fbpx

Nissan Re-Leaf koncept spreman za apokaliptične scenarije

Nissan je predstavio koncept verziju svog električnog Leafa dizajniranu da služi kao vozilo hitne pomoći tokom prirodnih katastrofa

Foto: Nissan

Glavna karakteristika Nissana Re-Leaf su električne utičnice montirane na spoljšnjost automobila, što  konceptu omogućava da služi i kao rezervni izvor električne energije. Uređaji koji rade na naponima od 110 i 220 V se mogu napajati direktno iz Re-Leafove baterije.

Foto: Nissan

Nissan već neko vreme nudi dvosmerno punjene Leafa na pojedinim tržištima, što dozvoljava automobilu da, putem svog zidnog punjača, energiju iz svoje baterije koristi za napajanje zgrada. Iz Nissana navode da se u Japanu Leaf koristio za napajanje i transport u slučajevima nakon prirodnih katastrofa od 2011. godine, kada je snažan zemljotres zadesio ovu državu.

Foto: Nissan

Proizvođač tvrdi da Leaf sa potpuno napunjenom baterijom ima dovoljno enegrije da napaja respirator ili LED svetlo od 100W 24 časa ili duže. Osnovni Nissan Leaf dolazi sa baterijom od 40 kWh, dok Leaf Plus model ima bateriju kapaciteta 62 kWh.

Foto: Nissan

Dodatno, Nissan Re-Leaf koncept donosi širi trag točkova i podignutu karoseriju što omogućava 220 mm klirensa od tla. Compomotive MO5 naplaci prečnika 17 inča dolaze sa BF Goodrich Baja All Terrain pneumaticima, dok prošireni lukovi blatobrana, zavesice za blato i dodatno LED svetlo upotpunjuju spoljašnjost Re-Leafa.

Foto: Nissan

LED ekran dijagonale 32 inča i posebno napajanje služe kao sedište operacija na lokaciji katastrofe, navode iz Nissana. Iako će Nissan Re-Leaf ostati samo koncept vozilo, ideja korišćenja električnih vozila kao rezervnih izvora struje privlači sve više pažnje. Nissan je već napravio električno ambulantno vozilo za Vatrogasno odeljenje Tokija, a vatrogasci Los Anđelesa očekuju isporuke prvog američkog električnog vatrogasnog kamiona naredne godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Japan planira zabranu prodaje ne-elektrifikovanih automobila?

Japan bi mogao biti prva sledeća država da najavi planove za zabranu prodaje automobila ...

DS 4 ambiciozno izaziva Audi A3 i BMW Serije 1

Jedna od čak 13 marki pod kapom nove gigantske kompanije Stellantis je DS, a ...

Audi predstavio i Q4 Sportback e-tron

Porodica na MEB platformi VW Grupe raste, pa je Audi predstavio i Q4 Sportback ...

Ima li spasa oksidisanim i požutelim farovima?

Prelazak na farove od polikarbonata proizvođačima je doneo korist, a vozačima glavobolju sa oksidacijom ...

Ferrari na prvoj F1 trci sa novim motorom

Ferrari će na prvu trku sezone Formule 1 stići sa novim motorom umesto agregata ...

Formula 1 – Leclerc pobednik kvalifikacija u Singapuru

Formula 1 – Charles Leclerc vozač tima Ferrari pobednik je kvalifkacija Formule 1 na ...