fbpx

Zvanično potvrđeno – Cadillac stiže na 24 časa Lemana

Pričalo se dosta ozbiljno da bi se i američka luksuzna marka Cadillac mogla uključiti u poteru za slavom na 24 časa Lemana

Foto: Cadillac Racing

Cadillac, luksuzna marka General Motorsa nije stranac na trkačkim stazama i kategorijama izdržljivosti, ali se do sada nije obazirala na Evropu. Međutim, odličan potez koji su povukli organizatori IMSA šampionata sportskih automobila, FIA i organizatori WEC-a, svetskog šampionata izdržljivosti, gledaocima će doneti najveću korist. Usklađivanjem pravila i propisa za konstrukciju automobila, konkurencija u oba šampionata i broj fabričkih timova koji će se uključiti postao je zasta impresivan.
Nakon što su svoj povratak u trke izdržljivosti potvrdile marke kao što su Peugeot, Audi, Porsche, BMW i Ferrari, (a spominju se i Lotus i Akura) najnovija potvrda stiže iz Amerike. I Cadillac je zvanično potvrdio da za 2023. godinu priprema svoj prototip za najatraktivniju klasu koja za WEC nosi oznaku LMH (Leman hiperautomobili) dok je u SAD definisana kao LMDh. Obzirom na usklađena pravila, to znači da će Cadillac, pored IMSA šampionata sa istim automobilima učestvovati u WEC šampionatu čija kruna je svakako upravo održana trka 24 časa Lemana.
Kada se bude pojavio na startu 24 časa Lemana 2023. godine, to će biti povratak u najjaču klasu jedne General Motorsove marke još od 2002. godine.

GM Design sketch of a fourth generation Cadillac prototype constructed to the new IMSA and Automobile Club de l’Ouest (ACO) Le Mans Daytona hybrid (LMDh) regulations.

Aktuelnu četvrtu generaciju Cadillac DPi-VR V-Serije prototipova zameniće vozilo pod oznakom LMDh-VR, tim pre što aktuelna oznaka znači „Daytona Prototype international“, sa kojim jednostavno ne može izaći na start Lemana. Sa druge strane, LMDh klasa postala je vrlo privlačna fabričkim timovima obzirom da je bazirana na aktuelnoj LMP2 klasi i ne iziskuje ogromne budžete. Naravno, tu je i dalje formalno najatraktivnija Leman Hypercar klasa, naslednik LMP1, koja je zamišljena kao klasa vozila baziranih na drumskim hiperautomobilima, a koja omogućava bolje marketinško povezivanje sa sportskim rezultatima.

Foto: Cadillac Racing

Prema za sada postojećim najavama u LMH klasi će se nadmetati ByKolles, Ferrari, Peugeot, Scuderia Cameron Glickenhaus i Toyota, dok će se u LMDh klasi takmičiti Cadillac, Acura, Audi, BMW i Porsche. Pravilima bi obe klase trebale biti vrlo približnih performansi, pa se samim tim konkurencija ozbiljno zaoštrava.
Cadillac je među četiri konstruktora LMDh bolida odabrao poznatu italijansku kući Dalara, u koji će biti ugrađen Cadillac motor i obavezni hibridni pogonski sklop isti za sve učesnike klase. Dva tima sa Cadillac bolidima vodiće će voditi Chip Ganassi Racing and Action Express Racing, uz koje je marka osvojila šampionske IMSA titule 2017. i 2018. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Test: Mercedes GLB 200d – ipak ima smisla

U moru modela koji su evolucija nekog drugog modela Mercedes-Benz je ponudio GLB deklarisan ...

Koenigsegg postavio još jedan rekord

Agera RS je postigla prosečnu izmerenu brzinu od 444,6 km/h, čime je postala najbrži ...

Peugeot 308 debitovao u svojoj trećoj generaciji

Posle osam godina u prodaji i par restilizacija aktuelnog modela, Peugeot je predstavio potpuno ...

Aston Martin se pojačao kapitalom

Aston Martin se finansijski dodatno pojačao nakon investicija koje je uneo većinski vlasnik kompanije ...

Bentley proslavlja 100 godina uz EXP 100 GT concept

Bentley proslavlja 100 godina postojanja i u tu čast predstavio EXP 100 GT concept ...

Predstavljen novi Audi A7 Sportback

Novi Audi A7 preuzima mnogo toga od takođe ovogodišnjeg noviteta A8, pre svega dizajn ...