fbpx

Videli smo i hiperautomobil iz Toyote

Uz treću uzastopnu pobedu GR Toyota tima na Lemanu, videli smo i hiperautomobil koji se priprema za kupce i novu LMH klasu

Neko vreme se Toyota ućutala u vezi svog hiperautomobila koji ne pokazala “izdaleka”, ali i najavila kao naslednika TS050 Hybrid, koji završava svoju karijeru. Ako je neko pomislio da marljivi Japanci ne rade ništa na svom automobilu za budući LMH klasu, grdno se prevario, a i iznenadio na upravo završenom 88. Lemanu.
GR Super Sport se pojavo uživo na Circuit de la Sarthe sa bivšim vozačem Formule 1 i Leman serije za Toyota Gazoo Racing Alexom Wurtzom za upravljačem. Šta više, GR Super Sport je “okrenuo” demonstracioni krug, pa čak i učestvovao u svečanom defileu pred start trke.
Toyota GR Super Sport bazirana je na trostrukom uzastopnom pobedniku Lemana TS050 Hybrid, tačnije, pogon preuzima od pobedničkog bolida LMP1 klase. Čini ga 2.4 litarski biturbo V6, koji u saradnji sa elektro pogonom na prednjoj osovini donosi deklarisanih skoro 1.000 KS, odnosno 990 KS, koliko Toyota priznaje.
Za sada, Toyota još uvek radi na patentu svog jedinstvenog krova za GR Super Sport, pa je vrlo verovatno da je trenutna targa vrezija samo radna, a pogotovo tako visoka pozicija sedenja kakva se može videti na fotografijama. Zna se i da će 20 srećnika moći da kupi ovaj hiperautomobil. Upravo tiliko primeraka mora biti proizvedeno da bi GR Super Sport mogao dobiti homologaciju za LMH klasu. Razumljivo, cena nije saopštena, ali se kalkuliše da bi se mogla približiti “miliončetu” u evrima, mada je to puka spekulacija. Ono što je izvesno, Toyota će ponuditi i verziju samo za pistu, bez zadnjih prozora i sa “perajem” na zadnjem delu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li Hyundai gleda u pravcu Formule 1?

Da li Hyundai gleda u pravcu Formule 1 obzirom da po svemu sudeći na ...

Predstavljena Lancia Ypsilon HF i Ypsilon Rally 4 HF

Predstavljena Lancia Ypsilon HF i Ypsilon Rally 4 HF, sa malo iznenađujućim rešenjem pogona ...

Izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray

Tokom razvojnih testova u Španiji potpuno je izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray modela koji ...

Aston Martin pokazao Valiant

Aston Martin pokazao Valiant ekstremnog sportistu za stazu legalnog za drum a konicipiranog od ...

Test Audi A3 35 TFSI – poznata platforma ali…

Priča o platformi obično udavi i omalovaži postignuto – novi Audi A3 35 TFSI ...

Toyota Yaris osvojila titulu automobila godine u Evropi

Potpuno nova Toyota Yaris proglašena je evropskim automobilom godine za 2021. godinu! Odabran od ...