Mercedes-Benz C63 AMG zvanično je otkriven i to sa četiri umesto osam cilindara ali ...

Audi produžava životni vek V6 TDI motorima

Audi se polako odjavljuje iz proizvodnje automobila sa SUS motorima, ali će svojim V6 ...

Test Cupra Formentor VZ

Test Cupra Formentor VZ je ono kada se Golf R upakuje u atraktivnije ruho ...