fbpx

Električni Renault 5 stiže ranije

Renault dodaje gas u elektrifikaciji svojih modela a novi električni Renault 5 stiže 2024. godine, umesto najavljene 2025.

© Olivier Martin-Gambier / Renault Media

Za razliku od nekih drugih proizvođača, Renault nije odustao od IAA, međunarodnog salona automobila u Minhenu. Šta više, skoristio ga je da javnost uživo vidi novi Renault 5, i pri tom objavi da kompaktni električni gradski automobil do kupaca stiže već sledeće godine. To znači da francuska marka ozbiljno ubrzava elektrifikaciju svoje modelne ponude. Do 2025. Renault će imati sedam električnih modela. Pored R5 stići će tri laka dostavna vozila, novi potpuno električni Megane E-Tech, na istoj platformi SUV za sada nepoznatog imena, kao i još jedan kompaktni električni crossover koji se za sada naziva 4ever u čast nekada mega popularnom Renaultu 4.
Prema izjavi Luce de Mea, CEO-a Renault Grupe, plan je da se obezbedi kontinuirana profitabilnost kompanije, koja trenutno pravi gubitke. Između ostalog, zbog toga će Renault 5, planiran za 2025. godinu, u prodajne salone stići ranije, 2024. godine.
Kompaktni predstavnik Renaulta u elektrčnom B segmentu korstiće CMF-BEV platformu Renault Nissan Alijanse, koja za svoju osnovu ima CMF-B platformu koju koriste Clio, Dacia Sandero i novi Dacia Jogger, ali potpuno prilagođenu za električna vozila.
Novi električni Renault 5 stiže u klasu gde će ga kao konkurencija dočekati modeli iz Stellantis grupe, Peugeot e-208 i Opel Corsa-e, ali i dolazeći modeli iz Škode, VW-a i Cupre. U ponudi Renaulta zameniće i do sada odlično prodavani električni model Zoe. Prema izjavi de Mea, Renault 5 bi trebao koštati oko 30.000 evra, što je projektovana cena, ali bi, prema rečima prvog čoveka kompanije, trebala značajno opadati kroz velik volumen proizvodnje i tehnološki napredak baterija. Sa svoje strane, Volkswagen je već najavio da za svoj električni model ID. Life pokušava da obezbedi cenu od 20 do 25.000 evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin Valkyrie AMR Pro izašao na stazu u Bahreinu

Aston Martin Valkyrie AMR Pro je pre kvalifikacija i pre prve trke Formule 1 ...

Porsche Boxster 25 – da se ne zaboravi četvrt veka

Porsche Boxster nije nikada bio ni najjači ni najbrži Porsche, ali je uvek bio ...

Novi Renault Espace zvanično predstavljen

Novi Renault Espace zvanično predstavljen u svojoj šestoj generaciji, na produženoj platformi modela Austral ...

Hiper Lotus zove se Evija

Prvi stvarno novi Lotus, nakon 11 godina, zvaće se Evija i imaće preko 1.000 ...

New Fiat 600 Hybrid je zvanično predstavljen

New Fiat 600 Hybrid je zvanično predstavljen nakon premijere novog 600e koji je letos ...

Formula 1 – Hamilton planira da promeni prezime

Sedmostuki šampion sveta Formule 1 Lewis Hamilton planira da promeni prezime i doda mačino ...