fbpx

Jost Capito se vratio u Formulu 1

Williams Formula 1 tim je objavio da je na CEO poziciju došao Jost Capito, poznato ime iz sveta auto-sporta

Foto: Williams Racing

Williams Formula 1 tim je objavio da je na poziciju glavnog izvršnog direktora imenovan Jst Capto, dobro pozanto ime u svetskom auto-sportu. Imenovanje poznatog nemačkog menadžera deo je velikog plana reorganizacije tima od kada se porodica Williams potpuno povukla, a vlasništvo i upravljanje nad legendarnim britanskim timom preuzela američka kompanija Dorilton Capital.
Capito nije nepoznato ime čak ni u svetu Formule 1. Nakon što je sa fabričkim Volkswagen reli timom i Sebastinom Ogierom osvojio dve uzastopne WRC titule, Capito je imenovan za CEO-a Formula 1 tima McLaren 2016. godine. Međutim, na toj poziciji zadržao se samo nekoliko meseci. Iako nikada nisu objavljene zvanične informacije zbog čega se razišao sa McLarenom, neslužbeno, razlog su bili njegovi dobri odnosi sa Ronom Dennisom, koji je već tada bio na putu izlaska iz kompanije koju je praktično osnovao, a novo rukovodstvo je smatralo da Capito predstavlja upravo glas Dennisa.
Capito je rođen 1958. u Neunkirchenu u Nemačkoj. Svoju karijeru u auto-sportu počeo je još sredinom ’70-ih godina prošlog veka, takmičeći se na motociklima, da bi 1985. sa svojim ocem u kamionu Unimog, pobedio na Dakar reliju. Nakon pet godina u BMW M GmbH u sektoru razvoja motora visokih performansi, prelazi u Porsche gde je vodio sportski program, pre nego što je prešao u Sauber Petronas Engineering. Od 2001. bio je direktor u evropsko sportskom odeljenju Forda gde je radio u raznim sportskim kategorijama, od Formule Ford do Formule 1 sa timom Jordan i WRC šampionata sveta, gde je osvoji konstruktorske titule 2006. i 2007. Od 2012. bio je direktor Volkswagen Motorsport, u koji se vratio nakon kratkog „izleta“ u McLaren.
Novi vlasnici tima Williams, Dorilton Capital, nadaju se da će pod rukovodstvom Capita videti mnogo bolje dane, obzirom da su poslednje dve godine značili plasmane na dnu tabele kako u vozačkom tako i konstruktorskom poretku Formule 1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Umesto LMP 1 na Leman stiže LMH klasa

Najviša klasa u Svetskom šampionatu izdržljivosti zvaće se Le Mans Hypercar, saopštila je FIA ...

Istraživanje o pouzdanosti automobila donelo iznenađenje

Trka za uvođenjem što više novih tehnologija donosi probleme sa pouzdanošću, a najnovija istraživanja ...

Musk tvrdi da još dve verzije Modela 3 stižu u julu

CEO Tesle, Elon Musk, je na svom Twitter nalogu objavio da će porudžbine za ...

Kubica ponovo u F1 kokpitu

Robert Kubica će se vratiti u kokpit Formule 1 po prvi put od 2011. ...

Kakve veze imaju Bugatti Bolide i golf loptica?

Bugatti Bolide i golf loptica imaju dublju vezu osim verovatnoće da vlasnik vozila igra ...

Na stazi Spa 93. pol pozicija Hamiltonu

Branilac titule šapiona u Formuli 1, Lewis Hamilton došao je do svoje 93. pol ...