fbpx

Luca de Meo CEO Renaulta poziva u koaliciju

Luka de Meo, CEO Renaulta poziva da se „Erbas“ modelom proizvode električna vozila u Evropi, odnosno da koalicijom Evropa parira Kini

Luka de Meo // Foto: Media Renault

Luka de Meo, CEO Renaulta poziva da se „Erbas“ modelom proizvode električna vozila u Evropi, odnosno da koalicijom Evropa parira Kini. Evropski proizvođači automobila mogli bi da rade zajedno i podele troškove razvoja i proizvodnje, rekao je generalni direktor Reno grupe na salonu automobila u Ženevi. Evropski proizvođači automobila, koji se suočavaju sa velikim izazovom kineskih proizvođača automobila i teškim pitanjima o pristupačnosti električnih vozila, mogli bi da rade zajedno na stvaranju svojevrsnog “Erbasa” za razvoj i proizvodnju pristupačnih automobila, rekao je izvršni direktor Renault grupe Luka de Meo. „Moramo biti kreativni da bismo pronašli rešenje“, rekao je de Meo novinarima u ponedeljak na sajmu automobila u Ženevi, gde je brend Renault lansirao Reno 5 mali EV, koji će se prodavati za oko 25.000 evra u konfiguraciji nižeg ranga. Ta cena bi bila ispod trenutne ponude za mala električna vozila na tržištu.

Renault Twingo // Foto Media Renault

„Partneri mogu podeliti investiciju i smanjiti troškove“, dodao je on. Evropski konzorcijum Erbas parira Boingu kao najveći proizvođač aviona na svetu. Najveći akcionari Airbusa su francuska, nemačka i španska vlada. Reno takođe planira da lansira novu generaciju mini automobila Twingo kao EV proizveden u Evropi koji bi se prodavao za manje od 20.000 evra. Grupa trenutno prodaje Dacia Spring EV kineske proizvodnje po toj ceni, ali je izgubila ključnu subvenciju u Francuskoj. Renault je u ranoj fazi pregovora sa Folksvagen grupom o potencijalnom dijeljenju platforme Tvinga, koja će biti verzija arhitekture AmpR Small na kojoj počiva Renault 5. Mogao bi koristiti jeftinije litijum-gvozdeno-fosfatne (LFP) baterije, na primer, de rekao je Meo. Izazov je, rekao je de Meo, koji je i predsednik ACEA, grupe za lobiranje evropskih proizvođača automobila u Briselu, da se stvori lanac vrednosti u Evropi koji uključuje baterije, električne motore i elektroniku, kao što je Kina uradila uz podršku vlade. „Cilj je nabaviti sve u Evropi po konkurentnim cenama“, rekao je on. Prethodna saradnja De Meo je rekao da su evropski proizvođači automobila sarađivali u prošlosti na brojnim projektima, uključujući nedavni miniautomobil koji dele Tojota, Pežo i Sitroen. Drugi projekat iz 1980-ih uključivao je zajedničku platformu „Tipe 4“ koju su delili Alfa Romeo Fiat, Lancia i Saab. On je takođe rekao da bi pravila EU za male automobile trebalo da budu fleksibilnija, na primer da bi se dozvolili mali japanski „kei“ automobili u urbanim sredinama.

Renault 5 E-Tech Electric

Druge opcije bi mogle uključivati smanjenje poreza na dodatu vrednost na mala EV sa baterijama manjim od 30 kWh, umesto da ponudi bonus, kao što Francuska trenutno radi, ili da takvim automobilima da besplatno parkiranje u gradovima. Renoov projekat Tvingo, koji je najavljen prošle jeseni sa stvaranjem Ampere, Renoovog samostalnog biznisa EV, biće potrebno dve godine da se razvije od “zamrzavanja koncepta” – konačnog dizajna – do početka proizvodnje, rekao je de Meo. Taj vremenski okvir je skraćen sa četiri godine na tri sa Renaultom 5, a sada na dve, kako je rekao, kako bi se takmičio sa kineskim konkurentima. „Brzina je važna protiv Kineza“, rekao je on. „Mi smo u neizvesnom svetu. U prošlosti, sa automobilima sa unutrašnjim sagorevanjem, mogli ste da predvidite šta dolazi. Sada, rekao je, “ako vam treba četiri ili pet godina da reagujete, prekasno je.”

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault predstavio Novi Megane E-tech 100% Electric

Na BG Car Show 2022 Renault pretpremijerno predstavio Novi Megane E-tech 100% electric i ...

Potpuno električna Kia EV6 se bliži svojoj premijeri

Kia je pokazala prve fotografije svog predstojećeg EV modela koji će nositi oznaku EV6 ...

Pokazan novi Jeep Wrangler

Jeep je objavio tri fotografije nove JL generacije Wranglera za 2018., pre nego što ...

Zvanično: Renault u McLarenu

Govorkanja su i zvanično potvrđena, Renault pogonske grupe pokretaće bolide tima McLaren Zvanično je ...

Veliki električni Porsche SUV će biti (jako) skup

Veliki električni Porsche SUV će biti skup, jako skup, možda čak i nekoliko puta ...

Porsche Road Tour Kopaonik 2023.

Porsche Road Tour Kopaonik 2023. godine – bili smo na događaju za koji se ...