fbpx

Da li Artemis priprema Audi A9e-tron?

Da li novo odeljenje Artemis, koje je Audi osnovao početkom godine priprema A9 za 2024. godinu?

Foto: Audi

Audi je početkom 2020. godine osnovao Artemis, poseban tim svojih stručnjaka, koji se po mnogo čemu može porediti sa onim što u avijaciji znači pustinja Mohave, gde kompanija Lokheed Martin ima svoje eksperimentalno, razvojno i opitno odeljenje. Daleko od očiju javnosti, ali i birokratsko-političkih zavrzlama, inženjeri puštaju mašti na volju i stvaraju vazduhoplovna (u glavnom borbena) čuda. U žargonu, ovo odeljenje Lokheeda se naziva “Skunkworks”, sa jedne strane aludirajući na slobodu u stvaranju, ali sa druge poručujući – ne prilazi. Skunk na engleskom jeziku znači tvor, a znamo šta tvor radi kada mu se društvo ne dopada ili kada je ugrožen.

Foto: Audi

Audi je svoj tim Artemis formirao po sličnom “Skunkwork” principu. Potpuno izdvojen iz birokratskih prepreka i odluka, ovaj tim treba efikasno da stvara napredna rešenja sa akcentom na eletričnim vozilma, od ideje do realizacije, a o komercijalizaciji, često najvećoj smetnji mašti, brinuće neko drugi. Zapravo, Audi se ovim timom i brani od novih i vrlo efikasnih proizvođača koji niču na sve strane, i preko noći izbacuju rešenja koja zabrinjavaju gigante, inertne u sistemu i procesu odlučivanja.

Foto: Audi

Razumljivo, za sada nezvanično spekulise se da će prvi opipljiv rezultat Artemisa biti stegonoša u ponudi Ingolštada – luksuzna limuzina koja bi mogla dobiti ime A9 e-tron. Ne slučajno, budući model mogao bi se delimično “nasloniti” na koncept Aicon iz 2017. čija drumska testiranja su najavljena za 2021. Između ostalog, sada već treću godinu stari koncept predvideo je mnogo prostora, ali i vrlo visok nivo autonomne vožnje.
Moguće je da će gabaritima model biti sličan aktuelnim A7 i A8, ali postavljen na potpuno novu modularnu PPE platformu koju će VW Grupa koristiti i za svoje druge marke, a koju uveliko zajednički razvijaju Audi i Porsche. Očekuje se da sa sobom donese autonomnu vožnju, 5G povezanost (bez koje prave autonomne vožnje neće ni biti), V2X komunikacije i pojačanu realnost.

Foto: Audi

Ako se predviđanja pokažu ispravna, Audi će 2023. predstaviti ekstravagantni A9 o kojem se govorilo još pre 10 godina, i stati na crtu onome što je u najavama, a to su električni BMW Serije 7, Mercedes EQS, pa i sledeći Jaguar XJ. Ali, Artemis, po svemu sudeći ne radi samo na budućoj električnoj krstarici, nego i na nečemu mnoo sromnijem i kompaktnijem, što bi korene mogo imati u prošlogodišnjem konceptu AI:ME

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Defender Octa – stiže novi heroj visokih performansi

Novi Defender Octa biće najjači, najsposobniji i najluksuzniji model u liniji, svojim osvajanjem novih ...

Ford Ranger Raptor sa V8 agregatom u razvoju?

Jedini dostupan agregat u Ford Ranger Raptoru je za sada četvorocilindarski dizel, što bi ...

Formula 1 – Mercedes-AMG W13 legalan ili ne?

Formula 1 nije ni ušla u sezonu 2022. prvom trkom, a Mercedes-AMG je konstrukcijom ...

VW Golf GTI TCR otkriven na Wörthersee u Austriji

Ljubitelji Golfa GTI će se obradovati – Volkswagen Golf GTI TCR je napravio svoj ...

Test Volkswagen ID.3 Pro

Test Volkswagen ID.3 Pro – osvežavanje pre uobičajenog roka podmladilo je VW prvenac na ...

Filmadžije dale sve od sebe za Jeep i Dodge

Da je automobil sjajna inspiracija za “filmadžije” nije novina, ali je uvek zanimljivo videti ...