fbpx

Kia Sportage debitovala u svojoj petoj generaciji

Kia je pokazala dizajn spoljašnjosti i unutrašnjosti nove generacije svog popularnog SUV-a, modela Sportage

Foto: Kia

Kia je nakon nekoliko “teaser” slika i skica predstavila petu generaciju svog popularnog modela Sportage. Potpuno novi dizajn modela Sportage za 2022. godinu rađen je po novoj dizajnerskoj filozofiji korejskog proizvođača, koja nosi ime “Opposites United”. Nova dizajnerska filozofija debitovala je sa modelom EV6, a u slučaju novog Sportagea znači pomalo neobičnu postavku prednjih svetlosnih grupa u vidu nisko postavljenih farova u kombinaciji sa LED dnevnim potpisom u obliku velikih bumeranga.

Foto: Kia

Novi model donosi i redizajniranu verziju “Tiger Nose” rešetke hladnjaka koja se sada zove “Digital Tiger”. Zadnje horizontalno postavljene LED svetlosne grupe su veoma slične jedinicama na zadnjem delu električnog EV6.

Foto: Kia

Linija krova novog Kia Sportagea se blago spušta prema D-stubu vozila, a naglašeni zadnji blatobrani se podižu, što za uzvrat daje utisak sportskijeg izgleda ali bez prave “kupe” linije krova koja se može videti kod određenih luksuznih SUV modela.

Foto: Kia

U kabini, novi Sportage izgleda značajno naprednije od modela koji nasleđuje. Digitalna instrument tabla i veliki infotejment ekran deluju kao da su prekriveni jednodelnim staklom. Sa obe strane ove velike jedinice smešteni su otvori za vazduh. Između mnoštva tastera postavljenih na centralnoj konzoli nalazi se rotacioni selektor stepena prenosa. Iako će više detalja o novoj Kiji Sportage biti poznato u narednim mesecima, možemo pretpostaviti da će izbor motora biti sličan kao kod novog Hyundai Tucsona.

Foto: Kia

Ovo najverovatnije znači da će novi Sportage moći da se poruči sa 1.6 litarskim turbo benzincem sa 150 KS ili 180 KS, 1.6 litarskim CRDI turbo dizelom sa 115 KS i u hibridnoj verziji 1.6 litarskog turbo benzinca sa 265 KS. Kia Sportage će imati zvaničnu svetsku premijeru do kraja ove godine, a u međuvremenu će proizvođač polako otkrivati nove detalje u vezi novog modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kia razvila robotski prsluk namenjen radnicima u proizvodnji

Kia je razvila novi robotski prsluk VEX (Vest Exoskeleton) namenjen radnicima u proizvodnji koji ...

Audi osvežio Q2 uz novine u pogonima

Audi je osvežio svoj najmanji crossover Q2, dodelio mu oštriji izgled i uneo novine ...

Audi se povukao iz DTM šampionata

Audi je iznenada saopštio da se povlači iz DTM šampionata, i popularno takmičenje ostavio ...

Sebastien Loeb – pokazao kako treba biti velik

Sebastien Loeb je pojačanje WRC tima Hyundai za sezonu 2019. a pred prvi nastup ...

Honda Civic – vanzemaljac postao ovozemaljac

Tamo neke davne 2005. nazvah 8. generaciju Honde Civic vanzemaljcem, i ostade joj taj ...