fbpx

JLR u Americi blokira Volkswagen Grupu

Jaguar Lannd Rover sudskim putem pokušava da blokira uvoz nekih od modela Volkswagen grupe zbog sistema za terensku vožnju

Foto: Land Rover

Kada ne znaš kako da se boriš protiv konkurencije, a ti presavi tabak i tuži je. To upravo radi Jaguar Land Rover, koji prema informacijama koje je preneo Bloomberg, sudskim putem pokušava za blokira uvoz određenih modela Volkswagen Grupe i to po osnovi kopiranja sistema za terensku vožnju.
JLR je od Međunarodne trgovinske komisije Amerike zatražio da blokira uvoz nekih modela Audi, Lamborghini, Porsche i Volkswagen, tvrdeći da koriste ilegalno kopirani “Terrain Response “ sistem, koji poboljšava vanterenske sposobnosti vozila. JLR je patentirao “Terrain Response” sistem i sada tvrdi da modeli Audi Q5, Q7, Q8, E-Tron, i A6 Allroad Wagon, Lamborghini Urus, Porsche Cayenne i VW Tiguan imaju iskopiran sistem, bez dozvole od strane JLR-a i bez patentnih prava na sistem.

Foto: JLR

Prema navodu JLR-a u tužbi, njihov Terrain Response sistem pravi značaju razliku u korist pre svega modela Land Rover u odnosu na konkurenciju. Sistem je razvijen da se svojim modovima vožnje kao što su “Sand,” “Mud and Ruts,” i “Rock Crawl” koji se aktiviraju rotacionim selektorom olakša vanterensku vožnju, učini je bezbednijom, a vozilo terenski sposobnijim.
Ovo nje prva tužba JLR-a protiv VW Grupe. Još 2018. JLR je tvrdio da je Drive Dynamics sistem koji se nalazi u Bentley Bentaygi ( a samim tim i u modelima Q7, Q8, Urus i Cayenne sa kojima deli platformu) kopija Terrain Response sistema. Za sada, Bentley nije uspeo da pred sudom ospori tvrdnje JLR-a i dokaže da je sistem koji koristi originalan. Novo ročište po ovoj parnici zakazano je za februar 2021.
Zanimljivo je da JLR ne poteže pravne korake protiv Forda i Jeepa koji takođe imaju sisteme za prilagođavanje vozila terenu, što znači da je JLR svoj sistem razvio još u vreme kada je bio pod vlasništvom Forda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Toyota Yaris Cross – više snage i tehnologije

Nova Toyota Yaris Cross: više snage i tehnologije uz unapređen izgled popularnog Toyotinog kompaktnog ...

U kvalifikacijama Formule 1 u Istambulu potpuni haos

Kako su počeli slobodni treninzi Formule 1 u Istambulu tako su prošle i kvalifikacije ...

Novi Porsche 911 do kraja godine

Novi Porsche 911 stiže do kraja godine, a moguća premijera već u septembru na ...

Auto industrija proizvodi medicinsku opremu

Umesto proizvodnje automobila, auto industrija bi se u borbu sa pandemijom mogla uključiti proizvodnjom ...

Moskvich nakon 20 godina počinje proizvodnju

Moskvič nakon 20 godina u decembru ponovo počinje proizvodnju automobila u pogonu koji je ...