fbpx

Jost Capito se vratio u Formulu 1

Williams Formula 1 tim je objavio da je na CEO poziciju došao Jost Capito, poznato ime iz sveta auto-sporta

Foto: Williams Racing

Williams Formula 1 tim je objavio da je na poziciju glavnog izvršnog direktora imenovan Jst Capto, dobro pozanto ime u svetskom auto-sportu. Imenovanje poznatog nemačkog menadžera deo je velikog plana reorganizacije tima od kada se porodica Williams potpuno povukla, a vlasništvo i upravljanje nad legendarnim britanskim timom preuzela američka kompanija Dorilton Capital.
Capito nije nepoznato ime čak ni u svetu Formule 1. Nakon što je sa fabričkim Volkswagen reli timom i Sebastinom Ogierom osvojio dve uzastopne WRC titule, Capito je imenovan za CEO-a Formula 1 tima McLaren 2016. godine. Međutim, na toj poziciji zadržao se samo nekoliko meseci. Iako nikada nisu objavljene zvanične informacije zbog čega se razišao sa McLarenom, neslužbeno, razlog su bili njegovi dobri odnosi sa Ronom Dennisom, koji je već tada bio na putu izlaska iz kompanije koju je praktično osnovao, a novo rukovodstvo je smatralo da Capito predstavlja upravo glas Dennisa.
Capito je rođen 1958. u Neunkirchenu u Nemačkoj. Svoju karijeru u auto-sportu počeo je još sredinom ’70-ih godina prošlog veka, takmičeći se na motociklima, da bi 1985. sa svojim ocem u kamionu Unimog, pobedio na Dakar reliju. Nakon pet godina u BMW M GmbH u sektoru razvoja motora visokih performansi, prelazi u Porsche gde je vodio sportski program, pre nego što je prešao u Sauber Petronas Engineering. Od 2001. bio je direktor u evropsko sportskom odeljenju Forda gde je radio u raznim sportskim kategorijama, od Formule Ford do Formule 1 sa timom Jordan i WRC šampionata sveta, gde je osvoji konstruktorske titule 2006. i 2007. Od 2012. bio je direktor Volkswagen Motorsport, u koji se vratio nakon kratkog „izleta“ u McLaren.
Novi vlasnici tima Williams, Dorilton Capital, nadaju se da će pod rukovodstvom Capita videti mnogo bolje dane, obzirom da su poslednje dve godine značili plasmane na dnu tabele kako u vozačkom tako i konstruktorskom poretku Formule 1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

WRC – Švedski reli Lapiju u Hyundaiju i20 Rally 1

WRC – Švedski reli Lapiju u fabričkom Hyundaiju i20 Rally 1, što je nakon ...

Novi MINI Cooper Electric se bliži

Novi MINI Cooper Electric se bliži sa dve snage motora i baterijom koja će ...

Lancia učestvuje na Rétromobile 2023.

47. izdanje revije Rétromobile, najstarije i najprestižnije evropske revije klasičnih automobila, održaće se od ...

Audi otkrio zanimljive detalje RS e-tron GT-a

Iako ćemo da kompletnog otkrivanja Audi RS e-tron GT sačekati do sledeće godine, fabrika ...

Piech predstavio koncept svog prvog modela – Mark Zero

Nedavno osnovani automobilski brend, Piech Automotive, predstavio je koncept svog novog električnog automobila koji ...

Toyota predstavila RAV 4 plug-in hibrid

Toyota je na salonu u Los Anđelesu prestavila najsnažniji do sada i prvi plug-in ...