fbpx

Kolles – RP20 nije samo kopija Mercedesa W10

Bivši šef timova Formule 1 Jordan i Midland kaže da je priča o Racing Pointovom kopiranju Mercedesa sa fotografija besmislica

Foto: Racing Point

Nekadašnji šef timova Formule 1 Jordan i Midland, a nakon nekoliko promena vlasnika, današnjeg tima Racing Point, Colin Kolles, kaže da nema šanse da su inženjeri Racing Pointa samo gledali fotografije prošlogodišnjeg Mercedesovog bolida W10 i napravili svoj ovogodišnji RP20, i tvrdi da su morali dobiti i dsta delova i podataka. Tim Racing Point insistira da se u razvoju RP20 samo koristio Mercedes W10 kao inspiraciju u kojem pravcu će ići dizajn, ali u startu ne treba zaboraviti da Racing Point, ne samo da koristi Mercedes-AMG pogonske grupe (menjače i kompletno zadnje oslanjanje), nego koristi i mercedesov aero tunel.

Foto: Racing Point

Kolles kaže: „Ne može se iskopirati automobil samo sa fotografija. Ovde se ne radi samo o uvodnicima vazduha za kočnice, nego o mnogi više toga, o celom konceptu automobila koji se ne može prekopirati sa fotografija. RP20 nije iskopiran na osnovu fotografija, oni ne samo da su dobili delove nego i mnogo podataka.
Racing Point je kažnjen sa 400.000$ i oduzimanjem 15 poena, i to ne zbog tehničke neispravnosti automobila, nego kršenja sportskih pravila, nakon čega je nastavio da se trka sa istim delovima.
Kolles otvoreno postavlja pitanje o ulozi Tota Wolffa u celoj aferi sa RP20, obzirom da je šef i suvlasnik tima Formule 1 Mercedes AMG velik prijatelj sa Lawrenceom Strollom vlasnikom Racing Pointa. Kolles kaže da bi se u slučaju da je deo Mercedes Grupe zapitao kako to da Wolff svako odmor provede na jahti Strolla ili u njegovom domu u Gstaadu. Mnogo toga što se događa je baš u potpunosti u skladu sa pravilima – kaže Kolles i dodaje da je cela osnova Formule 1 dizajnirati i stvarati sopstveni bolid. Kaže da bi FIA morala da povuče oštrije poteze protiv tima, kada ceo slučaj bude stigao na Međunarodni apelacioni sud do kraja godine. „Ako ovako ostane, kompletna Formula 1 postaće zavisna od tri velika proizvođača, a mali satelitski timovi će raditi ono što im veliki kažu“, upozorava na konsekvence Kolles.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Potpuno novi Nissan Qashqai stigao u Srbiju

Iako je početak prodaje novog Nissana Qashqai najavljen za leto ove godine, kupci popularnog ...

Mlađe generacije preuzimaju tržište klasičnih automobila

Po prvi put ikada, članovi Generacije X i Milenijalci su nadmašili “Najslavniju generaciju” i ...

Šta se najčešće krade na automobilu i kako se zaštititi?

Šta se najčešće krade na automobilu i kako se, koliko toliko efikasno zaštititi i ...

Genesis X Convertible Concept debituje u LA

Genesis X Convertible Concept će debitovati u Los Angelesu, ali je veliko pitanje da ...

Da li Alfa Romeo zna na koju će stranu?

Da li u Stellantisu znaju na koju stranu će okrenuti Alfa Romeo – sada ...

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS

Lamborghini LB744 ima četiri motora i 1000 KS zvanično kaže fabrika iako još ne ...