fbpx

Aston Martin bez AM motora

Po svemu sudeći, berem neki od modela Aston Martin ostaće bez Aston Martin motora, a srce dobiti sa Mercedes-AMG police

Foto: Aston Martin

Dolaskom novih većinskih akcionara u Aston Martin, ova marka se iz osnove menja. Kanadski milijarder Lawrence Stroll je sa svojim investitorima kupio „povelik“ kolač legendarne britanske marke sportskih automobila, ali je petinu kompanije kupio i Mercedes-Benz. To znači da plan bivšeg šefa AM Andy Palmera da izbaci Mercedes-AMG V8 motore i ubaci sopstvene V6 agregate ne samo da nije uspeo, nego je i razvoj originalnog AM V6 benzinca biti zaustavljen, kao i plan da se mercedesov V8 od 4 litre zameni tim novim, u kući razvijenim hibridom u modelima AMV8, Vantage, pa i DBX i slabijoj verziji DB11 Grand Tourer, ali i da se mali supersportista Valhalla opremi tim „šestakom“.
Prema najavama koje još uvek nisu zvanične, ali su iz službenih izvora, u Aston Martin modele useliće se pogonske jedinice Mercedes-AMG, koje CEO Aston Martina Tobias Moers jako dobro poznaje, obzirom da je pre pozicije prvog čoveka AM-a bio prvi čovek Mercedes-AMG-a. Moersova izjava da tehnički partner i deoničar Aston Martina nudi svoje pogonske grupe pod razumnim uslovima može i da se tumači kao gotova stvar, ako se zna da je to Mercedes-AMG. Moers nagoveštava i da „hibridizacija“ velikih AMG V8 motora otvara nove mogućnosti.

Foto: Aston Martin

Šta više, odmah se na vrhu spiska nalazi mali supersportista, Valhalla, koji je trebao dobiti „kućni“ V6 hibrid, a gotovo sigurno neće biti tako. Iako ovaj mini Valkyrie svakako nije velikoserijski model, važni su njegovi budući kupci koji u neku ruku učestvuju u razvoju. Valhalla bi se serijski trebala proizvoditi od 2023. godine, ali će potencijalnim kupcima već za par meseci biti predstavljena nova pogonska opcija. Da li se veliki hibridizovani AMG V8 (predviđen za novi AMG GT 73e i S73e) uopšte moći uglaviti ispred zadnje osovine Valhalle, tek ćemo saznati, ali podatak da se najavljuje oko 800 KS, uklapa se u koncept Valhalle.

Foto: Aston Martin

Posledica ili razlozi ovih novina su, razumljivo, u finansijama, i prostoru u budžetu, u kojem ima mesta za ozbiljnu doradu Valhalle u odnosu na 2019. predstavljeni koncept, ali ne i za motor, koji će biti od „dobavljača“. Ono što je jedino malo verovatno, mada ne i isključeno da će u Valhallu stići četvorocilindarski hibrid, koji Mercedes sprema za novu generaciju C63AMG, a koji će zameniti aktuelni V8. Sa druge strane, gotovo da je sigurno da će DBX, prvi SUV iz Aston Martina, pokretati upravo V8 hibrid koji AMG razvija za svoje modele, sa oko 700 KS, odnosno oko 800 KSA u najsnažnijoj verziji.

foto: Aston Martin

Zanimljivo je da Aston Martin do 2030. planira da bude elektrifikovan u celoj ponudi, a trenutno nema ni jedan elektrifikovan model. Prvi će biti model o kojem neko vreme ništa nismo čuli – Valkyrie. Moers je izjavio da budući hiperautomobil dobro napreduje, da je uz novi inženjerski tim dosta toga promenjeno, kao i da će ga pokretati planirana pogonska grupa – atmosferski Cosworth V12 zapremine 6.5 litara, koji će uz pomoć hibrida koji razvija Rimac, stići do najavljenih 1.170KS. Šta više, Moers kaže da postoji potražnja od strane kupaca za dodatnim derivatima Valkyrie, ali nije otkrivao više detalja o kakvim derivatima je reč.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Škoda previše uzletela

Fabrika iz Mlade Boleslave postala je prevelika konkurencija matičnoj kompaniji. Da li će mama ...

Zbog sendviča van trke Formule 1

Dan posle prve trke Formule 1 sezone 2018. stižu zanimljiva pa i bizarna objašnjenja ...

Volkswagen grupa proširuje proizvodnju električnih automobila

Volkswagen grupa će proširiti proizvodnju električnih automobila na šesnaest fabrika širom sveta do kraja ...

Električni Rolls Royce Spectre polira formu

Električni Rolls Royce Spectre završio je zimske testove na polarnom krugu u ekstremnim uslovima ...

Formula 1 – Hamilton sknut sa trona

Formula 1 – Lewis Hamilton je siknut sa trona koji je godinama držao kao ...

Rolls-Royce se vraća ideji električnog Phantoma

Rolls-Royce će verovatno lansirati potpuno električnu verziju modela Phantom, dok hibridne verzije neće biti, ...